Odebrałem nowego Arteona SB przed weekendem majowym, po przejechaniu ok 200km zapaliła się kontrolka pomarańczowa check engine. Diagnoza w ASO - awaria czujnika ciśnienia kolektora ssącego (nr. czesci 06L906051H) Do dzisiaj nie ma części i brak informacji ze strony serwisu VW kiedy będzie dostępna.
Miał ktoś podobną sytuacje? Dwa różne serwisy różnie mówią, jeden że można jeździć jak nie ma objawów, drugi że absolutnie nie.
Czujnik ciśnienia kolektora ssącego
- Osfald
- Senior Member
Re: Czujnik ciśnienia kolektora ssącego
Nie wiem jak jest w Arteonie ale w innych markach system często inaczej informuje o usterkach krytycznych, wymagających natychmiastowego wyłączenia silnika. Np. przy awarii niekrytycznej ikonka świeci ciągle, a przy awarii krytycznej miga. Często tez w takich sytuacjach system przechodzi w tryb awaryjny (ograniczenie pr. obrotowej, utrata mocy... aby dokulać się do warsztatu). Zerknij do instrukcji.
Pomiar ciśnienia w kolektorze jest ważny do obliczania prawidłowej dawki paliwa. Można więc na dłuższą metę zniszczyć sobie jakiś katalizator czy DPF/GPF...
Pomiar ciśnienia w kolektorze jest ważny do obliczania prawidłowej dawki paliwa. Można więc na dłuższą metę zniszczyć sobie jakiś katalizator czy DPF/GPF...
Arteon 2.0 TSI i cztery dwudziestki nadal pracują w firmie. Sobie sprawiłem 3L kota V6 z kompresorem
Re: Czujnik ciśnienia kolektora ssącego
Przejechałem łącznie od nowości ok 600 km łącznie. Auto zachowywało się normalnie - mam nadzieje, że nic dodatkowo się nie uszkodziło. Jutro zamówię lawetę z ubezpieczenia do ASO. Wrażenia słabe pierwsze, szczególnie że zero propozycji konkretnej ze strony Volkswagena poza czekać nie wiadomo ile na cześć...uważam że w takiej sytuacji kiedy jest problem i auto ledwo odebrane, na gwarancji to powinni potraktować priorytetowo i znaleźć rozwiązanie sytuacji.