Awaria skrzyni biegów - dalsza jazda mozliwa

Marcino
Member

Re: Awaria skrzyni biegów - dalsza jazda mozliwa

Post autor: Marcino » 17.04.2025, 12:25

Rozmawiałem z gosciem co mi robił poprzednio czujniki ze ma juz dostepne te "lepsze" - ale najchetniej dał bym nowy modul z ASO aby wgrac tam software po swojemu i po kłopocie.

RoganJin
Member

Post autor: RoganJin » 17.04.2025, 13:17

Czy moze ktos z was, kto ma taki"poprawiony"oryginalny modul zamontowany podac jego dokladny numer?

ARTEK2018
Member

Post autor: ARTEK2018 » 19.04.2025, 09:05

Czy jest możliwe, że przy sprawnych czujnikach wyspuje błąd P1736?

ARTEK2018
Member

Post autor: ARTEK2018 » 19.04.2025, 09:29

Wysłałem sterownik do naprawy ( wymiany czujników ). Odesłali zamontowałem i nadal to samo. Po rozgrzaniu oleju usterka skrzyni, błąd P1736 usterka elektryczna. Kazali odesłać na gwarancji, sprawdzili i powiedzieli, że czujniki zachowują się prawidlowo. Gwarancja odrzucona.
Najdziwniejsze jest to, że otrzymałem informację, że czujniki były sprawne jak wysłałem pierwszy raz. TO PO CO WYMIENILI SPRAWNE?!!!
RĘCE OPADAJĄ 😡😡😡😡

xcostaa
Junior Member

Post autor: xcostaa » 21.04.2025, 23:04

Cześć, chciałbym się podpiąć pod temat. Mianowicie mnie też spotkała awaria skrzyni - jak się później okazało - dość kosztowna i niewyobrażalna (500km po zakupie auta). Pewnego dnia wieczorem podczas powrotu do domu, wyjeżdżając spod marketu "zeskoczyłem" lekko z niewielkiego krawężnika, auto nie złapało trakcji i coś zachrobotało. Przy pokonywaniu kolejnych metrów było kilka puknięć, szarpnięć i w miarę ustało, bez żadnych błędów i komunikatów. Następnego dnia z rana pojawił się błąd P0C29 - możliwa dalsza jazda. Dalsza jazda była do mechanika, wymienił olej z filtrem, zrobił adaptacje, niby było wszystko okej - jedyne co to szarpało podczas redukcji biegów. Po pewnym czasie zaczęło mnie to irytować, padła decyzja o serwisie skrzyni i tu zaczynają się schody. Auto trafiło do jednego mechanika w okolicy Wrocławia - gość zna się na rzeczy. Wstępna diagnoza - kosz sprzęgieł bo już dają o sobie mocno znać. Po wyciągnięciu i rozebraniu skrzyni mechanik do mnie zadzwonił i spytał czy jestem magikiem czy może jestem w czepku urodzony. Cała skrzynia była jak to nazwał "jedną wielką mielonką" - odkręciła się nieszczęsna pompa, urwało wręcz dyfer, jedna z przekładni wpadła do skrzyni, zmieliła się, uszkodziła wszystkie możliwe elementy o których już nie pamiętam, co było efektem szarpań. O dziwo auto dalej jeździło! Finalnie mam "nową" skrzynię, jedyne co pozostało starego to mechatronika, która również będzie wymieniana dla świętego spokoju.
Dorzucam link z fotkami dla potomnych :)
https://postimg.cc/gallery/9cSZ46y

prezes_jelonek
Junior Member

Post autor: prezes_jelonek » 24.04.2025, 23:27

Witam Wszystkich użytkowników Artura... Potrzebuję info czy sterownik dsg został poprawiony od któregoś rocznika Arteona SB... zamierzam kupić Arteona SB z 2024 z 2.0tsi 190KM, czy tu jest jeszcze wadliwy sterownik z czujnikami cisnienia czy od któregoś rocznika zostało to poprawione i można spać spokojnie. Autko ma aktualnie 25tys km przebiegu... pozdrawian

ODPOWIEDZ