Przesiadka z TDi na TSi
Przesiadka z TDi na TSi
Hej, Stoję przed dylematem czy brać "gotową" benzynę czy czekać na diesla, który nie wiadomo kiedy się wyprodukuje (272 versus 240). Spalanie nie jest tutaj najważniejszą kwestią, a raczej ogólne odczucia z codziennego użytkowania. Czy ktoś ma doświadczenie w takiej zmianie? Najlepiej gdyby napisał ktoś, kto przesiadł się z diesla na benzynę w ostatnim czasie. Dzięki za sugestie.
Re: Przesiadka z TDi na TSi
Jeżeli fakt, że TSI spali ok. 3l więcej na 100km nie ma dla Ciebie większego znaczenia to zdecydowanie warto brać benzynę. Lepsza kultura pracy, lepsze osiągi, szybsze nagrzewanie. Same plusy oprócz spalania.
true, true, true,
mimo, że sam przesiadam się teraz z 330PS Cupry ST do Artka 190PS diesel (ilość robionych kilometrów plus spalanie - przy mojej jeździe Cuprą na trasie miałem zawsze 10-13l ) to polecam benzynę jeżeli nie patrzysz na spalanie
Przesiadłem się z diesla 200KM na niecałe 200KM w TSI i powiem jedno, nigdy więcej klekota. Spalanie prawie na tym samym poziomie przy mojej jeździe (TDI co jakiś czas bardzo mnie naciskał żeby go kręcić wysoko, inaczej dpf się zapychał i chodził jak g...). Kultura pracy, osiągi, dźwięk silnika, inna bajka, w dodatku ceny ON i możliwy problem z odsprzedażą w przyszłości przemawiają za TSI.
Wiele osób by zamówiło 2.0 TSI 190 tylko problem jest taki, że nie ma można dostać takiego auta. Sam mocno biłem się z zakupem 2.0 TDI 190, jednak nie zostało mi nic niż wybrać deasla i czekam na odbiór. Jeden plus, że mocno wyposażony (nie mam haka, szyberdachu i ogrzewania postojowego) i dostaję 4motion.
W moim wątku opisałem moje odczucia dotyczące przesiadki z TDI 240 do TSI 272.arnal_tp pisze: ↑22.03.2019, 13:19Hej, Stoję przed dylematem czy brać "gotową" benzynę czy czekać na diesla, który nie wiadomo kiedy się wyprodukuje (272 versus 240). Spalanie nie jest tutaj najważniejszą kwestią, a raczej ogólne odczucia z codziennego użytkowania. Czy ktoś ma doświadczenie w takiej zmianie? Najlepiej gdyby napisał ktoś, kto przesiadł się z diesla na benzynę w ostatnim czasie. Dzięki za sugestie.
viewtopic.php?f=3&t=589
kiedy zamawiałeś i kiedy masz odbiór?AdamBeg pisze: ↑22.03.2019, 15:01Wiele osób by zamówiło 2.0 TSI 190 tylko problem jest taki, że nie ma można dostać takiego auta. Sam mocno biłem się z zakupem 2.0 TDI 190, jednak nie zostało mi nic niż wybrać deasla i czekam na odbiór. Jeden plus, że mocno wyposażony (nie mam haka, szyberdachu i ogrzewania postojowego) i dostaję 4motion.
Zamówiłem 3 marca. Pierwsza data wyskoczyła pierwszy tydzień kwietnia, a teraz ostatni tydzień kwietnia i już nie mogę zmienić nic w zamówieniu. Wstępnie dealer powiedział że połowa mają auto będzie do rejestracji
ciekawy jestem jaką masz specyfikację auta dokładnie np. dsg, dcc? bo weryfikowałem to u swojego dealera w Wieliczce i mówi, że te informacje mogą być błędne
-
- Senior Member
Jezdze na zmiane tsi i tdi 190. Spalanie 3,5- 5l/ 100km wiecej w tsi. Tylko osoba która jezdzi w taki sam sposob moze ocenic realną roznice w spalaniu. Kultura pracy tsi- zdecydowanie lepsza. Cena odsprzedazy - nie będzie różnicy czy to diesel czy tsi.