2.0 TDI - chcę kupić

Matexon
Junior Member

2.0 TDI - chcę kupić

Post autor: Matexon » 26.06.2025, 01:28

Witam, zamierzam kupić Arteon Shooting Brake 2.0 TDI, 150 lub 200KM w zależności co będzie do wzięcia, do wydania mam max 140-150 tys zł. Chcę kupić w niemieckim salonie, dlaczego? Lepsza cena i 12 razy więcej aut do wyboru. Pytanie do was - czy polecacie ten silnik? Głównie będą dłuższe trasy robione, po mieście raczej rzadko. Boję się DPF, AdBlue oczywiście wykasuję, ale czy przez ten DPF silnik nie będzie się dusić? Najlepiej wyciąłbym DPF, bo to tak jakby 3 maseczki założyć na twarz. Zależy mi na trwałości, a z tego co wiem diesle są trwalsze niż benzynowe...Z góry dzięki za wszelkie info

Marcino
Member

Re: 2.0 TDI - chcę kupić

Post autor: Marcino » 26.06.2025, 09:26

Miałem TDI 150 koni w Tiguanie, od 15Kkm do 108kkm w 5 lat nigdy żadnych problemów z Adblue czy dpf. Jezdzony po 7km do pracy z wioski do miasta, i trasy,
Nie wycinał bym nic puki wszystko działa. Z mojego wydechu po 100kkm można było jeść, czyściutko itp. Olej zmieniałem co 15kkm, tak ze polecam

RoganJin
Member

Post autor: RoganJin » 26.06.2025, 21:28

Mam od 6 miesięcy arteona właśnie takiego jak szukasz SB TDI 200 koni mechanicznych. Generalnie nie zauważyłem żadnych bolączek dotyczących czy to silnika czy turbiny czy wtrysków czy jakiegokolwiek innego podzespołu tym bardziej dpf-a czy AdBlue. Jeżeli robisz głównie trasy rzadko po mieście czyli identycznie jak ja bo przez miasto przejeżdżam tylko rano około 20 minut a potem wyskakuje na trasę to ważne jest żeby nie jeździć po dziadkowemu czyli nie 110-120 tylko 130 minimum A od czasu do czasu ze 150-160 wycisnąć, przegonić go po trasie i pamiętać o wypalaniu się dpf-a. Kiedy widać że obroty są podwyższone chwilę sobie poczekać. Od czasu do czasu, a raczej od wymiany do wymiany oleju w silniku dolać dodatek do czyszczenia układu wtryskowego i paliwowego i pamiętać o wymianie oleju w skrzyni biegów, ja polecam co 60 Max bo u mnie było delikatne poszarpywanie a mam 70 000 km przebiegu i jak wymieniłem olej to znacząco się to poprawiło. Jeśli będziesz miał jeszcze jakieś pytania dotyczące takiej wersji jak pisze Pisz na priv

RoganJin
Member

Post autor: RoganJin » 26.06.2025, 21:34

I jeszcze dodam że ja również kupiłem z niemieckiego salonu bo był znacznie większy wybór lepsze stany mechaniczne a do tego kupiłem wersję r line z rocznika 2022 na maksymalnym wyposażeniu i dałem za niego 160 000 przy przebiegu 60 000. Jeżeli szukasz naprawdę zajebistego arteona to polecam ci firmę drive your dream z Bielan wrocławskich mają swoją stronę na OtoMoto oraz na Facebooku i tam znalazłem właśnie swojego arteona. Auta które tam trafiają są praktycznie wzorowym stanie i schodzą stamtąd jak świeże bułeczki a handlują praktycznie tylko i wyłącznie arteonami więc jest w czym wybierać ale uprzedzam trzeba się śpieszyć bardzo często dochodzi do sytuacji że masz info że jedzie do nich jakiś arteon i jeszcze zanim tam dojedzie to jest już sprzedany tak jak w moim przypadku. Dostajesz zdjęcia z Niemiec dekre oraz całą specyfikację i ludzie od wielu lat kupują u nich właśnie w taki sposób tylko na papier i jeszcze nie słyszałem żeby ktoś nie był zadowolony

wokan
Junior Member

Post autor: wokan » 27.06.2025, 10:27

Potwierdzam. Drive Your Dream z Bielan handlują prawie wyłącznie Arteonami i prawie wyłącznie R-kami ale inne wersje też sprowadzają na zamówienie. Wszystkie mają stan prawie salonowy, 2-3 latki pachnące w środku jeszcze fabryką. Przebiegi często po 20 tyś.
Sam mam tam kupioną R-kę.
Arteon R Shooting Brake

RoganJin
Member

Post autor: RoganJin » 27.06.2025, 11:24

No widzisz kolego to dokładnie tak samo jak ja też mam erkę sprowadzoną prosto z salonu przebieg 60000 km na świeżutko zrobione tarcze z klockami z przodu i z tyłu i tak jak mówisz po wejściu do środka jeszcze pachnie nowością auta naprawdę zadbane i warte twoich pieniędzy i zachodu a przy tym chłopaki są naprawdę spoko można się dogadać są bardzo uczciwi a przede wszystkim honorowi. Ja miałem taką sytuację że miałem w raporcie wpisaną kierownicę jako wymienioną na nowo z powodu znanej usterki fabrycznej a po zakupie problem wrócił więc nie było żadnego problemu kiedy zgłosiłem że niestety problem wraca firma pokryła koszty wymiany na kolejną nową już poprawioną kierownicę w Szczecinie.

wokan
Junior Member

Post autor: wokan » 27.06.2025, 12:37

Ha, ja też byłem zdziwiony jak pierwszy raz dotknąłem mojej kierownicy - jak nówka. Po sprawdzeniu historii okazało się, że była wymieniana i ma 5 tyś. km "przebiegu". Na razie znany problem nie wraca.
Co do meritum sprawy i pytania o trwałość TDI - miałem przez kilka lat TDI z DPFem i powiem - nigdy więcej! "Ekologiczne" wyjazdy za miasto tylko po to aby wypalić DPFa to był koszmar. Przy pierwszej okazji DPF został usunięty. Spalanie faktycznie dużo niższe niż TSI, po czipie jazda TDI bardzo fajna na trasie i wyprzedzanie to była bajka bez wachlowania biegami. Ale jazda mocnym TSI jest jeszcze przyjemniejsza, szczególnie z DSG.
Arteon R Shooting Brake

RoganJin
Member

Post autor: RoganJin » 28.06.2025, 07:51

Ja akurat non stop trasa, codziennie 120 km w tym 20 przez miasto więc wypalanie mam z bani. Ja dodatkowo mam jeszcze zrobione zmiany punktów przełożeń dsg. Polecam zrobić to na start, skrzynia przetrwa dłużej

ODPOWIEDZ