Tak, mam aktywny jeszcze.
Aktualizacja Systemu w Polifcie 2023
Re: Aktualizacja Systemu w Polifcie 2023
Rozmawiałem z centralą w Poznaniu na temat braku aktualizacji. Dział usług cyfrowych VW-na twierdzi że aktualizacje systemu online będą dostępne niezależnie od pakietu we connect. Po wygaśnięciu pakietu we connect znikną niektóre funkcje w aplikacji np. mruganie światłami Tidal itd ale same aktualizacje systemu są niby dożywotnie. Na pytanie dlaczego część użytkowników otrzymuje aktualizacje a inni nie , nie potrafili jednoznacznie odpowiedzieć. Zasugerowali że brak aktualizacji nie oznacza że nie będą dostępne za jakiś czas i że są one zależne od wersji wyposażenia auta oraz rocznika samochodu. Widzą w swoim systemie już zainstalowane aktualizacje czyli w moim przypadku OUG8. Widzą także nadchodzące aktualizacje których w moim przypadku brak. Jeśli coś działa nie prawidłowo zalecają wizytę w serwisie i tam zostanie wgrana najnowsza wersja oprogramowania.
MY 2022 R-Line TSI 190 kM
To z mojego doświadczenia powiem że oczywiście serwis wgra aktualizację ale nie za darmo. Jak auto jest na gwarancji to aby wgrać nowsze oprogramowanie trzeba zgłościć jakieś nieprawidłowości, które to maja opisane i zgodnie z procedura wydana przez producenta maja wgrac nowe oprogramowanie.
Moim zdaniem, w tym przypadku nieprawidłowością jest brak możliwości pobrania aktualizacji. Zgłosiłem do ASO i jestem umówiony na przyszły tydzień. W moim samochodzie jest to częsta usterka, a ASO bez szemrania wykonuje upgrade.Kameleon7 pisze: ↑16.05.2024, 09:21To z mojego doświadczenia powiem że oczywiście serwis wgra aktualizację ale nie za darmo. Jak auto jest na gwarancji to aby wgrać nowsze oprogramowanie trzeba zgłościć jakieś nieprawidłowości, które to maja opisane i zgodnie z procedura wydana przez producenta maja wgrac nowe oprogramowanie.
Ave Arteon
Obyś Żył Wiecznie!
Pozdrawiam.
MY 2021 R-Line TSI 190 kM
Obyś Żył Wiecznie!
Pozdrawiam.
Miałem napisać dokładnie to samo... Skoro jak twierdzą aktualizacje do końca są darmowe, to powinni w serwisie też je wgrywać za darmo jeśli same nie chcą się zaktualizować. W przyszłym miesiącu będę się umawiał na wymianę tarcz, jak mi samo się nie zaktualizuje, też to zgłoszę...Kameleon7 pisze: ↑16.05.2024, 09:21To z mojego doświadczenia powiem że oczywiście serwis wgra aktualizację ale nie za darmo. Jak auto jest na gwarancji to aby wgrać nowsze oprogramowanie trzeba zgłościć jakieś nieprawidłowości, które to maja opisane i zgodnie z procedura wydana przez producenta maja wgrac nowe oprogramowanie.
R-Line TDI 200KM, 2021r.
Tarcze wymieniałem sam z tyłu przy przebiegu 13 tys km na brembo xtra bo te oryginalne to wielkie gowno.
U mnie dziś pojawiła się aktualizacja lecz był komunikat, że to drobne poprawki i naprawa występujących usterek z tego co pamiętam. Trwało to dosłownie 2 minuty może.
R-Line TDI 200KM, 2021r.
No i kompletny klops. Podczas próby zaktualizowania systemu w ASO padł jakiś sterownik i wyświetlacze oraz radio nie działają - czarne ekrany. Nie wiem, czy stało się to, co nieuniknione czy spartolono robotę w serwisie. Bez wskaźników prędkości nie można jeździć, więc auto stoi w warsztacie i czekam na przesłanie urządzenia z Niemiec.Zbigniewa pisze: ↑16.05.2024, 10:43Moim zdaniem, w tym przypadku nieprawidłowością jest brak możliwości pobrania aktualizacji. Zgłosiłem do ASO i jestem umówiony na przyszły tydzień. W moim samochodzie jest to częsta usterka, a ASO bez szemrania wykonuje upgrade.Kameleon7 pisze: ↑16.05.2024, 09:21To z mojego doświadczenia powiem że oczywiście serwis wgra aktualizację ale nie za darmo. Jak auto jest na gwarancji to aby wgrać nowsze oprogramowanie trzeba zgłościć jakieś nieprawidłowości, które to maja opisane i zgodnie z procedura wydana przez producenta maja wgrac nowe oprogramowanie.
Reasumując - dwa razy wymiana kierownicy + permanentne kłopoty z aktualizacjami skutecznie ochłodziły mój entuzjazm do tego samochodu.
Ave Arteon
Obyś Żył Wiecznie!
Pozdrawiam.
Obyś Żył Wiecznie!
Pozdrawiam.
Zbigniewa pisze: ↑23.05.2024, 11:29No i kompletny klops. Podczas próby zaktualizowania systemu w ASO padł jakiś sterownik i wyświetlacze oraz radio nie działają - czarne ekrany. Nie wiem, czy stało się to, co nieuniknione czy spartolono robotę w serwisie. Bez wskaźników prędkości nie można jeździć, więc auto stoi w warsztacie i czekam na przesłanie urządzenia z Niemiec.Zbigniewa pisze: ↑16.05.2024, 10:43Moim zdaniem, w tym przypadku nieprawidłowością jest brak możliwości pobrania aktualizacji. Zgłosiłem do ASO i jestem umówiony na przyszły tydzień. W moim samochodzie jest to częsta usterka, a ASO bez szemrania wykonuje upgrade.Kameleon7 pisze: ↑16.05.2024, 09:21To z mojego doświadczenia powiem że oczywiście serwis wgra aktualizację ale nie za darmo. Jak auto jest na gwarancji to aby wgrać nowsze oprogramowanie trzeba zgłościć jakieś nieprawidłowości, które to maja opisane i zgodnie z procedura wydana przez producenta maja wgrac nowe oprogramowanie.
Reasumując - dwa razy wymiana kierownicy + permanentne kłopoty z aktualizacjami skutecznie ochłodziły mój entuzjazm do tego samochodu.
O matko, współczuję... Niestety, jest to chyba cena postępu technologicznego, co nie zmienia faktu, iż takie sytuacje nie powinny mieć miejsca. Całe szczęście, że w serwisie to się stało więc przynajmniej bez żadnego "ale" doprowadzą samochód do ładu:)
R-Line TDI 200KM, 2021r.
Szczerze współczuję, szczególnie, że raczej należę do tej części użytkowników Arteonów, którzy doświadczają różnych usterek tego uroczego autka. Ja od jakiegoś czasu jeżdżę zastępczo najnowszym Passatem i tutaj również co jakiś czas otrzymuję komunikaty o braku tego, czy innego asystenta, ostatnio nawet o usterce napędu i konieczności udania się do serwisu. Ale większość problemów kasuje się samoczynnie podczas jazdy, a usterka napędu anulowała się po ponownym uruchomieniu silnika. Najwyraźniej informatycy w VAG nadal nie ogarniają, mimo wprowadzania do obiegu kolejnych wersji samochodów.Zbigniewa pisze: ↑23.05.2024, 11:29No i kompletny klops. Podczas próby zaktualizowania systemu w ASO padł jakiś sterownik i wyświetlacze oraz radio nie działają - czarne ekrany. Nie wiem, czy stało się to, co nieuniknione czy spartolono robotę w serwisie. Bez wskaźników prędkości nie można jeździć, więc auto stoi w warsztacie i czekam na przesłanie urządzenia z Niemiec.Zbigniewa pisze: ↑16.05.2024, 10:43Moim zdaniem, w tym przypadku nieprawidłowością jest brak możliwości pobrania aktualizacji. Zgłosiłem do ASO i jestem umówiony na przyszły tydzień. W moim samochodzie jest to częsta usterka, a ASO bez szemrania wykonuje upgrade.Kameleon7 pisze: ↑16.05.2024, 09:21To z mojego doświadczenia powiem że oczywiście serwis wgra aktualizację ale nie za darmo. Jak auto jest na gwarancji to aby wgrać nowsze oprogramowanie trzeba zgłościć jakieś nieprawidłowości, które to maja opisane i zgodnie z procedura wydana przez producenta maja wgrac nowe oprogramowanie.