Witam,
Szukam skutecznej i sprawdzonej metody czyszczenia wieńca kierownicy. Po ponad roku skóra na niej zaczęła się już świecić i lekko kleić. Co polecacie? Druga sprawa to chromiki wokół okien i na dolnych krawędziach drzwi. Po myciu na myjniach zrobiły się matowe upstrzone kropkami od wody. Czym to czyścić do połysku aby nie uszkodzić powierzchni?
I jest jeszcze coś co mnie wkurza na maxa i z czym bezskutecznie próbuję walczyć - szorujące i przeskakujace wycieraczki. Dzieje się to od nowości, samochód miał nałożoną ceramikę, nie wiem czy też nie na szyby? Może to od tego? Burczenie wycieraczek w czasie deszczu doprowadza mnie do szału. Zmywałem juz szyby również izopropanolem, nic to nie dało. Jakieś pomysły?
Pozdro!
Kosmetyka auta.
Re: Kosmetyka auta.
Do czyszczenia skór używam i polecam środki firmy Colourlock. Możesz kupić zestaw z pianka, szczotka i protectorem. Są też ściereczki, w razie szybkiego czyszczenia. Nie mniej zawsze warto skórę odżywić i zakonserwować.
Co do ramek to pozostaje delikatna pasta polerska, ale taki ich już urok, że będą się brudzić. Czyszczenie ich polerowaniem to mimo wszystko nie najlepsze wyjście, bo to plastik obłożony folią. Wyczyścisz kilka razy mocniej i zedrzesz wierzchnią warstwę nieodwracalnie. To była też jedna z przyczyn, dlaczego zrobiłem dechroming. Są też folie błyszczące. Generalnie, jak chcesz mieć dobrze i czysto, to trzeba to okleić.
Wycieraczki skaczą, bo pewnie nałożyli Ci niewidzialną wycieraczkę. Można to albo spolerować, albo przejdzie za jakiś czas. Idzie jesień, to akurat pewnie będą częściej używane. Miałem tak samo i przeczekałem. Jak psikniesz płynu, to powinno na jakąś chwilę pomóc. Na przyszłość pilnuj, by Ci tego nie nakładali na przednią szybę. Poza tym, niech zgadnę- wycieraczki Bosch?
Co do ramek to pozostaje delikatna pasta polerska, ale taki ich już urok, że będą się brudzić. Czyszczenie ich polerowaniem to mimo wszystko nie najlepsze wyjście, bo to plastik obłożony folią. Wyczyścisz kilka razy mocniej i zedrzesz wierzchnią warstwę nieodwracalnie. To była też jedna z przyczyn, dlaczego zrobiłem dechroming. Są też folie błyszczące. Generalnie, jak chcesz mieć dobrze i czysto, to trzeba to okleić.
Wycieraczki skaczą, bo pewnie nałożyli Ci niewidzialną wycieraczkę. Można to albo spolerować, albo przejdzie za jakiś czas. Idzie jesień, to akurat pewnie będą częściej używane. Miałem tak samo i przeczekałem. Jak psikniesz płynu, to powinno na jakąś chwilę pomóc. Na przyszłość pilnuj, by Ci tego nie nakładali na przednią szybę. Poza tym, niech zgadnę- wycieraczki Bosch?
Marcusfff - Dzięki za podpowiedż. Spróbuję Twojej metody. Słyszałem i czytałem o kosmetykach czyszczących do skóry fmy K2, ale nie wiem jak naprawde z ich skutecznością. Wycieraczki jeszcze fabryczne, nie mają loga, więc nie wiem czy to Bosch. Nie wiem jakie pakowali na pierwszy montaż w 2023r. do Artka SB w R-line.
K2 to najgorszy śmietnik, weź tego kijem nie ruszaj. Kolega Marcusfff polecił Ci świetnej firmy specyfiki, na tym się nie oszczędza zważywszy, że to się raz na jakiś czas konserwuje. Dobre też są produkty Gliptone.