Stukanie pukanie skrzypienie i inne dziwne odgłosy w zawieszeniu

RoganJin
Member

Stukanie pukanie skrzypienie i inne dziwne odgłosy w zawieszeniu

Post autor: RoganJin » 29.03.2025, 11:52

Witam koledzy.

Chciałbym się z wami podzielić swoimi czteromiesięcznymi doświadczeniami a propos różnych dźwięków wydobywających się z naszych arteonów czy to w wersji kombi czy sedan.
Po czterech miesiącach od zakupu pojazdu udało mi się wyeliminować jakieś 90% różnego rodzaju dźwięków pochodzących z tego typu samochodu.
Od kiedy kupiłem samochód zastanawiały mnie wszystkie stuki puki jakie wydobywały się z mojego pojazdu.
I tak kolejno zacząłem swoją przygodę z eliminowaniem różnego rodzaju dźwięków od luźnych prowadnic zacisków klocków hamulcowych. Niestety to nie przyniosło żadnych zmian. Kolejny do wymiany poszedł lewy zacisk klocków hamulcowych podobno miał luz i w tym przypadku delikatne trzeszczenie na tak zwanej kostce czy tam kamieniach delikatne terkotanie ustało ale dalej stuki puki występowały.
Kolejny do wymiany poszedł zestaw tulei na przednich wahaczach. I tu potwierdzam skrzypienie całkowicie ustaje po wymianie tulei oryginalnych na pełne z Audi RS3 gdzie temat był poruszany.
Jednak dziwne pukanie nie ustało. Byłem na czterech warsztatach i dwóch stacjach diagnostycznych gdzie były sprawdzane amortyzatory i do nich nie można było się przyczepić stwierdziłem więc że być może jest to jakiś luźny plastik wewnątrz auta. Pojechałem do profesjonalnego warsztatu gdzie zajmują się wygłuszaniem pojazdów i nie stwierdzono żadnych luźnych elementów wewnątrz pojazdu. Ostatnie co przyszło mi do głowy to Górne mocowania amortyzatorów. I tak po kolejnej inspekcji na kolejnym warsztacie okazało się że prawy nadaje się do wymiany ponieważ ma delikatny luz ale lewy czyli tam gdzie występowało największe pukanie jest dosłownie zmasakrowane więc kolejną rzeczą jaką wymieniłem były Górne mocowania amortyzatorów. I tak od dwóch dni w samochodzie nastała cisza jedyne co mi zostało to jakiś delikatny stukot wewnątrz kabiny w tylnej części najprawdopodobniej okolice bagażnika lub sam bagażnik i tutaj najprawdopodobniej do regulacji są odbojniki klapy bagażnika jednak nie wiem jak się za to zabrać i jak je wyregulować żeby nie pogorszyć sprawy także jeśli ktoś ma jakieś porady to chętnie posłucham natomiast jeżeli w przedniej części zawieszenia macie jakieś dziwne dźwięki ale wasze amortyzatory są w całości sprawne to polecam zajrzeć do wahaczy a przede wszystkim sprawdzić Górne mocowania amortyzatorów bo ich wadliwość daje takie same objawy jak uszkodzony amortyzator więc żeby ktoś nie wymieniał bez potrzeby amortyzatory sprawdźcie najpierw poduszki

Zbigniewa
Senior Member

Re: Stukanie pukanie skrzypienie i inne dziwne odgłosy w zawieszeniu

Post autor: Zbigniewa » 29.03.2025, 12:43

Podziwiam za upór i kompleksowe podejście do problemu. Zdradzisz jaką kwotę sumarycznie zainwestowałeś aby usunąć te odgłosy (łącznie z diagnostyką w poszczególnych warsztatach)?
Ave Arteon
Obyś Żył Wiecznie!

Pozdrawiam.
MY 2021 R-Line TSI 190 kM

RoganJin
Member

Post autor: RoganJin » 29.03.2025, 12:58

Dziękuję!

Ze swojego arteona dałem 160 000 i przyznam że przeskakując z poprzedniego auta za które zapłaciłem 40 000 byłem w szoku że w aucie którym jeździłem 6 lat oprócz wymiany końcówek drążków kierowniczych nie dotykałem kompletnie niczego a w aucie które miało 370 000 przebiegu było ciszej niż w arteonie który miał 60 000 jak go kupowałem. Byłem załamany wręcz że jeżdżąc autem za tyle pieniędzy dosłownie rozwala mi system jak wszystko stuka puka i trzeszczy.

Oczywiście, juz piszę co i jak. Zacznę od początku(ceny z robocizną):
1. Prowadnice zacisków 200 obie strony
2. Jarzmo zacisku 450 lewa strona
3. Tuleje przednich wahaczy: przód i tył (przednie oryginał vw, tył Audi rs3 pełne), sworzni nie ruszaliśmy, były jak nowe, górne mocowanie amortyzatora obie strony, ustawienie zbieżności 2400
4. Sprzęgło haldex 1200.

Dopiero po tych zabiegach w aucie wszystkie mechaniczne elementy związane z zawieszeniem póki co ustały i jest naprawdę nieporównywalna jakość i przyjemność z jazdy tym autem. Dodam tylko że wymiana tulei na pełne z RS3 faktycznie powoduje lekkie usztywnienie pojazdu ale w mojej ocenie w niczym to nie przeszkadza. W przyszłym tygodniu jestem umówiony do tego serwisu który zajmuje się wyciszaniem/wygłuszaniem pojazdów. Niby w moim egzemplarzu było dodatkowe wytłumienie wnętrza ale pan to sprawdził i jest to czysty śmiech na sali jeżeli któryś z was posiadaczy arteona ma takie teoretycznie w zestawieniu to uwierzcie mi że jest to dosłownie jeden mały kawałek wlepki który kompletnie niczego nie zmienia. U mnie będzie to wyciszenie maski wyciszenie czterech sztuk drzwi od zewnątrz i wewnątrz czyli od strony plastików i blachy, wnętrze bagażnika, nadkola a także sama klapa bagażnika. Całość 2 800.

Polecam wam gorąco sprawdzić wasze sprzęgło haldex. U mnie od nowości jedno sprzęgło oryginalne fabryczne a przy przebiegu 70 000 pan zawołał mnie pod samochód i pokazał mi że owe sprzęgło jest w trzech czwartych dosłownie wyrwane. Świadczy to tylko i wyłącznie o jakości części które są obecnie produkowane. Znajomych BMW 5 xDrive o przebiegu 250 000 km od nowości nie ruszał tego sprzęgła i nadal jest w pełni sprawny tu po 70 000 za chwilę by się zerwało do końca

dawkak
Junior Member

Post autor: dawkak » 01.04.2025, 11:13

to wyciszenie gdzie będziesz robił, bo to jest super cena
Arteon 2.0 TSI 190 Elegance 2022

RoganJin
Member

Post autor: RoganJin » 01.04.2025, 16:38

Miejscowość Dobra pod Szczecinem, szukałem czegoś w swojej okolicy

dawkak