Usterka systemu SOS

Yan
Member

Usterka systemu SOS

Post autor: Yan » 09.11.2024, 21:13

Cześć

Wiem, ze na forum w różnych wątkach pojawiał się temat tej przypadłości, natomiast wygląda na to że problem przestaw się uwidaczniać u użytkowników (chyba wraz z rosnącą liczbą poliftow).
Tymczasem dziś u mnie, po 4,5, roku posiadania uuta pojawił się komunikat "Usterka systemu numeru alarmowego udaj się do serwisu" + czerwona dioda na podsufitce + kontrolka żółta na desce. Błąd jest trwały - czerwona dioda i komunikat pojawiają się od razu po odpaleniu auta. Natomiast sam przycisk SOS działa - nawiązuje połączenie z numerem alarmowym (co prawda przerwalem je zanim ktoś się zgłosił).

Zanim udam się do serwisu chciałbym zapytać jak do tego podejść, bo z relacji użytkowników na forum zauważyłem 3 grupy:

1. Objęci akcja serwisowa dot modułu SOS. Interesujący jest tu post @Zbigniewa sprzed tygodnia, ktoru właśnie dostał informacje o tej akcji. A u mnie dziś błąd z tym zwiazany. Latem miałem przegląd i żadnej akcji wtedy na auto nie było. Czy możliwe jest że auto staje się objęte akcja dopiero w momencie wystąpienia usterki?

2. Jest ja słowy i naprawa grzecznościowa, na zasadzie "znamy problem, VW pokryje część kosztów" i uzyynicy płacili około 1000zl

-3. VW idzie w zawarte i płacz i płac, 4k za naprawę

Moje pytania do was:
- Czy serwis domyślnie idzie do VW z pytaniem o partycypację, czy to ja jadąc do serwisu powinienem pierw za ich plecami gadać z VW?
- co decyduje o tym, że część aut jest objęta akcja tego systemu a część nie i czy poza serwisem jestem w stanie to sprawdzić?

Jeśli to ma znaczenie to moja wersja oprogramowania to 0278

Zbigniewa
Senior Member

Re: Usterka systemu SOS

Post autor: Zbigniewa » 10.11.2024, 09:04

Yan pisze:
09.11.2024, 21:13
Cześć

Moje pytania do was:
- Czy serwis domyślnie idzie do VW z pytaniem o partycypację, czy to ja jadąc do serwisu powinienem pierw za ich plecami gadać z VW?
- co decyduje o tym, że część aut jest objęta akcja tego systemu a część nie i czy poza serwisem jestem w stanie to sprawdzić?

Jeśli to ma znaczenie to moja wersja oprogramowania to 0278
Akcje serwisowe są bezpłatne. W moim przypadku o konieczności aktualizacji oprogramowania dowiedziałem się przy zgłaszaniu auta do serwisu. Nie orientuję się, które roczniki podlegają tej akcji, ale z pewnością taką informację otrzymasz w ASO.
Dość niepokojące są opisane przez Ciebie objawy bo wskazują na uszkodzenie karty SIM, ale być może, po wykonaniu upgrade, wszystko wróci do normy.
Ave Arteon
Obyś Żył Wiecznie!

Pozdrawiam.
MY 2021 R-Line TSI 190 kM

Yan
Member

Post autor: Yan » 10.11.2024, 11:39

Tak, wiem że bezpłatne dlatego tym bardziej dziwi mnie że niektórzy z tą userka podlegają pod akcje serwisowa a inni nie, ale z kolei VW wie o problemie i współuczestniczy w kosztach a jeszcze inni muszą naprawiać w całości z własnej kieszeni i nie rozumiem jakie kryteria decydują o tym w której z tych grup ktoś ląduje

Yan
Member

Post autor: Yan » 20.11.2024, 09:59

Jestem po wizycie w serwisie.

Na system SOS, faktycznie jest akcja serwisowa, ale moje auto na nią się nie łapało. ASO stwierdziło awarię anteny w zderzaku. Diagnostyka + część + wymiana = 500zł.

Błąd zniknął, mam nadzieję, że na stałe.

ODPOWIEDZ