Awaria skrzyni biegów - dalsza jazda mozliwa
Re: Awaria skrzyni biegów - dalsza jazda mozliwa
Rozmawiałem z gosciem co mi robił poprzednio czujniki ze ma juz dostepne te "lepsze" - ale najchetniej dał bym nowy modul z ASO aby wgrac tam software po swojemu i po kłopocie.
Czy moze ktos z was, kto ma taki"poprawiony"oryginalny modul zamontowany podac jego dokladny numer?
Czy jest możliwe, że przy sprawnych czujnikach wyspuje błąd P1736?
Wysłałem sterownik do naprawy ( wymiany czujników ). Odesłali zamontowałem i nadal to samo. Po rozgrzaniu oleju usterka skrzyni, błąd P1736 usterka elektryczna. Kazali odesłać na gwarancji, sprawdzili i powiedzieli, że czujniki zachowują się prawidlowo. Gwarancja odrzucona.
Najdziwniejsze jest to, że otrzymałem informację, że czujniki były sprawne jak wysłałem pierwszy raz. TO PO CO WYMIENILI SPRAWNE?!!!
RĘCE OPADAJĄ

Najdziwniejsze jest to, że otrzymałem informację, że czujniki były sprawne jak wysłałem pierwszy raz. TO PO CO WYMIENILI SPRAWNE?!!!
RĘCE OPADAJĄ
Cześć, chciałbym się podpiąć pod temat. Mianowicie mnie też spotkała awaria skrzyni - jak się później okazało - dość kosztowna i niewyobrażalna (500km po zakupie auta). Pewnego dnia wieczorem podczas powrotu do domu, wyjeżdżając spod marketu "zeskoczyłem" lekko z niewielkiego krawężnika, auto nie złapało trakcji i coś zachrobotało. Przy pokonywaniu kolejnych metrów było kilka puknięć, szarpnięć i w miarę ustało, bez żadnych błędów i komunikatów. Następnego dnia z rana pojawił się błąd P0C29 - możliwa dalsza jazda. Dalsza jazda była do mechanika, wymienił olej z filtrem, zrobił adaptacje, niby było wszystko okej - jedyne co to szarpało podczas redukcji biegów. Po pewnym czasie zaczęło mnie to irytować, padła decyzja o serwisie skrzyni i tu zaczynają się schody. Auto trafiło do jednego mechanika w okolicy Wrocławia - gość zna się na rzeczy. Wstępna diagnoza - kosz sprzęgieł bo już dają o sobie mocno znać. Po wyciągnięciu i rozebraniu skrzyni mechanik do mnie zadzwonił i spytał czy jestem magikiem czy może jestem w czepku urodzony. Cała skrzynia była jak to nazwał "jedną wielką mielonką" - odkręciła się nieszczęsna pompa, urwało wręcz dyfer, jedna z przekładni wpadła do skrzyni, zmieliła się, uszkodziła wszystkie możliwe elementy o których już nie pamiętam, co było efektem szarpań. O dziwo auto dalej jeździło! Finalnie mam "nową" skrzynię, jedyne co pozostało starego to mechatronika, która również będzie wymieniana dla świętego spokoju.
Dorzucam link z fotkami dla potomnych
https://postimg.cc/gallery/9cSZ46y
Dorzucam link z fotkami dla potomnych

https://postimg.cc/gallery/9cSZ46y
-
- Junior Member
Witam Wszystkich użytkowników Artura... Potrzebuję info czy sterownik dsg został poprawiony od któregoś rocznika Arteona SB... zamierzam kupić Arteona SB z 2024 z 2.0tsi 190KM, czy tu jest jeszcze wadliwy sterownik z czujnikami cisnienia czy od któregoś rocznika zostało to poprawione i można spać spokojnie. Autko ma aktualnie 25tys km przebiegu... pozdrawian