Skrzypienie zawieszenia przy wybojach
Skrzypienie zawieszenia przy wybojach
Witam.
Mam wersje Arteona 2.0 TSI 280KM 4M. Przy około 4000km przebiegu zaczął skrzypieć jakiś element zawieszenia na wybojach przy mniejszych prędkościach (mam tu na myśli głownie progi zwalniające i większe dziury na drodze przy których po prostu trzeba zwolnić do tych 10-15 km/h). Wydaje mi się, że ten dźwięk pochodzi głównie z lewego przedniego koła. Przypomina on skrzypienie starej wersalki. Teraz mam 10 000km przebiegu i jakby zmienił swoją charakterystykę. Jest głośniejszy i krócej trwa. Nie ma znaczenia czy koła są proste czy skręcone. Zawsze skrzypi tak samo. Jestem ciekaw, czy wam też przydarzyło się coś podobnego z waszymi autami?
Mam wersje Arteona 2.0 TSI 280KM 4M. Przy około 4000km przebiegu zaczął skrzypieć jakiś element zawieszenia na wybojach przy mniejszych prędkościach (mam tu na myśli głownie progi zwalniające i większe dziury na drodze przy których po prostu trzeba zwolnić do tych 10-15 km/h). Wydaje mi się, że ten dźwięk pochodzi głównie z lewego przedniego koła. Przypomina on skrzypienie starej wersalki. Teraz mam 10 000km przebiegu i jakby zmienił swoją charakterystykę. Jest głośniejszy i krócej trwa. Nie ma znaczenia czy koła są proste czy skręcone. Zawsze skrzypi tak samo. Jestem ciekaw, czy wam też przydarzyło się coś podobnego z waszymi autami?
Re: Skrzypienie zawieszenia przy wybojach
Kolego w Passacie miałem takie skrzypienie z DCC, teraz w Arteonie 280 również to zauważyłem... Wstępnie jestem umówiony na akcję serwisową tylnego łożyska i przy okazji kazałem im sprawdzić przód i przesmarować skrzypiące tuleje (takie było rozwiazanie w B8ce). Co gorsza zauważyłem, również popukiwanie z tylnego zawiasu. W b8 na gwarancji wymieniali mi tylne tuleje, zobaczymy czy w Arteonie również bedzie TPI.
Arteon R-Line 2.0 TSI(280) 350 4x4
0-100 4.5s RL
100-200 11.4s RL
Speed-Buster
VWR600
0-100 4.5s RL
100-200 11.4s RL
Speed-Buster
VWR600
Wypinasz boxa na akcje serwisowa czy na zywiol jedziesz ?
Na żywioł W kwietniu robię wydech na fabrycznych klapach
Arteon R-Line 2.0 TSI(280) 350 4x4
0-100 4.5s RL
100-200 11.4s RL
Speed-Buster
VWR600
0-100 4.5s RL
100-200 11.4s RL
Speed-Buster
VWR600
U mnie takie skrzypienie jakby gumy pojawiło się ostatnio
Dzieje się przy powolnym przejeździe przez progi zwalniające
Dzieje się przy powolnym przejeździe przez progi zwalniające
VW Arteon 2.0 BiTDI R 4MOTION
Smarowanie tulei. Problem znany serwisom jest tpi
Arteon 2.0 TSI 280 km 4motion
- Blazio1946
- Posting Freak
Można kupić jakąś miedziankę w sprayu i samemu psiknąć na wszystkie tuleje bo te gumy w nich skrzeczą.
Arteon R-line 190 TSI
Bedzies na przeglądzie to zgłoś i zrobią za free (u Zasady w Wwa tak robią), bez brudzenia rąk i problemów. U mnie po przesmarowaniu mija praktycznie rok i jest cisza.
eRlinia 2.0 teesi + blisko 600 Nm w ośce
Dokładnie - btw, podpytany serwis mówi że przesmarowanie daje efekt w starszych samochodach (przed 2021). Podobno w tych nowych temat wraca w 3 tygodnie.