Cześć,
Nie znalazłem nigdzie takiego pytania na forum, a jednocześnie bardzo mnie to zastanawia.
Pod koniec tygodnia kończy mi się ważność przeglądu technicznego w dowodzie rejestracyjnym i tak się zastanawiam, czy stacja diagnostyczna musi być jakoś specjalnie dostosowana pod 4x4 na Haldexie? To mój pierwszy przegląd auta z 4x4 w ogóle i totalnie nie wiem co o tym myśleć.
W Internetach, jak to w Internetach, czytam sprzeczne opinie na ten temat: jedni straszą, że nawet po jednorazowej kontroli gdzie kręci się jedna oś, może dojść do uszkodzenia, inni że przy Haldex jest komputer, które "wykrywa", że tylko jedna oś się kręci i na siłę nie próbuje ruszyć drugiej.
No i zgłupiałem
Badanie techniczne przy 4Motion
- Blazio1946
- Posting Freak
Re: Badanie techniczne przy 4Motion
Jedziesz na 1 przegląd po 3 latach, pan sprawdzi światła, amortyzatory, hamulce i zapisze stan licznika to tyle.
Nie będzie sprawdzał napędów ani robił diagnostyki.
Trzeba tylko od razu powiedzieć, ża masz auto 4x4. Diagnosta ustawia wtedy inny program dla rolek.Tyle i aż tyle.
Przerabiałem to wielokrotnie na różnych stacjach z poprzednimi autami.
Przerabiałem to wielokrotnie na różnych stacjach z poprzednimi autami.
-
- Member
To właśnie chodzi o ten test hamulców na rolkach gdzie tylko jedna oś jest napędzana w kontekście haldexu.Blazio1946 pisze: ↑08.02.2021, 14:23Jedziesz na 1 przegląd po 3 latach, pan sprawdzi światła, amortyzatory, hamulce i zapisze stan licznika to tyle.
Jestem po badaniu. Rolek w ogóle nie było (test hamulców był na takich jakby płytach) i poszło bez problemu więcej zastanawiania niż to warte.