Certyfikowane używane

liquidspirit
Junior Member

Certyfikowane używane

Post autor: liquidspirit » 18.02.2025, 12:31

Cześć! Zamierzam kupić Arteona.

Zdecydowałem się na skorzystanie z programu VW certyfikowane używane (znane również jako Das Welt Auto), ponieważ w podobnych programach w MBanku (mauto), czy VW Financial Services, dla samochodu udostępniane są certyfikaty z listą wszelkich wad (lub ich brakiem).

Dla przykładu, certyfikat mauto dla sprzedawanego przez nich Arteona: https://certificate.vc360.app/certifica ... f8806fd/pl

Obejrzałem pojazd u dealera VW, przejechałem się, certyfikat jest - super. Rezerwuję. Myślę sobie: będzie certyfikat, to w najgorszym wypadku zwrócę z rękojmi lub będę dochodził rekompensaty w razie niezgodności.

No i schody :). Certyfikat jest? Jest. Ale ja go obejrzeć nie mogę. 117 punktów kontrolnych spełnionych? Tak - ekstra! Niestety, nie wiadomo jakie to punkty i w jakim stopniu zostały spełnione. Maturę też można zdać na 30%...

Czy ktoś korzystał z tego programu? Czy udostępniono Wam certyfikat przed zakupem? Czy istnieje gdzieś lista tych punktów kontrolnych i szczegółowe informacje o metodologii? Czy ten certyfikat jest cokolwiek warty skoro nie wiadomo, co w ogóle oznacza?

Dzięki / pozdrawiam!

liquidspirit
Junior Member

Re: Certyfikowane używane

Post autor: liquidspirit » 20.02.2025, 12:01

Odpowiedź dla potomnych: dealer udostępnił mi certyfikat.

Punkty kontrolne dotyczą m.in. mechaniki, elektroniki, opon, lakieru etc. Raczej wyczerpująca lista. Stan każdego z punktów ocenia się w czteropunktowej skali, a wszelkie niesprawności są naprawiane przed wydaniem pojazdu.

Ostatecznie dostajecie więc certyfikat potwierdzający, że auto jest sprawne.

ODPOWIEDZ