W kwestii wykupu:
Mam wykup po 4. latach leasingu na jednoosobową działalność, 79 tys.
VWFS wystawia oczywiście fakturę z wykupu na te same dane co dotychczasowe faktury? Nie można wykupić bezpośrednio na osobę prywatną?
Co zrobić, żeby było dobrze? Samochodem jeszcze pojeżdżę parę lat, ale raczej nie 6 :-)
VW Leasing czy inny?
- Osfald
- Senior Member
Re: VW Leasing czy inny?
Bierzesz normalnie FVAT wykupu tak jak do tej pory (na firmę) i NIE wprowadzasz jej do firmy (nie wprowadzasz do kosztów, nie odliczasz VAT). I masz samochód wykupiony prywatnie. Jeśli jednak chciałeś od początku wykupić samochód to trochę nie taka strategia miała być bo teraz stracisz ten koszt i możliwość odliczenia VAT z 79tyś.
Jak już wykupisz robisz darowiznę na kogoś z najbliższej rodziny (1 stopień pokrewieństwa) i możesz sprzedawać.
Jak już wykupisz robisz darowiznę na kogoś z najbliższej rodziny (1 stopień pokrewieństwa) i możesz sprzedawać.
Arteon 2.0 TSI i cztery dwudziestki nadal pracują w firmie. Sobie sprawiłem 3L kota V6 z kompresorem
Dzięki.
A ta darowizna może być miedzy małżonkami (jest wspólność małżeńska)?
Bo jeszcze się zastanawiam nad rozłożeniem na 12 dodatkowych rat (tyle można przedłużyć), ale podejrzewam, że zaproponują kiepskie warunki.
A ta darowizna może być miedzy małżonkami (jest wspólność małżeńska)?
Bo jeszcze się zastanawiam nad rozłożeniem na 12 dodatkowych rat (tyle można przedłużyć), ale podejrzewam, że zaproponują kiepskie warunki.
- Osfald
- Senior Member
Policz sobie ile dzięki temu odliczysz kosztów i VATu i będziesz wiedział czy warunki są OK czy nie.
Jasne, że możesz na żonę. Wspólnota majątkowa nie stoi na przeszkodzie aby uczynić żonę 100% właścicielem. Co ona już zrobi z samochodem to jej sprawa. Mam nadzieję, że ufasz żonie
Jasne, że możesz na żonę. Wspólnota majątkowa nie stoi na przeszkodzie aby uczynić żonę 100% właścicielem. Co ona już zrobi z samochodem to jej sprawa. Mam nadzieję, że ufasz żonie
Arteon 2.0 TSI i cztery dwudziestki nadal pracują w firmie. Sobie sprawiłem 3L kota V6 z kompresorem
Akurat Artek jest na DG żony, więc to ona mi musi ufać
Dzięki, popytam jeszcze w VWFS jak wyglada te rozłożenie na dodatkowy rok.
Dzięki, popytam jeszcze w VWFS jak wyglada te rozłożenie na dodatkowy rok.
Czy nadpłacał ktoś z Was leasing w VWFS? Z Tabeli Opłat i Prowizji wynika, że koszt zmiany harmonogramu to 50zł + VAT. Czy nadpłata wiąże się jeszcze z innymi kosztami, które nie zostały wymienione w tabeli opłat, przykładowo przygotowanie aneksu? Oczywiście nadpłata bez skracania okresu, jedynie zmniejszenie przyszłych rat.