Popularność modelu Arteon w Europie
Re: Popularność modelu Arteon na Europie
W Polsce ciągle jest kult samochodu, a na zachodzie się juz od tego odchodzi
EDYTA: Dodam jeszcze, że na zachodzie kto chce po prostu jeździć to kupuje Dustera, a kto chce mieć fajny samochód to kupuje premium. W Polsce tych drugich na premium nie stać, więc jeździmy Arteonami
EDYTA: Dodam jeszcze, że na zachodzie kto chce po prostu jeździć to kupuje Dustera, a kto chce mieć fajny samochód to kupuje premium. W Polsce tych drugich na premium nie stać, więc jeździmy Arteonami
Re: Popularność modelu Arteon w Europie
Ja sądzę że to wynik marketingu.
Moje zdanie jest takie. Arteon wygląda tak fantastycznie że panowie z VW się trochę przestraszyli.
O co mi chodzi. O to że za te pieniądze nie dostanie się nigdzie bryki o tak spektakularnym wyglądzie.
Byłem Arteonem dwa razy we Włoszech, noclegi w Austrii
Nikt nie zwracał uwagi na Audi, Merce czy BMW.
Widziałem za to kilka wycieczek oglądających Artka na parkingu.
Przy wyjmowaniu walizek przed hotelem podchodzi do mnie niemieckojęzyczna para i pytają co to samochód.
Stwierdzili, że wygląda spektakularnie.
To samo we Włoszech!
Tylko bilety sprzedawać.
W Polsce to samo.
Przed firmą stoi masa wypasionych bryk (każda z nich kosztuje tyle co 3-4 Artki) a na papierosie na dole słyszę, że komentowany jest tylko Arteon.
Cieszmy się bo to zajebista bryka.
I za te pieniądze nic mnie nie przekona do zmiany.
Oczywiście mówię o wyglądzie zewnętrznym. Do wielu rzeczy można się przyczepić ale wygląda fenomenalnie.
Audi A7 jest wręcz nudny przy nim. Bo wygląda jak milion innych Audi.
Moje zdanie jest takie. Arteon wygląda tak fantastycznie że panowie z VW się trochę przestraszyli.
O co mi chodzi. O to że za te pieniądze nie dostanie się nigdzie bryki o tak spektakularnym wyglądzie.
Byłem Arteonem dwa razy we Włoszech, noclegi w Austrii
Nikt nie zwracał uwagi na Audi, Merce czy BMW.
Widziałem za to kilka wycieczek oglądających Artka na parkingu.
Przy wyjmowaniu walizek przed hotelem podchodzi do mnie niemieckojęzyczna para i pytają co to samochód.
Stwierdzili, że wygląda spektakularnie.
To samo we Włoszech!
Tylko bilety sprzedawać.
W Polsce to samo.
Przed firmą stoi masa wypasionych bryk (każda z nich kosztuje tyle co 3-4 Artki) a na papierosie na dole słyszę, że komentowany jest tylko Arteon.
Cieszmy się bo to zajebista bryka.
I za te pieniądze nic mnie nie przekona do zmiany.
Oczywiście mówię o wyglądzie zewnętrznym. Do wielu rzeczy można się przyczepić ale wygląda fenomenalnie.
Audi A7 jest wręcz nudny przy nim. Bo wygląda jak milion innych Audi.
Ostatnio zmieniony 14.03.2019, 21:14 przez michnik, łącznie zmieniany 1 raz.
Uderzyłeś w sedno michnik, ja tylko dodam, jak byłem w listopadzie w kołobrzegu, mój biały R-line stał na ulicy przy fajnej knajpie, z wymasionego mietka wysiadła rodzinka Rosjan a Pan rodziny na artka skazał : nu smatritie priekrasnyj nic dodać
Arteon R-line 190 TSI PureWhite
-
- Member
Spotkane Arteon-y (połowa lutego 2019) trasa:
Katowice - Gdańsk 1 szt.
Trójmiasto (3 dni jeżdżenia) 3 szt.
Gdańsk - Katowice 0 szt.
Skody Superb III, Passaty B8, Fordy Mondeo MK5 - masa
Katowice - Gdańsk 1 szt.
Trójmiasto (3 dni jeżdżenia) 3 szt.
Gdańsk - Katowice 0 szt.
Skody Superb III, Passaty B8, Fordy Mondeo MK5 - masa
W czwartek w Krakowie. Kręciłem się cały dzień po mieście.
3xArteon pod M1 na parkingu (dwa białe jeden czarny + mój)
1x Arteon na Św Filipa + mój
Do tego kilka sztuk (4-5) minietych na ulicach w tym dwie kurkumy. Większość w pakiecie Rline.
3xArteon pod M1 na parkingu (dwa białe jeden czarny + mój)
1x Arteon na Św Filipa + mój
Do tego kilka sztuk (4-5) minietych na ulicach w tym dwie kurkumy. Większość w pakiecie Rline.
Arteon w europie za 2018 jest na 162 miejscu w sprzedaży (21 495 sztuk)
Jako ciekawostka T-roc na miejscu 28 (139 755 sztuk)
Nr 1 to oczywiście golf (445 303 sztuki)
Jako ciekawostka T-roc na miejscu 28 (139 755 sztuk)
Nr 1 to oczywiście golf (445 303 sztuki)
- Blazio1946
- Posting Freak
Dla porównania 154 tys Passatów w 2018
W przypadku vw sprzedaż np Passata jest najniższa od 5 lat i to o ponad 50%
W styczniu 2019 - 1100 Arteonów i 9000 Passatów
W styczniu 2018 - 1900 Arteonów i 15 tys Passatów
Suv'y i podobne mocno zdobywają rynek.
W przypadku vw sprzedaż np Passata jest najniższa od 5 lat i to o ponad 50%
W styczniu 2019 - 1100 Arteonów i 9000 Passatów
W styczniu 2018 - 1900 Arteonów i 15 tys Passatów
Suv'y i podobne mocno zdobywają rynek.
Sprzedaż Passatów jest gorsza o połowę, bo nic nie można kupić przez WLTP (przez modę z SUV-ami też oczywiście). Z zakupem Arteona też problemów co nie miara. "Nie chcesz Diesla, to mamy dla pana TSI, ale tylko 272 KM za ponad 200 tys."
Oczywiście przesadzam, ale myślę, że aktualne problemy z zakupem aut też mają wpływ na niższe wyniki sprzedaży i co za tym idzie mniej ich jest na ulicach. Cieszę się, że Arteon to taki "egzotyk", bo wcześniej miałem Passaty B8 i cóż, naroiło się tego... Ale fakt też jest taki, że każdego Passata po roku sprzedawałem maksymalnie w ciągu 2 tygodni. Teraz zastanawiam się jak pójdzie że sprzedażą Arteona (w drugiej połowie tego roku), skoro to model, który cieszy się jednak mniejszym zainteresowaniem. Zobaczymy.
Oczywiście przesadzam, ale myślę, że aktualne problemy z zakupem aut też mają wpływ na niższe wyniki sprzedaży i co za tym idzie mniej ich jest na ulicach. Cieszę się, że Arteon to taki "egzotyk", bo wcześniej miałem Passaty B8 i cóż, naroiło się tego... Ale fakt też jest taki, że każdego Passata po roku sprzedawałem maksymalnie w ciągu 2 tygodni. Teraz zastanawiam się jak pójdzie że sprzedażą Arteona (w drugiej połowie tego roku), skoro to model, który cieszy się jednak mniejszym zainteresowaniem. Zobaczymy.
No i dobrze, im ich mniej na drogach tym lepiej ale to fakt w DE nie widać ich, a u nas jest całkiem sporo...
Ale mogą szybciej skończyć produkcję z powodu małego popytu i nieopłacalności.
Arteon Elegance 2.0 TSI 190 ps