Problem z zestawem głośnomówiącym

dyzio87
Junior Member

Problem z zestawem głośnomówiącym

Post autor: dyzio87 » 24.07.2025, 11:45

Witam
Posiadam Arteona Shooting Brake w wersji Rline 2.0 TSI 190km z końcówki 2024r. Zamówiony w ostatnim momencie przed zakończeniem produkcji.
Od początku posiadania tego samochodu mam problem z zestawem głośnomówiącym.
Z perspektywy kierowcy wszystko działa idealnie, jednak problemy pojawiają się po stronie rozmówcy - czyli osoby z która rozmawiam.
Podstawowym problemem jest bardzo niski poziom głośności - bardzo mnie słabo słychać.
Dodatkowo pojawia się deformacja dźwięku - słychać mnie jakbym mówił przez krótkofalówkę.
Pojawiają sie sytuacje ze osoba z która rozmawiam słyszy swoje echo.
Jako że auto nowe- na gwarancji było już oczywiście w ASO - z 3/4 razy.
Na początku kombinowali coś z oprogramowaniem - nic nie pomogło.
Potem była wymiana mikrofonu - podobno...
Potem była wymiana "wtyczek" - cokolwiek to znaczy bo nie umiem sobie tego wyobrazić. Pani mi tłumaczyła ze cieli kable i zaciskali nowe wtyczki miedzy mikrofonem jednostką centralną i jeszcze jakimś modułem - niestety nie mam zaufania do tego co jest mi przekazywane.
Jestem umówiony na kolejną wizyte w ASO gdzie auto mam zostawić na kilka dni i bedą "przeglądać" przewody.
Nie wiem na ile są rzetelni a na ile mi mówią prawdę - ale tracę wiarę w to ze rozwiążą ten problem.
Próbuje szukać informacji w Internecie ale nie potrafię nic podobnego znaleźć.
Na własną rękę próbowałem również zmieniać telefon głównie xiaomi lub iphone - nic to nie zmieniło.
Nie ma różnicy miedzy połączeniem po kablu, bezprzewodowo android auto czy tylko bluetooth.
Czy spotkał się ktoś może z taką sytuacją ?
Czy macie może jakiś pomysł gdzie szukać pomocy i jak ?
Czy ma ktoś dostęp do bazy serwisowej VW i ma możliwość zweryfikować co faktycznie wpisywane jest w system bo taka prewencyjna wymiana wtyczek przekracza granice mojej wyobraźni.

Art e on
Posting Freak

Re: Problem z zestawem głośnomówiącym

Post autor: Art e on » 24.07.2025, 12:12

Zmień ASO i zobacz jak podejdą do problemu.
eRlinia 2.0 teesi + blisko 600 Nm w ośce :D

ODPOWIEDZ