A4Go a szyba podgrzewana

MarcinJ
Senior Member

A4Go a szyba podgrzewana

Post autor: MarcinJ » 03.12.2017, 19:32

Dziś próbowałem przejechać z a4go przez bramki i nie chciało złapać sygnału. W piątek szlaban się podniósł, ale bez piknięcia. Póki co przystawiam urządzenie do szyby, bo nie mam drugiego mocowania. Czy te podgrzewane szyby blokują fale? Znalazłem info w instrukcji a4go o szybach "metalizowanych" , ale co to jest nie wiem. Stosujecie może u siebie albo mieliście w innych autach z podgrzewaną szybą?

Awatar użytkownika
jedrus
Member

Re: A4Go a szyba podgrzewana

Post autor: jedrus » 03.12.2017, 21:06

Wydaje mi się, że ta szyba "bezprzewodowo" podgrzewana może w jakimś stopniu blokować komunikację bezprzewodową. Z tego co kiedyś czytałem, między warstwami szkła "zatopiona" jest właśnie warstwa chyba srebra, stanowiącego warstwę przenośną dla prądu.

Kojarzę też, że wybranie szyby podgrzewanej bezprzewodowo wymuszało wybranie pakietu telefonicznego "premium", który zawierał dodatkowe wzmocnienie sygnału GSM we wnętrzu.

Wszystko jakby łączy się w całość - Twoje podejrzenia mogą być prawdziwe :)

Awatar użytkownika
jedrus
Member

Post autor: jedrus » 03.12.2017, 21:16

Ok sprawdziłem i chyba się zgadza - to Twój przypadek :) Szyba bezprzewodowo podgrzewana w Volkswagenach:
Volkswagen opracował rozwiązanie zapewniające bardzo dobrą widoczność w każdych warunkach – jest nim bezprzewodowo podgrzewana szyba przednia. Znajdująca się między jej warstwami cieniutka powłoka ze srebra pełni rolę przewodnika prądu elektrycznego, zamieniając go w ciepło. Maksymalna moc wynosi od 400 do 500 wat i pozwala w bardzo krótkim czasie rozgrzać szybę na tyle, by pozbyć się warstwy lodu. W dolnej części szyby znajdują się niewidoczne z zewnątrz druciki służące do odmrażania piór wycieraczek i zapobiegające ich przymarzaniu do szyby.
Dobranie szyby przedniej bezprzewodowo podgrzewanej wymusza wybranie "Instalacji telefonicznej Comfort", w której m.in. masz:
indukcyjne wzmocnienie sygnału anteny zewnętrznej poprawiające jakość połączeń
Moim zdaniem to jest dokładnie przypadek z instrukcji A4GO:
Prosimy o sprawdzenie w dokumentacji pojazdu, czy przednia szyba w Państwa pojeździe jest metalizowana.
Metalizowane szyby mogą zakłócać komunikację urządzenia pokładowego A4Go z anteną zainstalowaną na bramce
autostradowej, co uniemożliwi elektroniczny pobór opłaty i otwarcie szlabanu. Jeśli w Państwa pojeździe zainstalowano
metalizowaną szybę, należy sprawdzić w instrukcji pojazdu, gdzie znajduje się obszar, na którym można takie urządzenie
zainstalować.
Więc instrukcja w dłoń i sprawdzaj :D Moim zdaniem jest szansa, że producent to przewidział i np. blisko lusterka masz jakąś "strefę bez ogrzewania" w której dasz radę upchnąć urządzenie :)

MarcinJ
Senior Member

Post autor: MarcinJ » 04.12.2017, 08:18

Już wszystko sprawdzone. Nie wiem co to jest ta szyba metalizowana wg Stalexport, ale wczoraj rozmawiałem z kolegą, który ma podgrzewaną szybę w Octavii i mówił, że on nawet tego nie przyklejał tylko wozi w schowku i przed bramką wyciąga, kładzie na desce rozdzielczej i nigdy nie miał problemów z przejazdem. Dziś sprawdziłem i działa, także nie mam zamiaru nawet tego naklejać :) temat można chyba zamknąć w takim razie.

Awatar użytkownika
jedrus
Member

Post autor: jedrus » 04.12.2017, 08:21

ale w octavii raczej nie ma tak samo podgrzewanej przedniej szyby, tzn. pewnie ma klasyczne druciki ;)

MarcinJ
Senior Member

Post autor: MarcinJ » 04.12.2017, 08:54

Nie, też ma podgrzewaną w ten sam sposób (Superb ma podobnie). W każdym razie sprawdziłem jego sposób u siebie i działa. A swoją drogą, to ja jak dobierałem szybę, to nie miałem wymuszonego wyboru instalacji telefonicznej. Wziałęm w sumie dla slotu na kartę SIM.

Awatar użytkownika
guttentager
Member

Post autor: guttentager » 04.12.2017, 09:07

Marcin, zwróć uwagę, na czarno-kropkowane pole w okolicach lusterka. Fachowo nazywa się to bodajże polem komunikacyjnym.
Z viaauto też zdarzały mi się problemy w różnych trzymając ustrojstwo przy szybie pojazdach, przyklejone nie stwarzało żadnych, również w Arteonie.

MarcinJ
Senior Member

Post autor: MarcinJ » 04.12.2017, 09:19

Ja tylko korzystam z A4Go i jeśli po kilku przejazdach okaże się, że faktycznie na desce rozdzielczej łapie bez problemów (chcę sprawdzić powtarzalność), to nie będę przyklejał.

MarcinJ
Senior Member

Post autor: MarcinJ » 05.12.2017, 07:55

Szybki update - kolejne 3 przejazdy i zero problemów. Wydaje mi się jedynie, że muszę bardziej zwolnić przed szlabanem, bo dłużej "wyłapywany" jest sygnał. Kładłem nad kierownicą i nad głośnikiem centralnym.

ODPOWIEDZ