Cześć,
Zastanawiam się nad jasną tapicerką w wersji Elegance MY 2021:
Tapicerka siedzeń "Global/ Alcantara".
Czy ktoś ma tę opcję? Czy nie sprawia problemu utrzymanie jej w czystości?
Jasna tapicerka standardowa w wersji Elegance.
Re: Jasna tapicerka standardowa w wersji Elegance.
Dodam, że po lifcie jasna tapicerka jest tylko w środku foteli i boczków. Widziałem stary wątek i tam rzeczywiście za jasno było...
- Osfald
- Senior Member
Mamy w jednym Artku przedliftowym tą szaro-popielatą (jasna cześć to alkantara).
Nie ma większych problemów z czyszczeniem, choć faktycznie czyszczenie to trzeba robić częściej niż przy szarej lub czarnej. Słabej jakości dżins potrafi zmienić tę tapicerkę z kremowej w błękitną ...
Natomiast wersja całkowicie skórzana, gdzie dodatkowo zagłówki i częściowo boczki są jasne, nie ma tej przypadłości.
Nie ma większych problemów z czyszczeniem, choć faktycznie czyszczenie to trzeba robić częściej niż przy szarej lub czarnej. Słabej jakości dżins potrafi zmienić tę tapicerkę z kremowej w błękitną ...
Natomiast wersja całkowicie skórzana, gdzie dodatkowo zagłówki i częściowo boczki są jasne, nie ma tej przypadłości.
Arteon 2.0 TSI i cztery dwudziestki nadal pracują w firmie. Sobie sprawiłem 3L kota V6 z kompresorem
Mam pytanie odnośnie części skórzanej w tapicerce Global/Alcantara. To jest skóra czy ekoskóra? Czym to ewentualnie konserwować?
W każdym aucie obecnie z grupy VAG nawet w Audi jest ekoskóra...Chyba tylko Rolls i Bentley zostały przy normalnej skórze, teraz to jest wszystko wióra przemielona, choć jakościowo jest w miarę.
- Silent_bob
- Member
Jesteś pewien ? Moim zdaniem nie, bo np w VW w Rline (Passat, Arteon), fotele masz w skórze Nappa, fakt tylko środek fotela jestw Nappie, boczki fotela i boczki drzwi są w ekoskórze. A Nappa sama w sobie to skóra zwierzęca. Kierownica też jest w naturalnej skórze w VW. Tzw skóra Vienna to w VW rzeczywiście w 100% ekoskóra.
Volkswagen Passat R Line Edition 2.0 TSI 272 PS 2019 MY2020
Ekoskóra dobrej jakości to przemielona skóra zwierzęca z resztek, odpadów, fragmentów ze skazami, itp. w dodatku bardzo cieńka i tak jestem pewien tego, nawet ASO to potwierdza. Zawsze możesz porównać jakość skóry z jakiejkolwiek kanapy w salonie meblowym, której cena przekracza 10K do tej z VW czy nawet z Audi -> nawet w tych wersjach które przekraczają 20K za fotele. Kiera oczywiście naturalna skóra, w dotyku nawet jak cielęca ale przemielona i sprasowana, zrobiona z resztek. Nie mówię, że to coś złego -> po prostu ekologia. Obecnie ekoskóra to nie jest ten badziew co 20 lat temu który się kruszył od siedzenia