Akcesoria do Arteona
- Osfald
- Senior Member
Re: Akcesoria do Arteona
Mam na biurku te chińskie kierunki. Już pomierzone. Działają bardzo prosto. Gniazdo ma 3 piny ale dwa sąsiadujące są zmostkowane - to masa. Pozostały pin to +12V. Po podaniu napięcia 12V linijka diod płynnie włącza się i świeci tak długo póki jest włączone to napięcie. Nie ma wewnątrz żadnej elektroniki odpowiedzialnej za regulację czasu włączenia czy samo miganie. Wszystko zależy od modułu w drzwiach. Jeśli moduł podaje za krótkie impulsy zasilające to kierunkowskaz nie zdąży w całości zaświecić się i tyle. Na dniach pomierzę to co wychodzi z wtyczki w lusterku. Migacze te są na tyle prymitywne, że ich jasność zależy od napięcia w instalacji samochodu. Nie posiadają żadnego stabilizatora. Przy 12V świecą z mocą 1W, a przy 14V już z mocą 2W...
Ponadto linijka ledowa w migaczu jest tak kiepsko zainstalowana, że jej część świecąca zaczyna się 1cm pod osłoną lusterka, a z drugiej strony, na końcu gdzie jest to widoczne, brakuje tego 1 cm. Nie wiem czy można to jakoś przesunąć. Sprawdzę.
Ponadto linijka ledowa w migaczu jest tak kiepsko zainstalowana, że jej część świecąca zaczyna się 1cm pod osłoną lusterka, a z drugiej strony, na końcu gdzie jest to widoczne, brakuje tego 1 cm. Nie wiem czy można to jakoś przesunąć. Sprawdzę.
Arteon 2.0 TSI i cztery dwudziestki nadal pracują w firmie. Sobie sprawiłem 3L kota V6 z kompresorem
Dużo roboty z montażem? Wywala jakieś błędy w kompie (serwis)? Macie gdzieś jakiś poradnik jak to wymienić?arteonR pisze: ↑09.04.2021, 11:02Dokładnie to jest podstawowe pytanie. Ja z pierwszymi jakie przysłali miałem problem - po odpaleniu silnika nie zapalały się w całości tylko częściowo i zbyt szybko. Kolejne przyszły poprawione i do dziś ok.Osfald pisze: ↑09.04.2021, 09:57Czy te kierunki dzialaja w MY2020 bez problemow?saj234 pisze: ↑08.04.2021, 21:07Ja od siebie mogę polecić tego sprzedawcę. https://pl.aliexpress.com/item/32891135 ... 5c0fzdFe0n
Zamówienie szybko doszło i bezproblemowo.
R-Line 2.0 BiTDI SCR 4MOTION 176 kW 240 KM "Chilli"
- Osfald
- Senior Member
Żadnych błędów. Po prostu w nowszych wersjach (od My2020, także z rocznika 2019) nie chciało to działać jak powinno.
Montaż jest np tu:
https://www.youtube.com/watch?v=RD_ih1d08FU
Montaż jest np tu:
Arteon 2.0 TSI i cztery dwudziestki nadal pracują w firmie. Sobie sprawiłem 3L kota V6 z kompresorem
- Osfald
- Senior Member
Mogę potwierdzić, że kierunki od tego Chińczyka:
https://pl.aliexpress.com/item/32891135 ... 5c0fcgGeyE
działają bezproblemowo także w wersji MY2020.
Jeśli chodzi o jakość to opisywałem dwa posty wyżej.
Protipy odnośnie montażu/demontażu lusterek:
1. zabierz się z dłubanie kiedy jest już ciepło lub masz ogrzewany garaż - plastiki nie będą się łamać tak łatwo. A złamać można bardzo łatwo uchwyty pokryw.
2. do wyciągnięcia szkła NIE UŻYWAJ ŻADNYCH narzędzi prócz własnych palców. Żadnych przyssawek, żadnego podważania. Opuść szybę w drzwiach. Szkło lusterka skieruj dżojstikiem na max do środka, tak aby od zewnątrz powstała maksymalnie duża szpara. W szparę wkładasz paluchy i mocno ale z wyczuciem "wyrywasz" szkło z jego mocowań na obrotnicy.
3. oglądnij DOKŁADNIE filmiki na YT pokazujące jak podważać zatrzaski pokrywy lusterka i samego kierunkowskazu (nie wystarczy odkręcenie 2 śrubek).
4. wszystko siedzi dość ciasno więc działaj z głową!
5. jeśli nie będziesz odczepiał szkła od wiązki ściemniacza i ogrzewacza to zabezpiecz je tak aby nie porysowało Ci lakieru na drzwiach.
I na koniec dodam, że:
1. pokrywy lusterek z Passata B8 pasują do Artka ale NIE SĄ TAKIE SAME. Zmiany te dotyczą wnętrza pokrywy - wypustki, odbojniki. Pisze to dla tych którzy chcieliby np. zmienić kolor pokryw, a mają możliwość kupić pomalowane z rynku od B8,
2. jeśli zmieniasz pokrywy i masz w nich lampkę asystenta to musisz ją wypchać na siłę, bez użycia narzędzi. Siedzi dość mocno...
1. zabierz się z dłubanie kiedy jest już ciepło lub masz ogrzewany garaż - plastiki nie będą się łamać tak łatwo. A złamać można bardzo łatwo uchwyty pokryw.
2. do wyciągnięcia szkła NIE UŻYWAJ ŻADNYCH narzędzi prócz własnych palców. Żadnych przyssawek, żadnego podważania. Opuść szybę w drzwiach. Szkło lusterka skieruj dżojstikiem na max do środka, tak aby od zewnątrz powstała maksymalnie duża szpara. W szparę wkładasz paluchy i mocno ale z wyczuciem "wyrywasz" szkło z jego mocowań na obrotnicy.
3. oglądnij DOKŁADNIE filmiki na YT pokazujące jak podważać zatrzaski pokrywy lusterka i samego kierunkowskazu (nie wystarczy odkręcenie 2 śrubek).
5. jeśli nie będziesz odczepiał szkła od wiązki ściemniacza i ogrzewacza to zabezpiecz je tak aby nie porysowało Ci lakieru na drzwiach.
I na koniec dodam, że:
1. pokrywy lusterek z Passata B8 pasują do Artka ale NIE SĄ TAKIE SAME. Zmiany te dotyczą wnętrza pokrywy - wypustki, odbojniki. Pisze to dla tych którzy chcieliby np. zmienić kolor pokryw, a mają możliwość kupić pomalowane z rynku od B8,
2. jeśli zmieniasz pokrywy i masz w nich lampkę asystenta to musisz ją wypchać na siłę, bez użycia narzędzi. Siedzi dość mocno...
Osfald pisze: ↑09.05.2021, 17:53Mogę potwierdzić, że kierunki od tego Chińczyka:
I na koniec dodam, że:
Nie macie problemu z synchronizacją pracy tylnych dynamicznych z tymi chinczykami w lusterkach? Pracują dokładnie tak samo?Osfald pisze: ↑07.05.2021, 22:21Żadnych błędów. Po prostu w nowszych wersjach (od My2020, także z rocznika 2019) nie chciało to działać jak powinno.
Montaż jest np tu:
- Osfald
- Senior Member
Zdziwiłeś mnie typ pytaniem... pod jakim kątem, patrząc na samochód, jednocześnie widać pracę jednych i drugich? Jakoś z boku? Przy złożónych lusterkach? Jest to ostatnia rzecz nad którą zastanawiałbym się...
Generalnie czas włączenia całej linijki niemal dokładnie pokrywa się z czasem trwania błysku przedniego kierunku. Stąd przypuszczam, że i z tyłu nie będzie jakiś różnic.
Generalnie czas włączenia całej linijki niemal dokładnie pokrywa się z czasem trwania błysku przedniego kierunku. Stąd przypuszczam, że i z tyłu nie będzie jakiś różnic.
W komentarzach na Ali znalazłem info, że u niektórych prawy świecił niesynchronicznie z lewym. Niektórzy mieli też problemy z tym, że przednie kierunki świeciły i mijały się z lusterkami. Jak jedne gasły to te świeciły i odwrotnie.Osfald pisze: ↑10.05.2021, 11:25Zdziwiłeś mnie typ pytaniem... pod jakim kątem, patrząc na samochód, jednocześnie widać pracę jednych i drugich? Jakoś z boku? Przy złożónych lusterkach? Jest to ostatnia rzecz nad którą zastanawiałbym się...
Na pewno sie "rozjedzaja" bo roznia sie ulamkiem sekundy kiedy zapala sie w lampie przedniej caly led a w lusterku pasek (wedruje do szyby do krawedzi lusterka). Po jakims czasie (x "migniec") znow sie "synchornizuja" i tak na okraglo. Stan sobie autem naprzeciwko szyby i pobaw sie kierunkami to zobaczysz o co chodzi. Tylu nie sprawdzalem bo to bez sensu-tylko pod specyficznym katem da sie zobaczyc kierunek z tylu i w lusterku.
A juz najwieksza ujnia jest to, ze w pastuchu po lifcie jest wedrujacy kierunek w lampie z przodu, a w artku nawet po lifcie nic z tego.
A juz najwieksza ujnia jest to, ze w pastuchu po lifcie jest wedrujacy kierunek w lampie z przodu, a w artku nawet po lifcie nic z tego.
eRlinia 2.0 teesi + blisko 600 Nm w ośce
No dobra. Auto odebrałem.
Zabieram się za kierunki.
Próbuję LEKKO odciągać szybkę i pstryk. Pękło z drugiej strony... No cudnie .
Ta szybka jest taka sama w wersji przed i po lifcie? Na 99% tak ale ktoś może wie na 100%?
Zabieram się za kierunki.
Próbuję LEKKO odciągać szybkę i pstryk. Pękło z drugiej strony... No cudnie .
Ta szybka jest taka sama w wersji przed i po lifcie? Na 99% tak ale ktoś może wie na 100%?
Elegance 2.0 TSI MY2020
R-Line 2.0 TSI MY2021
R-Line 2.0 TSI MY2021
- Osfald
- Senior Member
Tak jak pisałem. Tu nic nie powinno świecić niesymetrycznie. Linijka diod led jest wybitnie prymitywna, nie ma żadnej elektroniki (płytka jest zainstalowana ale nie ma na niej ani jednego elementu ). Linijka diod w migaczu jest wpięta bezpośrednio w wyjście modułu w drzwiach. Jeśli moduł jest zsynchronizowany z resztą samochodu to migacze także muszą być.
Ostatnio zmieniony 12.05.2021, 21:44 przez Osfald, łącznie zmieniany 1 raz.