Klasa samochodu to niestety tez "drobna roznica". Zdecydowanie lepsze audi od vw. Za klase samochodu placi sie wiecej i tak hyundai tucson bedzie kosztowal mniej niz audi a5. Jezeli chcemy porównywać samochody tylko pod kątem " audi nie ma takiego wyposazenia co vw w tej cenie" to tak jakby porownac smartfona samsung do nokia. Gdyby kia stinger miala zmaczek bmw - cena wzroslaby o 100k.
Arteon bez nagrody, mierne oświetlenie LED
-
- Senior Member
Re: Arteon bez nagrody, mierne oświetlenie LED
-
- Member
Uważam, że 90% mrugających nie jest oślepiana tylko n$%& długimi, bo im się wydaje, że jedziecie na długich... Większość kierowców nie ma pojęcia, że istnieje technologia "wycinania", a moimi ulubionymi są "halogeniarze". Właściwie do czego służą dolne halogeny?!? W Polsce jest kilka dni w roku w których przydają się podczas bardzo gęstej mgły. W deszczowych warunkach nie ma ŻADNEJ różnicy dla kierującego czy są włączone czy nie. Taki kierowca nawet nie wie, że n$%& innym ze zdwojoną siłą odbijającą się od mokrej drogi. Takim baranom jakoś nikt nie mruga... Doszedłem do wniosku, że dolne halogeny dodają 7KM mocy . Przed Arteonem jeździłem przez 3 miesiące nową E klasą Allterein z 2018 i szczerze w Arteonie lepiej działają. Jedyny minus to ostatnio jechałem za policją i zwariowały od tych odblasków. Jak im j#$ło pełną mocą to aż przyhamowali
VW Arteon R-Line 2.0 TDI 190 4MOTION
Śmiechłem Ciekawe co sobie pomyśleli
-
- Senior Member
Subiektywnie- do swiatel nie mam zastrzeżeń w vw.
-
- Member
Dwa dni temu odebrałem, wczoraj przetestowałem i jedyne co mogę zrobić to porównać ze światłami z Volvo, które są zdecydowanie lepsze od tych w Arteonie.
MaciekFLEX - celny komentarz, w punkt!
Moje odczucia są takie, że te światła są piekielnie szybkie (polecam ustawić je w dynamikę zmiany sport w trybie indywidualnym) i nikt nie miga. Robiłem już wiele tras nocą i nikt nie migał, wycinają wzorowo. Zdarzyło mi się raz, że ktoś przed wzniesieniem mignął długimi, będąc jeszcze ze górką, bo pewnie myślał, że go nie widzę i ostrzegł o swojej obecności, ale po pojawieniu się tego auta natychmiast wiązka został wycięta i nie było problemu. Te lampy działają. Swoją drogą - Pertyn na swoim kanale na YT też bardzo dobrze wypowiadał się na ich temat.
Moje odczucia są takie, że te światła są piekielnie szybkie (polecam ustawić je w dynamikę zmiany sport w trybie indywidualnym) i nikt nie miga. Robiłem już wiele tras nocą i nikt nie migał, wycinają wzorowo. Zdarzyło mi się raz, że ktoś przed wzniesieniem mignął długimi, będąc jeszcze ze górką, bo pewnie myślał, że go nie widzę i ostrzegł o swojej obecności, ale po pojawieniu się tego auta natychmiast wiązka został wycięta i nie było problemu. Te lampy działają. Swoją drogą - Pertyn na swoim kanale na YT też bardzo dobrze wypowiadał się na ich temat.
To jest w opcjach dostosowania indywidualnego trybu jazdy. Na liście jest pozycja do pracy świateł. Do wyboru są możliwości: normal i sport. Różnica jest taka, że na sport światłą reagują natychmiast, szybko się przełączają i idealnie wycinają przed nadjeżdzającym autem. Na normal są mniej narowiste i chętne do zmiany trybu świecenia, chociaż też to oczywiście robią.
Jeśli tak rzeczywiście jest to jest to jakaś totalna głupota. Światła powinny zawsze reagować jak najszybciej, jaki jest sens opóźniania ich reakcji?Mariop18 pisze: ↑30.11.2019, 12:37Do wyboru są możliwości: normal i sport. Różnica jest taka, że na sport światłą reagują natychmiast, szybko się przełączają i idealnie wycinają przed nadjeżdzającym autem. Na normal są mniej narowiste i chętne do zmiany trybu świecenia, chociaż też to oczywiście robią.
Pozatym chyba jeszcze mało tras zrobiłeś ale problem jest najczęściej z cieżarówkami i busami jeśli na drodze są wzniesienia - takie światła ich często oślepiają bo siedzą znacznie wyżej niż światła w ich samochodach. Podobna historia jest z separatorami na autostradach lub ekspresówkach - tam powinno się je wogóle wyłączać ale mało kto chyba to robi. Niestety tych problemów nie da się łatwo obejść technologicznie ale warto sobie zdawać z nich sprawe i czasami zareagować ręcznie.
Dzięki za wskazówkę - w piątek jechałem bocznymi drogami i dystansie 50 km sporo kierowców migało że ich światła oślepiało. I nie chodziło tylko o ciężarówki które wyłaniały się zza pagórków.
RLINE stop hybrid go TDI (190KM )