Arteon 2.0 TSI 190KM . Koło dwumasowe
Re: Arteon 2.0 TSI 190KM . Koło dwumasowe
No to teoretycznie wystarczająco wysokie. Ja miałem (według OBD11) 750 RPM i problem rozwiązał się po ustaleniu obrotów na 800 RPM. Sprawdzałeś to jakimś urządzeniem, czy na oko?
Możesz zawsze spróbować (jak masz możliwość) podnieść obroty o zobaczyć, czy to jest to.
Możesz zawsze spróbować (jak masz możliwość) podnieść obroty o zobaczyć, czy to jest to.
Sprawdzałem oczywiście VCDS-em
Wg mnie obroty są ok to nie ma co na siłę ich podnosić.
Bonmis
Wg mnie obroty są ok to nie ma co na siłę ich podnosić.
Bonmis
W aucie z tym samym silnikiem również słyszę dźwięk a'la dwumasy.
Raz słabiej raz mocniej. Wydaje się, że po dynamicznej jeździe jest gorzej.
Aktualny przebieg: 11k. Dźwięk pojawił się to przy 6-7k przebiegu.
Raz słabiej raz mocniej. Wydaje się, że po dynamicznej jeździe jest gorzej.
Aktualny przebieg: 11k. Dźwięk pojawił się to przy 6-7k przebiegu.
Ostatnio zmieniony 09.08.2022, 20:53 przez warrior, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój Artek został dzisiaj w serwisie. Pierwszy sukces jest taki, że Panowie z ASO też to słyszą i stwierdzili, że coś jest nie tak. Został na dłuższą diagnozę z podpinanyni mikrofonami do napędu i jazdami próbnymi.
Dziwne tylko, że nie zrobili tego przed wymianą dwumasy przy 50k przebiegu.
Dam znać jaka jest diagnoza, jak dostanę feedback z ASO.
Dziwne tylko, że nie zrobili tego przed wymianą dwumasy przy 50k przebiegu.
Dam znać jaka jest diagnoza, jak dostanę feedback z ASO.
Moje auto wraca na serwis w następnym tygodniu. Mechanicy również słyszą ten dźwięk i potrzebują więcej czasu na diagnozę.
Mój Artek miał mieć wgrane jakieś nowe oprogramowanie do skrzyni biegów, jednak ASO napotkało problemy techniczne. Teraz czekają na inżyniera z ramienia producenta, który poprowadzi ten proces aktualizacji zdalnie. Jeśli to nie pomoże, w ruch idą czujniki, mikrofony i szukanie miejsca powstawania wibracji, stuków, chrobotania.
Czekam......................
Mój stoi w ASO od 02.08.2022 (już ponad tydzień). Z najnowszych wieści wynika, że udało się wgrać aktualizację oprogramowania skrzyni i zostały wysłane do fabryki nagrane dźwięki z układu napędowego celem konsultacji, co jeszcze to może być.
ASO samo z siebie skłania się cały czas w stronę wymienionego koła dwumasowego. Oznaczałoby to, że to wymienione (nowe) byłoby wadliwe.
hmmm...........
@jubiler, rzuć okiem na wiadomości prywatne
Update z dzisiaj 11.08.2022.
ASO poinformowało mnie ,że dźwięki dochodzą ze skrzyni biegów. Leci do wymiany.
Będzie Artek z nowym DSG.
ASO poinformowało mnie ,że dźwięki dochodzą ze skrzyni biegów. Leci do wymiany.
Będzie Artek z nowym DSG.
Mój miał wgrane, coś się wysypało, później wgrali na nowo i poszło. Na 2 dzień pojawił się komunikat awaria skrzyni biegów dalsza jazda możliwa. Diagnoza: pompa od DSG i cała skrzynia poszła do wymiany na nową.jubiler pisze: ↑04.08.2022, 12:12Mój Artek miał mieć wgrane jakieś nowe oprogramowanie do skrzyni biegów, jednak ASO napotkało problemy techniczne. Teraz czekają na inżyniera z ramienia producenta, który poprowadzi ten proces aktualizacji zdalnie. Jeśli to nie pomoże, w ruch idą czujniki, mikrofony i szukanie miejsca powstawania wibracji, stuków, chrobotania.