Poprawa jakości dźwięku seryjnego nagłośnienia
Re: Poprawa jakości dźwięku seryjnego nagłośnienia
W VW Arteonie po faceliftingu dostępne jest w opcji nagłośnienie Harman Kardon. Czy ktoś się orientuje, czy jest dużo lepsze od Dynaudio ? i można to jakoś bezproblemowo podłączyć (wymienić głośniki) pod instalacje Dynaudio ?
2.0 TSI 190hp R-Line
Nie przesadzajmy - Dynaudio gra bardzo dobrze, pod warunkiem, że nie korzystasz z Dolby. Same głośniki i ogólnie sprzęt są dobre.
Miałem w Volvo też system z Dolby, porównywałem z kolegi X6 i też nie dało się tego słuchać. Pewnie już tak z tymi procesorami dźwięku jest
Miałem w Volvo też system z Dolby, porównywałem z kolegi X6 i też nie dało się tego słuchać. Pewnie już tak z tymi procesorami dźwięku jest
No ja też mam i szału wg mnie nie ma. Kumpel ma BMW 4 z Harman Kardon i jest nieporównywalna różnica...
To jak da się przełożyć ? Jak tak to zamawiam i wywalam obecne dziadostwo
2.0 TSI 190hp R-Line
Jezdzilem oststnio nowa bmw 4 wlasnie z harman kardon i szalu na mnie nie zrobilo. Dynaudio w Atreonie po wygluszeniu drzwi gra moim zdaniem lepiej
Arteon 2.0 TSI 280 km 4motion
Ooooo to cenna informacja. Mi się wydaje, że soprany są słabe w Dynaudio więc wygłuszenie dużo nie da.
BTW: planowałem właśnie wygłuszenie zrobić. Kolejny post mnie w tym utwierdza
2.0 TSI 190hp R-Line
Wygłuszenie drzwi to elementarz nie tylko dla tych którym zależy na poprawie audio. Oczywiście przede wszystkim poprawia się jakość niskich tonów ale poza tym w ogóle jest ciszej w kabinie a drzwi zamykają się z większą kulturą. Poza zwiększoną nieco masą same zyski. Poza tym to prosta czynność którą można wykonać samemu. Tu się po prostu nie ma nad czym zastanawiać
Wyciszenie drzwi, wyłączenie dolby i rozsądne ustawienie korektora podnosi jakość Dynaudio o klasę (mówię z doświadczenia).
Moim zdaniem Dynaudio i nowy Harman są bardzo przeciętne, zdecydowanie pierwszym krokiem jaki należy wykonać to wygłuszenie samochodu (ok 40-50% poprawy względem tego co otrzymujemy od producenta), dla bardziej wymagających pozostaje już ingerencja w "graty", wymiana głośników, zabudowa nowego suba i procek ze wzmacniaczem, dopiero wtedy uzyskamy odpowiednia jakość dźwięku.
Ja tak zrobiłem i nie żałuje ani jednej złotówki, dźwięk jest przestrzenny, dynamiczny, piękna scena, linie opóźniające, radość z odłsuchu , w każdej chwili można przyładować i nic się nie zatrzęsie , procek odcina wszystkie przestery więc nie ma zniekształceń, można by tak pisac i pisać
Ja kupiłem audio ze standardowym systemem, ponieważ od samego początku wiedziałem że chcę auto dobrzy wytłumić oraz zamontować nowe graty.
Koszt całości ok. 10 tys, ale naprawdę warto!
Ja tak zrobiłem i nie żałuje ani jednej złotówki, dźwięk jest przestrzenny, dynamiczny, piękna scena, linie opóźniające, radość z odłsuchu , w każdej chwili można przyładować i nic się nie zatrzęsie , procek odcina wszystkie przestery więc nie ma zniekształceń, można by tak pisac i pisać
Ja kupiłem audio ze standardowym systemem, ponieważ od samego początku wiedziałem że chcę auto dobrzy wytłumić oraz zamontować nowe graty.
Koszt całości ok. 10 tys, ale naprawdę warto!