Szanowni Koledzy
Proszę zwrocie uwagę na miejsce zaparkowania swojego Artka w stosunku do bramy wjazdowej na posesję dotyczy bram uchylnych w powiązaniu z Arteonem wyposażonym w system otwierania klapy bagażnika ruchem nogi.
U mnie podczas otwierania bramy jej skrzydło przechodząc obok auta aktywowało otwieranie klapy bagażnika , skrzydło bramy o włos minęła otwierającą się klapę.
MNIE WŁOSY staneły dęba , udogodnienia a może narobić bałaganu i narazić na koszty . Trzeba UWAŻAĆ
UWAGA na bramy uchylne !!!
- Osfald
- Senior Member
Re: UWAGA na bramy uchylne !!!
Z tego co pamiętam to aby zadziałał czujnik "kopania" przy tylnej antenie musi być pilot (w domyśle: osoba z pilotem w kieszeni). Jeśli tak było to jest jakieś prawdopodobieństwo, że wywołała to brama. Jednak czujniki otwierania "kopniakiem" nie powinny reagować na obiekty metalowe (to nie jest taki typ detekcji jak prosty czujnik indukcyjny, to jest raczej sprzężenie pojemnościowe i mały program wykrywający wzorzec ruchu nogą).
Dużo bardziej prawdopodobne wydaje mi się niechciane zadziałanie wadliwego przycisku w drzwiach kierowcy (znany problem w Arteonach).
Dużo bardziej prawdopodobne wydaje mi się niechciane zadziałanie wadliwego przycisku w drzwiach kierowcy (znany problem w Arteonach).
Arteon 2.0 TSI i cztery dwudziestki nadal pracują w firmie. Sobie sprawiłem 3L kota V6 z kompresorem 

Tak, czujnik działa na zasadzie:
Ruch pod zderzakiem + pilot blisko > pilot się oddala
Wczoraj na myjni się tak załatwiłem jak myłem tył samochodu.
Wykrył strumień wody pod ciśnieniem jako ruch, a ja się odsunąłem
Całe szczęście w porę zareagowałem bo bym sobie mycie środka bagażnika zrobił
Ruch pod zderzakiem + pilot blisko > pilot się oddala
Wczoraj na myjni się tak załatwiłem jak myłem tył samochodu.
Wykrył strumień wody pod ciśnieniem jako ruch, a ja się odsunąłem

Całe szczęście w porę zareagowałem bo bym sobie mycie środka bagażnika zrobił

Faktycznie stałem obok auta , chciałem sprawdzić czy skrzydła miną zderzak i niestety skrzydło bramy wyzwoliło otwieranie klapy serio bez sciemy.