UWAGA na bramy uchylne !!!

apm16
Junior Member

UWAGA na bramy uchylne !!!

Post autor: apm16 » 27.08.2025, 14:28

Szanowni Koledzy
Proszę zwrocie uwagę na miejsce zaparkowania swojego Artka w stosunku do bramy wjazdowej na posesję dotyczy bram uchylnych w powiązaniu z Arteonem wyposażonym w system otwierania klapy bagażnika ruchem nogi.
U mnie podczas otwierania bramy jej skrzydło przechodząc obok auta aktywowało otwieranie klapy bagażnika , skrzydło bramy o włos minęła otwierającą się klapę.
MNIE WŁOSY staneły dęba , udogodnienia a może narobić bałaganu i narazić na koszty . Trzeba UWAŻAĆ

Awatar użytkownika
Osfald
Senior Member

Re: UWAGA na bramy uchylne !!!

Post autor: Osfald » 27.08.2025, 22:57

Z tego co pamiętam to aby zadziałał czujnik "kopania" przy tylnej antenie musi być pilot (w domyśle: osoba z pilotem w kieszeni). Jeśli tak było to jest jakieś prawdopodobieństwo, że wywołała to brama. Jednak czujniki otwierania "kopniakiem" nie powinny reagować na obiekty metalowe (to nie jest taki typ detekcji jak prosty czujnik indukcyjny, to jest raczej sprzężenie pojemnościowe i mały program wykrywający wzorzec ruchu nogą).
Dużo bardziej prawdopodobne wydaje mi się niechciane zadziałanie wadliwego przycisku w drzwiach kierowcy (znany problem w Arteonach).
Arteon 2.0 TSI i cztery dwudziestki nadal pracują w firmie. Sobie sprawiłem 3L kota V6 z kompresorem :D

Awatar użytkownika
pang
Member

Post autor: pang » 28.08.2025, 00:36

Tak, czujnik działa na zasadzie:

Ruch pod zderzakiem + pilot blisko > pilot się oddala

Wczoraj na myjni się tak załatwiłem jak myłem tył samochodu.
Wykrył strumień wody pod ciśnieniem jako ruch, a ja się odsunąłem :D
Całe szczęście w porę zareagowałem bo bym sobie mycie środka bagażnika zrobił ;)

apm16
Junior Member

Post autor: apm16 » 28.08.2025, 12:34

Faktycznie stałem obok auta , chciałem sprawdzić czy skrzydła miną zderzak i niestety skrzydło bramy wyzwoliło otwieranie klapy serio bez sciemy.

Marcino
Member

Post autor: Marcino » 29.08.2025, 09:32

Ja ostanio niechacy rzucajac kluczyk aktywowałem pilot do garażowej - dotkneła dachu gdy ja cofałem z garażu

ODPOWIEDZ