Light Assist
Re: Light Assist
Zgadzam się, że z opóźnieniem działają długie w opcji standard. W opcji SPORT reagują szybko i nie ma problemów.
@mariusz123a Uwierz mi, że gorszym problemem są dla mnie zwykłe światła, których ludzie nie ustawiają i mega oślepiają. Wymieniają żarówkę byle jak lub jadą pod obciążeniem nie zmieniając ustawienia świateł. Hitem są gamonie jadące na przeciwmgielnych bo przecież pada deszcz.
@mariusz123a Uwierz mi, że gorszym problemem są dla mnie zwykłe światła, których ludzie nie ustawiają i mega oślepiają. Wymieniają żarówkę byle jak lub jadą pod obciążeniem nie zmieniając ustawienia świateł. Hitem są gamonie jadące na przeciwmgielnych bo przecież pada deszcz.
- Osfald
- Senior Member
Instrukcja samochodu wyraźnie opisuje warunki, w których nie należy używać systemów automatyki świateł drogowych...
Swego czasu wrzuciłem filmik jak to wygląda u mnie:
https://www.youtube.com/watch?v=yceDzM3J2Mo
Raz mi mrygnął jadący z naprzeciwka i system natychmiast zrobił cień dla tego kierowcy... czyli nieco za późno.
Swego czasu wrzuciłem filmik jak to wygląda u mnie:
https://www.youtube.com/watch?v=yceDzM3J2Mo
Raz mi mrygnął jadący z naprzeciwka i system natychmiast zrobił cień dla tego kierowcy... czyli nieco za późno.
Arteon 2.0 TSI i cztery dwudziestki nadal pracują w firmie. Sobie sprawiłem 3L kota V6 z kompresorem
Pewnie macie rację. Muszę raz zrobić test na dwa auta i się przekonać. Trochę szkoda, bo dopłaciłem do tego DLA, a praktycznie cały czas wł/wył długie żeby nie wnerwiać ludzi.mariusz123a pisze: ↑07.02.2020, 21:01Uwierz mi oślepiasz, zwłaszcza jak jest kiepska pogoda, wtedy kamera słabo rozpoznaje światła innych. Aut z takimi światłami jest coraz więcej i czy zauważasz jak jadą z nad przeciwka, że sobie też mocno oświetlają pobocza, tego nie widać, mentalność?
R-Line 2.0 BiTDI SCR 4MOTION 176 kW 240 KM "Chilli"
Ktoś pisał wcześniej że w trybie sport jest lepiej. Polecam przestawić światła w ten tryb bo jest różnica.
RLINE stop hybrid go TDI (190KM )
Jest lepiej w ustawieniu Sport, ale zdarza się że i tak mrugają. Włączam DLA jak ruszam poza miasto i dodatkowy "je*ać nadgorliwych mrugaczy" ludzie chyba zachowawczo mrugają duuuużo wcześniej, zanim te światła faktycznie kogokolwiek oślepią, przyzwyczajenie żeby kierowcy dać znać że się zapomniał, a tu przecież system tym zawiaduje. Wyjątkiem są ciężarówki, jak widzę obrysówki kabiny zza wzniesienia to wylaczam światła bo niestety tego kamerka nie wyłapuje...
Świadomość techniki takich swiateł też ma spore znaczenie.
Bez urazy aczkolwiek; czesto bywam w wiejskiej miejscowości i tam zdecydowanie wiecej kierowców mruga, w dużym mieście i jego okolicy nie zdąża sie to prawie w ogóle.
Bez urazy aczkolwiek; czesto bywam w wiejskiej miejscowości i tam zdecydowanie wiecej kierowców mruga, w dużym mieście i jego okolicy nie zdąża sie to prawie w ogóle.
R-Line 2.0 TDI 400Nm 190 KM DSG7 - Kurkuma - Stage1 - 480Nm 231KM
-
- Member
Czy regulował już ktoś te czarodziejskie długie "wycinające" światła drogowe?
W marcu na przeglądzie w ASO wyregulowali mi krótkie (za 100zł), bo jednak świeciły za wysoko i mrugali z przeciwka- bez włączonych długich.
Ostatnio zauważyłem, że zaczynają mi napierdzielać długimi "wycięte" pojazdy. Dawniej zdarzało się to rzadko (co 50 z naprzeciwka), ale ostatnio zaczyna mnie to już wkurzać, bo co 3 auto mi mruga... Rozregulowane są na 100%.
Czy jest jakaś szybka regulacja tego ustrojstwa w zwykłej stacji czy tylko ASO?
W marcu na przeglądzie w ASO wyregulowali mi krótkie (za 100zł), bo jednak świeciły za wysoko i mrugali z przeciwka- bez włączonych długich.
Ostatnio zauważyłem, że zaczynają mi napierdzielać długimi "wycięte" pojazdy. Dawniej zdarzało się to rzadko (co 50 z naprzeciwka), ale ostatnio zaczyna mnie to już wkurzać, bo co 3 auto mi mruga... Rozregulowane są na 100%.
Czy jest jakaś szybka regulacja tego ustrojstwa w zwykłej stacji czy tylko ASO?
VW Arteon R-Line 2.0 TDI 190 4MOTION
Też się męczę ze światłami, moje ASO nie jest w stanie tego ogarnąć mimo kilkukrotnych poprawek, co w sumie jest skandaliczne... Nawet założyłem osobny wątek w tej sprawie
- Osfald
- Senior Member
Mrugają Ci bo masz za wysoko wiązkę czy dlatego, że system za późno przesuwa/wyłącza światła drogowe?MaciekFLEX pisze: ↑09.09.2021, 10:55Ostatnio zauważyłem, że zaczynają mi napierdzielać długimi "wycięte" pojazdy. Dawniej zdarzało się to rzadko (co 50 z naprzeciwka), ale ostatnio zaczyna mnie to już wkurzać, bo co 3 auto mi mruga... Rozregulowane są na 100%.
W tym drugim przypadku włącz sobie sport w konfiguracji świateł i sprawdź czy nie pomoże.
Arteon 2.0 TSI i cztery dwudziestki nadal pracują w firmie. Sobie sprawiłem 3L kota V6 z kompresorem
High LED same się ustawiają, przecież jest samopoziomowanie i dyskoteka w nocy zanim ruszysz żeby się ustawiły, chyba że chodzi o DLA wtedy tylko reakcja sport.