Spalanie
Re: Spalanie
System jest prosty-ile wlejesz tyle spali, a jak szybko zalezy od Twojej prawej nogi.
eRlinia 2.0 teesi + blisko 600 Nm w ośce
Ja się przesiadłem z b8 BiTdi i też miałem podniesioną moc do 298 KM.Wisnia pisze: ↑05.08.2019, 20:28Witajcie,
W zeszłym tygodniu zamówiłem rline 2.0bitdi. Taki sam silnik mam w passacie B8 z lekko podniesioną mocą do 275km.
Patrząc na wasze wpisy to zaczynam się zastanwiać nad 2.0 tsi 272.
Rocznie robie ok 50.000km
Czy ktoś z Was przesiadł się z bitdi na tsi? NIe brakuje wam momentu?
Na początku było "dziwnie" i faktycznie mogło się wydawać, że brakuje momentu, ale TSI sie bardzo szybko wkręca na obroty. Kwestia nauczenia się "operować" pedałem gazu
Kultura pracy silnika bez porównania.
Gdybym drugi raz zamawiał to też bym wziął TSI 280 Km
Teraz myślę o założeniu powerboxa w compsoprcie lub z racechipa i wyciągnąć około 330 KM. Wtedy to powinno załatwić lekki niedosyt
Witam, ja tez mam zamowionego i podobno odbieram za 2 tyg bitdi. Powiedz, jak załatwiłeś legalne podniesienie mocy z 240 na 275?Wisnia pisze: ↑05.08.2019, 20:28Witajcie,
W zeszłym tygodniu zamówiłem rline 2.0bitdi. Taki sam silnik mam w passacie B8 z lekko podniesioną mocą do 275km.
Zwroć uwagę że w TDI masz 4x4 to też coś tam dorzuca do spalania.Jacekpolok pisze: ↑05.08.2019, 21:54Teraz jezdze 190tdi 4x4 . Spalanie to 7.1l srednia 39km/h...same korki i miasto. Wiecej stania. Tsi 190 pokazywal 9.2. Tsi220- 10l
Zrobiłem B8 Bitdi ponad 100 tyś, teraz od kwietnia jeżdżę Arteonem 272 tsi i obawiam się, że do turbodziury nigdy się nie przyzwyczaję. Diesel "ciągnął" zawsze i od razu, w przypadku tsi można zostać nieprzyjemnie zaskoczonym brakiem mocy, akurat wtedy gdy jest najbardziej potrzebna. Ratunkiem jest dużo częstsze niż w dieslu przełączanie skrzyni w tryb sport (wydaje mi się jednak, że dsg ma tu swój wkład w te lagi). BTW: Tryb sport jest nie do przyjęcia: modulator dźwięku wykończy cię po 10 minutach.Wisnia pisze: ↑05.08.2019, 20:28Witajcie,
Spalanie: średnie z 3 lat w B8: 8,9l, dotychczasowe prawie 10 tyś km Arteonem: 10,3l, (identyczny, raczej dynamiczny styl jazdy) - i tutaj jedna uwaga: w B8 bardzo dużo przebiegów na autostradach w DE, w Arteonie raczej PL i południe Europy. Jestem pewien, że gdy "wrócę" na autobahn Arteon Tsi nie będzie już tak oszczędny i przy prędkościach ponad 200km/h spalanie poszybuje do 12-14l. Z drugiej strony ostatnia trasa CZ/SK/HU (jazda gdzie się dało na ACC +10km/h ponad limity) na dystansie prawie 2 tys km - spalanie 7,2, rewelacja!
Reszta to same plusy: kultura pracy, cisza nawet przy wysokich prędkościach (mam pakiet wyciszający), no i rzeczywiście tsi ma zauważalną przewagę nad bitdi przy przyspieszaniu powyżej 160km/h.
Na pytanie czy warto? Osobiście odpowiem, że bardzo chętnie wróciłbym do BiTDi.
Nie wiem ile w tym prawdy ale czytałem że na lag może mieć wpływ WLTP, u siebie w 190 TDI też czasem go doświadczam. Nie wiem czy nie zmienili oprogramowania pod nowe normy.
Arteon R-line 2.0 TDI 190 KM
-
- Senior Member
Arnal_tp tutaj masz racje. Tsi uzywalem bardzo czesto trybu sport. Dlatego tez spalanie wysokie. Bez tego czuc roznice w momencie.
Jestem we Włoszech. Właściwie każdy przejazd kończy się spalaniem 7.5. Dzisiaj jechałem z Rwvenny do Grado. Spalanie 6.9. Można? Można...
Arteon 2.0 TSI 280 KM Silver Pyrit
-
- Member
To i ja się pochwalę. Taki wynik uzyskałem wracając z Zakopanego Przez 40 km jechałem z lekkiej górki, cały czas za kimś, bez możliwości wyprzedzania
Arteon 2.0 TSI 272 4x4 R-Line Pyrit 2019 20" Rosario
[R.I.P.] Arteon 2.0 TSI 190 R-Line Pyrit 2018 20" Rosario
[R.I.P.] Arteon 2.0 TSI 190 R-Line Pyrit 2018 20" Rosario