Zamiana ARTEONA na Superb
Zamiana ARTEONA na Superb
Chciałbym zapytać Was o radę czy warto zamienić ARTEONA 2.0 TSI 190 km na Superb 272 km (w tym roku wychodzi lift) ? Cena jest dosyć podobna, a ja zaczynam się powoli denerwować na huczace hamulce i inne pierdoly, które muszę reklamować. Za Skoda przemawia mocniejszy silnik i napęd 4x4. Za Arteonem wygląd zewnętrzny.
Pytanie czy jakościowo te auta dzieli przepaść? Może ktoś miał oba modele i moglby subiektywnie porównać. Oczywiście nie chodzi mi o porównanie który ładniejszy, bo tutaj ARTEON jest bezkonkurencyjny.
Pytanie czy jakościowo te auta dzieli przepaść? Może ktoś miał oba modele i moglby subiektywnie porównać. Oczywiście nie chodzi mi o porównanie który ładniejszy, bo tutaj ARTEON jest bezkonkurencyjny.
- Blazio1946
- Posting Freak
Re: Zamiana ARTEONA na Superb
W skodzie też są wkurzajace pierdoły, to taki trochę słabszy vw.
Może rozważ zamianę na Arteona 280 TSi 4motion.
Może rozważ zamianę na Arteona 280 TSi 4motion.
Myślę, że koledze chodziło o podobny pułap cenowy, a Arteon 280 kosztuje 40 tys więcej.
Superb moim zdaniem to bardzo dobry i poprawny samochód (szczególnie stosunek ceny do jego walorów), ale brakuje mu tej chemii, pierwiastka frajdy jaką daje Arteon pomimo swoich wad. A wygląd, który jest największym atutem to podstawa. W aucie trzeba czuć się poprostu dobrze.
Superb pomimo nienagannego wyglądu, na ulicy jest trochę taką szarą myszką (chyba, że nie ma to dla Ciebie większego znaczenia), ale mocniejszy silnik w Skodzie z pewnością jest w stanie poprawić samopoczucie podczas codziennej jazdy
Hm, za dużo nie pomogłem tym wywodem, ale podsumowując, ja zostałbym mimo to przy słabszym Arteonie. Ale to jestem ja
Superb moim zdaniem to bardzo dobry i poprawny samochód (szczególnie stosunek ceny do jego walorów), ale brakuje mu tej chemii, pierwiastka frajdy jaką daje Arteon pomimo swoich wad. A wygląd, który jest największym atutem to podstawa. W aucie trzeba czuć się poprostu dobrze.
Superb pomimo nienagannego wyglądu, na ulicy jest trochę taką szarą myszką (chyba, że nie ma to dla Ciebie większego znaczenia), ale mocniejszy silnik w Skodzie z pewnością jest w stanie poprawić samopoczucie podczas codziennej jazdy
Hm, za dużo nie pomogłem tym wywodem, ale podsumowując, ja zostałbym mimo to przy słabszym Arteonie. Ale to jestem ja
No właśnie w środku to jest po prostu Passat. Bardzo poprawne auto i tyle. o to chodzi, że dużo więcej spędzasz czasu siedząc w środku niż patrząc na auto z zewnątrz. W superbie mam 4x4, którego mi bardzo brakuje i kilka innych ważnych dla mnie rzeczy: pełna eketryka foteli z pamiecia, elektryczna klapa, podgrzewana kierownica. A ceny bardzo zbliżone. I rozchodzi się o to czy jakość tego wszystkiego i komfort jazdy będą gorsze w superbie od ARTEONA.mmmjanas pisze: ↑19.06.2019, 10:31Myślę, że koledze chodziło o podobny pułap cenowy, a Arteon 280 kosztuje 40 tys więcej.
Superb moim zdaniem to bardzo dobry i poprawny samochód (szczególnie stosunek ceny do jego walorów), ale brakuje mu tej chemii, pierwiastka frajdy jaką daje Arteon pomimo swoich wad. A wygląd, który jest największym atutem to podstawa. W aicie trzeba czuć się poprostu dobrze. Superb pomimo nienagannego wyglądu, na ulicy jest trochę taką szarą myszką (chyba, że nie ma to dla Ciebie większego znaczenia).
Postaram się najbardziej rzeczowo, pomijając kurę na masce, bo sam nad nią myślałem, jeździłem itp. Jakość Skody jest znacznie gorsza od VW, to tj byś porównał VW do Audi i myślał że kupujesz premium. Superb zdecydowanie głośniejszy, stare DSG (nie wiem jak polifcie będzie), stare silniki (spalanie większe ale sprawdzone w innych modelach), mulitmedia takie sobie (choć w VW też spodziewałem się więcej), jak dla mnie taka sobie pozycja za kierownicą, zawieszenie zdecydowanie gorsze, gorsze prowadzenie.
Ja nie zdecydowałem się na Superba, ale w 2019 bym się jednak zdecydował. Głównie zaważyły: stara skrzynia DSG 6 biegowa, brak virtual cocpit i ciut gorszy system infortainment, mniej w 'standardzie'.
W tym momencie face lifting dodaje te rzeczy i bym jednak poszedł w stronę skody, ale w wersji sportline i dragon skin
W tym momencie face lifting dodaje te rzeczy i bym jednak poszedł w stronę skody, ale w wersji sportline i dragon skin
VW Arteon R-Line 2.0 TSI 190
Wersja Sportline wychodzi mega drogo, to jest Ambition ze stylizacją i doposażenie tego daje absurdalne kwoty.
Piszecie, że Arteon w środku to tylko Passat, no ale Superb w środku to tylko Skoda - na każdym detalu widać oszczędności względem VW. Mi w Superbie bardzo nie odpowiadały fotele - szerokie i twarde, zero trzymania bocznego.
Natomiast wybór Superb TSI 280 vs Arteon TSI 190 jest czysto subiektywny, kolega sam musi zdecydować.
Piszecie, że Arteon w środku to tylko Passat, no ale Superb w środku to tylko Skoda - na każdym detalu widać oszczędności względem VW. Mi w Superbie bardzo nie odpowiadały fotele - szerokie i twarde, zero trzymania bocznego.
Natomiast wybór Superb TSI 280 vs Arteon TSI 190 jest czysto subiektywny, kolega sam musi zdecydować.
Mam dokładnie te same przemyślenia. Wybrałem Arteona głównie ze względu na DSG z 7-mioma biegami, wirtualny kokpit i LED-y zamiast biksenonów.ksibart pisze: ↑19.06.2019, 15:49Ja nie zdecydowałem się na Superba, ale w 2019 bym się jednak zdecydował. Głównie zaważyły: stara skrzynia DSG 6 biegowa, brak virtual cocpit i ciut gorszy system infortainment, mniej w 'standardzie'.
-
- Member
Po lifcie będą ledy, wirtualny, DSG 7 i parę tam jeszcze rzeczy. Byłem 2 miesiące temu w akcie desperacji w Skodzie i rozmawiałem o tych zmianach.
-
- Senior Member
Czy superb l&k ma w standardzie sterowanie foteli od środka? Jakosc kokpitu chyba gorsza od vw ale fotele wykonane lepiej. Nie oceniam wygody- zbyt malo km zrobilem skoda.