Błędne sterowanie lusterek - składanie zamiast rozkładania

adrian2700
Junior Member

Błędne sterowanie lusterek - składanie zamiast rozkładania

Post autor: adrian2700 » 27.03.2025, 20:53

Witam, mam dosyć nietypowy problem z działaniem prawego lusterka w moim nowo nabytym Arteonie. Kupiłem samochód na licytacji poleasingowej i dopiero po jakimś czasie zauważyłem nieprawidłowości w działaniu prawych drzwi zarówno przednich jak i tylnich. Okazało się, że sterownik drzwi działał nieprawidłowo i wiele modułów zwracało błąd "Implasaube signal". Po odpięciu wiązki z drzwi pasażera "wszystko" wracało do normy. Wymieniłem sterownik na identyczny w kontekście oznaczeń (tyle że od skody superb z tego samego rocznika tj. 2018) i po zakodowaniu go niemal wszystkie funkcje wróciły do normy poza działaniem lusterka.

Obecnie lusterko zamiast się składać się rozkłada, ustawianie lusterka w kierunku góra -> zmienia kierunek na prawo, dół w lewo itd. Kodowanie wydaje się być prawidłowe natomiast działanie jest jakie jest. Jedyne co obecnie zwróciło moją uwagę to fakt, że sterownik ma żółte oznaczenie, którego poprzedni sterownik nie miał na sobie.

Czy macie może jakiś pomysł co może być przyczyną problemu, bądź ewentualnie co sprawdzić. Przepraszam, za język laika natomiast dopiero co się wdrażam i uczę, prośba o wyrozumiałość za ewentualne głupie pytania.
Załączniki
Screenshot 2025-03-27 at 20.54.52.png
Screenshot 2025-03-27 at 20.54.45.png

turzol
Junior Member

Re: Błędne sterowanie lusterek - składanie zamiast rozkładania

Post autor: turzol » 28.03.2025, 18:18

Sterownik drzwi należy sparametryzować pod VW Arteon.

adrian2700
Junior Member

Post autor: adrian2700 » 31.03.2025, 09:58

Jeżeli przez parametryzację masz na myśli kodowanie, to wydaje mi się, że wszystko zostało przeniesione poprawnie z poprzedniego wadliwie działającego sterownika - największą rożnicą było na początku na pewno brak domykania szyby przy otwieraniu/zamykaniu drzwi. Porównywałem również kodowanie lewych i prawych drzwi i jedyną różnicą było opuszczanie lusterka na wstecznym (+ jedna dodatkowa opcja dotycząca pamięci lusterka).

Awatar użytkownika
Jerzy
Senior Member

Post autor: Jerzy » 31.03.2025, 10:39

Sprawdź podłączenie w samym lusterku. Może było coś kombinowane przy lusterku i na sztukę podłączone. Pozamieniane kable, przestawiony silnik.
Arteon Elegance 2.0 TSI 190 ps

turzol
Junior Member

Post autor: turzol » 31.03.2025, 14:19

adrian2700 pisze:
31.03.2025, 09:58
Jeżeli przez parametryzację masz na myśli kodowanie, to wydaje mi się, że wszystko zostało przeniesione poprawnie z poprzedniego wadliwie działającego sterownika - największą rożnicą było na początku na pewno brak domykania szyby przy otwieraniu/zamykaniu drzwi. Porównywałem również kodowanie lewych i prawych drzwi i jedyną różnicą było opuszczanie lusterka na wstecznym (+ jedna dodatkowa opcja dotycząca pamięci lusterka).
Mam na myśli dataset odpowiedni dla Twojego sterownika ( w tej chwili siedzi w nim zestaw danych ze Skody.....)

Awatar użytkownika
Jerzy
Senior Member

Post autor: Jerzy » 31.03.2025, 16:56

turzol pisze:
31.03.2025, 14:19
adrian2700 pisze:
Mam na myśli dataset odpowiedni dla Twojego sterownika ( w tej chwili siedzi w nim zestaw danych ze Skody.....)
Chyba nie. Skoro pisał kolega że dopisał sterownik do samochodu, a potem zrobił kodowanie wartości. - Tutaj kolego sprawdź kostkę z lusterka, albo sam środek podłączenia w lusterku. Może jakiś magik coś pozamieniał. Miałem podobnie w E90, silnik przykręcony był na sztukę, nic nie pasowało z ustawieniami góra to było lewo/ prawo to góra...

adrian2700
Junior Member

Post autor: adrian2700 » 01.04.2025, 18:21

Tego się najbardziej obawiam, że ktoś coś tam namieszał... Dla pewności zamówiłem jeszcze drugi sterownik, żeby potwierdzić, że nie jest on przyczyną problemów.

adrian2700
Junior Member

Post autor: adrian2700 » 02.04.2025, 18:25

Niestety, ale kolejny sterownik z takimi samymi oznaczeniami działa również błędnie tj. odwrócone są kierunki działania lusterka. Sprawdziłem przy okazji kostki i wyglądają na fabryczne więc tezę ze złym połączeniem przewodów również odrzuciłem.

Sugerując się wskazówkami od turzol, przeszukałem anglojęzyczne strony i znalazłem podobny problem z tym, że w Skodzie i jak się okazuje problemem był właśnie błędny dataset/(eproom/flash). Przepraszam, za niezrozumienie wcześniej tematu...
turzol pisze:
adrian2700 pisze:
Jeżeli przez parametryzację masz na myśli kodowanie, to wydaje mi się, że wszystko zostało przeniesione poprawnie z poprzedniego wadliwie działającego sterownika - największą rożnicą było na początku na pewno brak domykania szyby przy otwieraniu/zamykaniu drzwi. Porównywałem również kodowanie lewych i prawych drzwi i jedyną różnicą było opuszczanie lusterka na wstecznym (+ jedna dodatkowa opcja dotycząca pamięci lusterka).
Kolejnym krokiem jest próba zrzucenia eprooma ze starego wadliwego sterownika, a jeżeli się nie uda będę szukał sterownika dokładnie od Arteona (Mój błąd od samego początku)

turzol
Junior Member

Post autor: turzol » 02.04.2025, 22:35

Od początku Ci pisałem, że problem jest z zestawem danych pochodzącym z innego samochodu - odwrócone sterowanie lusterkiem, szybą to wręcz klasyczny przypadek błędnego datasetu.
Jak masz dostęp do VAS/Odis to mogę zdalnie pomóc. Ew zapraszam na śląsk wgram na poczekaniu i funkcjonalność powróci.

Awatar użytkownika
Jerzy
Senior Member

Post autor: Jerzy » 03.04.2025, 08:38

adrian2700 pisze:
02.04.2025, 18:25
Niestety, ale kolejny sterownik z takimi samymi oznaczeniami działa również błędnie tj. odwrócone są kierunki działania lusterka. Sprawdziłem przy okazji kostki i wyglądają na fabryczne więc tezę ze złym połączeniem przewodów również odrzuciłem.

Sugerując się wskazówkami od turzol, przeszukałem anglojęzyczne strony i znalazłem podobny problem z tym, że w Skodzie i jak się okazuje problemem był właśnie błędny dataset/(eproom/flash). Przepraszam, za niezrozumienie wcześniej tematu...
turzol pisze:
adrian2700 pisze:
Jeżeli przez parametryzację masz na myśli kodowanie, to wydaje mi się, że wszystko zostało przeniesione poprawnie z poprzedniego wadliwie działającego sterownika - największą rożnicą było na początku na pewno brak domykania szyby przy otwieraniu/zamykaniu drzwi. Porównywałem również kodowanie lewych i prawych drzwi i jedyną różnicą było opuszczanie lusterka na wstecznym (+ jedna dodatkowa opcja dotycząca pamięci lusterka).
Kolejnym krokiem jest próba zrzucenia eprooma ze starego wadliwego sterownika, a jeżeli się nie uda będę szukał sterownika dokładnie od Arteona (Mój błąd od samego początku)
Kolego. Ty nie masz podmieniać sterowników bez kodowania. Możesz nawet podmienić z Arteona, ale musisz go zakodować do swojego samochodu, nawet jeśli on ma w standardzie grzanie, lub składanie lusterek to Ci to nie zadziała. Musisz najpierw zakodować sterownik pod konkretny samochód i wtedy można aktywować konkretne funkcje w sterowniku. Sterowniki mają ten sam numer ale to nie znaczy że mają zakodowane te same funkcje. Są takie same w Skodzie, Audi, VW, Seat-Cupra .... - czyli cały VAG. Samo przekładanie bez konkretnego kodowania nie naprawi problemu. Nie jest to dużo roboty, ale bez VCDS-a się nie obejdzie.

ODPOWIEDZ