Aktualizacja map Arteon
Aktualizacja map Arteon
Witam szanownych forumowiczów.
Pytanie jak w tytule. Po zainstalowaniu apki na telefon i jej przejrzeniu okazało się że moge pobrać na telefon plik z aktualizacja map. Mam ten plik na tel, wazy prawie 32 gb. W serwisie powiedziano mi że jeśli mam arteona po lifcie czyli bez portów USB i portu na kartę SD w schowku to wystarczy że wrzucę tą mapę na pendriva z USB c wepnę go do jednego z portów w podłokietniku i auto po uruchomieniu powinny wykryć ten plik i zainstalować nowe mapy. Pytanie czy to właśnie na takiej zasadzie działa czy faktycznie jak wrzucę ten plik na nośnik zewnętrzny i wepnę go do jednego z tych portów to będę w stanie te mapy zaktualizować i pytanie drugie czy zamiast kupowania pendriva z usb-c mogę to przerzucić na przykład na dysk SSD i po kablu USB c wpiąć go do samochodu jako nośnik zewnętrzny i zainstalować tą aktualizację?
Pytanie jak w tytule. Po zainstalowaniu apki na telefon i jej przejrzeniu okazało się że moge pobrać na telefon plik z aktualizacja map. Mam ten plik na tel, wazy prawie 32 gb. W serwisie powiedziano mi że jeśli mam arteona po lifcie czyli bez portów USB i portu na kartę SD w schowku to wystarczy że wrzucę tą mapę na pendriva z USB c wepnę go do jednego z portów w podłokietniku i auto po uruchomieniu powinny wykryć ten plik i zainstalować nowe mapy. Pytanie czy to właśnie na takiej zasadzie działa czy faktycznie jak wrzucę ten plik na nośnik zewnętrzny i wepnę go do jednego z tych portów to będę w stanie te mapy zaktualizować i pytanie drugie czy zamiast kupowania pendriva z usb-c mogę to przerzucić na przykład na dysk SSD i po kablu USB c wpiąć go do samochodu jako nośnik zewnętrzny i zainstalować tą aktualizację?
Re: Aktualizacja map Arteon
Ja tak jeżdżę 2gi miesiąc i nie doszło do aktualizacji mapy.
Z tego co mi wiadomo, Arteona po FL można zaktualizować tylko online. ale na niniejszym forum pojawiły się posty opisujące możliwość update za pośrednictwem USB. Nie wiem, czy dotyczy to też VW po FL, jednak w moim ASO potwierdzili, że nie zaktualizuje się map jeśli nie posiadasz wykupionej licencji We Connect.RoganJin pisze: ↑17.02.2025, 15:58Witam szanownych forumowiczów.
Ave Arteon
Obyś Żył Wiecznie!
Pozdrawiam.
MY 2021 R-Line TSI 190 kM
Obyś Żył Wiecznie!
Pozdrawiam.
MY 2021 R-Line TSI 190 kM
No więc tak, pobralem plik z mapami ze strony vw, nastepnie kupilem pendrive usb c i zrobilem mu format na ex fat. Wypakowalem plik z mapami do folderu. Podlaczylem pendrive do laptopa, format, potem otworzyłem go, usunalem pliki jakie na nim byly i tam wrzucilem na pustego pendriva wszystko z wypakowanego pliku z mapami. Podlaczylem go do jednego z portow w podlokietniku i nic. Pendrive oczywiscie wykryty i mozna bylo nawet zobaczyc co na nim jest, ale zadnego info o procesie aktualizacji. Sprawdzalem kilka razy. Zostawilem go w porcie i przejachalem autem ok 1,5 h. Wersja map przed tym zabiegiem 22.9. kiedy dojechalem do domu mapy byly w wersji 24.6 czyli aktualizacja zrobila sie w tle i sama, nie online.
I to jest bardzo dobra wiadomosc. Jak ma sie wykupiony pakiet to aktualizacja robi sie sama online co jakies 2 - 3 miesiace a nieraz co miesiac. Na stronie VW aktualizacje pojawiaja sie 2 razy do roku.
_
Ogarnąłem temat aktualizacji map offline z pendrive.
1. Ściągasz mapy z https://www.volkswagen.pl (po zalogowaniu na swoje konto).
U mnie najnowsza paczka na dzień dzisiejszy to mapy Europy: Zaktualizowano: 25.11.2024, Rozmiar pliku: ok. 29.3 GB
2. Formatujesz pendrive lub kartę SD (ewentualnie microSD) z systemem plików exFAT - obojętnie jaka karta ale musisz mieć przejściówkę lub adapter na USB-C aby móc podłączyć się do gniazda USB-C w podłokietniku. System plików ponoć może być NTFS również ale ja robiłem exFAT i zadziałało.
U mnie poszło to na takim combo, bo taki sprzęt miałem dostępny :-)
microSD -> adapter na SD -> czytnik SD -> przejściówka USB 2.0 na USB-C 3. Rozpakowujesz paczkę ściągniętą ze strony i wszystkie foldery oraz pliki wrzucasz na swoją kartę pamięci/pendrive (wcześniej sformatowaną).
4. W podłokietniku masz dwa wejścia USB-C. Wpinasz swój pendrive/kartę pamięci i zostawiasz najlepiej na 2 dni. To się robi w tle i nie wiadomo kiedy co i jak... Niemniej jednak efekt końcowy jest taki że mapy zostaną zaktualizowane ... czyli u mnie czerwiec '24, bo takie były dostępne najnowsze mapy.
Jak wejdziesz na panelu w ustawienia i informacje o systemie to tam masz wyświetlone dane dotyczące baz danych nawigacji.
Ogarnąłem temat aktualizacji map offline z pendrive.
1. Ściągasz mapy z https://www.volkswagen.pl (po zalogowaniu na swoje konto).
U mnie najnowsza paczka na dzień dzisiejszy to mapy Europy: Zaktualizowano: 25.11.2024, Rozmiar pliku: ok. 29.3 GB
2. Formatujesz pendrive lub kartę SD (ewentualnie microSD) z systemem plików exFAT - obojętnie jaka karta ale musisz mieć przejściówkę lub adapter na USB-C aby móc podłączyć się do gniazda USB-C w podłokietniku. System plików ponoć może być NTFS również ale ja robiłem exFAT i zadziałało.
U mnie poszło to na takim combo, bo taki sprzęt miałem dostępny :-)
microSD -> adapter na SD -> czytnik SD -> przejściówka USB 2.0 na USB-C 3. Rozpakowujesz paczkę ściągniętą ze strony i wszystkie foldery oraz pliki wrzucasz na swoją kartę pamięci/pendrive (wcześniej sformatowaną).
4. W podłokietniku masz dwa wejścia USB-C. Wpinasz swój pendrive/kartę pamięci i zostawiasz najlepiej na 2 dni. To się robi w tle i nie wiadomo kiedy co i jak... Niemniej jednak efekt końcowy jest taki że mapy zostaną zaktualizowane ... czyli u mnie czerwiec '24, bo takie były dostępne najnowsze mapy.
Jak wejdziesz na panelu w ustawienia i informacje o systemie to tam masz wyświetlone dane dotyczące baz danych nawigacji.
Arteon 2.0 TSI Shooting Brake '21 190 KM DNNA | R-Line | DSG DQ381 | DCC | Nashville 245/35 R20 | obniżony o 20 mm
Aktualizowałem mapy tydzień temu, tak jak napisał Jimmy.
Wszystko zaktualizowało się w tle, pendrive zostawiłem na dwa dni w aucie.
Wszystko zaktualizowało się w tle, pendrive zostawiłem na dwa dni w aucie.
Jaki rozmiar jednostki alokacjijimmy pisze: ↑23.03.2025, 17:27_

Ja wsadzilem sformatowanego pena z wypakowanymi mapami do jednego z portow usb w podlokietniku i jakos 1,5 h pozniej mapy juz byly zaktualizowane do wersji 24.6
Zrobiłem z pendrive wg. przepisu. Na godzinę włączyłem zapłon, i nic. Zrobiłem reset i pojawiła się aktualizacja 25.1 Super.