Awaria skrzyni biegów - dalsza jazda mozliwa

ARTEK2018
Member

Re: Awaria skrzyni biegów - dalsza jazda mozliwa

Post autor: ARTEK2018 » 20.11.2025, 07:00

Czytałem na forum, że nie ma żadnych poprawionych czujników...
Wszystkie padają. Ja wysłałem do Redy do naprawy sam sterownik na wymianę czujników ( ELEKRTOBIP) . Gdy go odesłali nadal błąd P1736! 😡 Wysłałem drugi raz, na gwarancji. Oni go sprawdzili i niby czujniki ok, ale i tak wymienili ! Gwarancję odrzucili ale wymienili?? Śmierdzi na odległość!!!
Po ponownym montażu sterownika wszystko ok. Musiałem drugi raz olej i filtr i robociznę zabulić na własny koszt! NIE POLECAM!
ECU DOCTOR okolice WAWY mają dobre opinie i od nich podobno sterowniki nie wracają. Tyle wiem z forum. Całkiem nowe sterowniki mają chyba poprawione czujniki, ale.... ! Dla Kowalskiego niedostępne! Tylko dla ASO! Tyle sie orientuję. Źródło forum Arteon. Pozdrawiam.

Marcino
Member

Post autor: Marcino » 20.11.2025, 11:46

Gdzieś dzwoniłem i gościu mi powiedział ze wymiana samych czujników to druciarstwo i on tylko całość wymienia ale koszty były spore. Ja swoją mechatronike regenerowałem w TDI-performance. Mówił mi że sciaga czyjnki bo nie chce byle co zakładać.
Narazie puki co jest ok

Marcino
Member

Post autor: Marcino » 20.11.2025, 11:50

stroona pisze:
20.11.2025, 04:22
Hej. Jestem po wymianie czujników sprzęgieł, wymieniałem je sam, Czujniki zakupiłem te poprawione od Boscha. Po wymianie przez półtora tygodnia wszystko było ok, ale jednak problem wrócił, błąd P1735. Teraz szybciej się pojawia, nawet po przejechaniu kilkunastu km, wcześniej mogłem zrobić bez błędu nawet 200. Ostatnio niestety wróciłem na lawecie, bo został tylko 2gi bieg i wsteczny, a byłem 50km od domu. Błąd się pojawia, gdy olej w skrzyni się dobrze rozgrzeje, po postoju znika i skrzynia poprawnie pracuje do ponownego rozgrzania. Na zimnym ciśnienie w VCDS pokazuje poprawnie, praktycznie jest takie samo w stanie rzeczywistym, jak i zadanym, po rozgrzaniu pokazuje jakieś głupoty. Teraz nie wiem czy czujnik jest wadliwy, złe lutowanie czy sterownik nawala. Jest jakaś możliwość sprawdzenia tego w VCDS bez ponownego demontażu całej mechatroniki ?
Chyba źle zalutowane wg mnie. Masz foto jak to zrobiłeś ?

dave
Junior Member

Post autor: dave » 20.11.2025, 18:38

mr.lynx pisze:
20.04.2023, 10:52
2.0 tsi 190km od nowości u mnie obecnie 81k przebiegu
ja teraz będę zgłaszał bo coś nie tak:
- słyszalny stuk z 2 na 3 bieg
- czasami jadąc rano uliczką z domu robi żabkę
miał ktoś problemy ?
Ja mam taka zabke czasami jak jade na 2 biegu cos kolo 20km/h na strefach. Jak dodam gazu a pozniej puszcze pedal gazu i trafie w przedzial konkretnych obrotow to wtedy mam wlasnie taka "zabke". Gdzies czytalem, ale na innej stronie, ze to raczej wina silnika, a raczej "ten typ tak ma", i ze wystepuje nawet w jednostce 1.5TSI gdzie samochody maja 5-st manual. Miedzy 2 a 3 czasami mam taki lekki stuk, ale musze wszystko wylaczyc, zeby to uslyszec, np. radio czy klime, ale jestem przekonany, ze to nie jest przy zmianie biegow tylko w tzw. preselekcji, czyli w momencie, w ktorym skrzynia decyduje, ze za chwile ma przelaczyc bieg. To nie zawsze sie dzieje, obojetnie, czy dopiero ruszylem czy juz mam za soba kilkadziesiat km. Przebieg to aktualnie 83tys.

----------------

w ogole to mam takie pytanie, czy to normalne, ze jak puszcze pedal gazu to obroty od razu spadaja o 200-300 (tak na oko) a pozniej delikatnie leca w dol? Nie pamietam, czy tak zawsze bylo dopoki nie zaczalem zwracac uwagi na szczegoly... Moze ktos cos wiecej o tym powiedziec? To zjawisko to chyba tez bardziej silnik niz skrzynia? Pozdr.

Ukasz
Junior Member

Post autor: Ukasz » 20.11.2025, 20:52

Marcino pisze:
19.11.2025, 13:22
Jak masz 20 tyś km to ja bym zrobił od nowa pełną adaptacje sprzegiel. Reset nastaw w VCDS i pozniej kalibracja na postoju a pozniej w czasie jazdy tzw adaptacja Kisspoint - jest to nawet w VCDS po 10 rzy dla obydwu sprzegieł trzeba zrobić, tzn jedziesz np 3ka manual, mały gaz minimalna predkości i ropędzasz do powiedzmy 4krpm lub 5k rpm zmana na 4 big odpuszcaszczasz gaz az do minmalnych obrotów 1200... i wtedt to samo dla drugiego sprzegła 4-5 bieg.
Dzięki za pomoc za niedługo będę wymieniał olej w skrzyni to w tedy spróbuję zrobić ta kalibrację.

Marcino
Member

Post autor: Marcino » 21.11.2025, 14:59

Ukasz pisze:
20.11.2025, 20:52
Marcino pisze:
Jak masz 20 tyś km to ja bym zrobił od nowa pełną adaptacje sprzegiel. Reset nastaw w VCDS i pozniej kalibracja na postoju a pozniej w czasie jazdy tzw adaptacja Kisspoint - jest to nawet w VCDS po 10 rzy dla obydwu sprzegieł trzeba zrobić, tzn jedziesz np 3ka manual, mały gaz minimalna predkości i ropędzasz do powiedzmy 4krpm lub 5k rpm zmana na 4 big odpuszcaszczasz gaz az do minmalnych obrotów 1200... i wtedt to samo dla drugiego sprzegła 4-5 bieg.
Dzięki za pomoc za niedługo będę wymieniał olej w skrzyni to w tedy spróbuję zrobić ta kalibrację.
Ale nie kasuj wszytkich nastaw, trzeba to z głową zrobic :)

stroona
Junior Member

Post autor: stroona » 22.11.2025, 04:33

Marcino pisze:
20.11.2025, 11:50
stroona pisze:
20.11.2025, 04:22
Hej. Jestem po wymianie czujników sprzęgieł, wymieniałem je sam, Czujniki zakupiłem te poprawione od Boscha. Po wymianie przez półtora tygodnia wszystko było ok, ale jednak problem wrócił, błąd P1735. Teraz szybciej się pojawia, nawet po przejechaniu kilkunastu km, wcześniej mogłem zrobić bez błędu nawet 200. Ostatnio niestety wróciłem na lawecie, bo został tylko 2gi bieg i wsteczny, a byłem 50km od domu. Błąd się pojawia, gdy olej w skrzyni się dobrze rozgrzeje, po postoju znika i skrzynia poprawnie pracuje do ponownego rozgrzania. Na zimnym ciśnienie w VCDS pokazuje poprawnie, praktycznie jest takie samo w stanie rzeczywistym, jak i zadanym, po rozgrzaniu pokazuje jakieś głupoty. Teraz nie wiem czy czujnik jest wadliwy, złe lutowanie czy sterownik nawala. Jest jakaś możliwość sprawdzenia tego w VCDS bez ponownego demontażu całej mechatroniki ?
Chyba źle zalutowane wg mnie. Masz foto jak to zrobiłeś ?
Niestety nie mam zdjęcia po wymianie czujników. Wydaje mi się, że dobrze je zlutowałem. Jednak muszę przyznać, że to lutowanie nie jest łatwe. Do drucików w sterowniku dobrze cyna przylega, gorzej jest z pinami na samych czujnikach. Są one chyba stalowe i cyna ciężko się ich łapie, oczywiście były odtłuszczone i użyty został topnik. W niedługim czasie ponownie wyjmę mechatronikę i sprawdzę lutowanie, poprawię je jeśli zajdzie taka potrzeba. Dziwne trochę jest też to, że jest ten sam błąd, tego samego czujnika, zastanawiam się czy czasem nie jest sterownik walnięty.
Zamówiłem też płytki do lutowania czujników, może się przydadzą.
R-Line 2.0 TSI 190 2018

Ukasz
Junior Member

Post autor: Ukasz » 28.11.2025, 19:32

Marcino pisze:
21.11.2025, 14:59
Ukasz pisze:
Marcino pisze:
Cześć chyba za późno zrobiłem reset skrzyni i bardzo mocno się pogorszyło. Robiłem nastawy obd11 tam jest taka opcja jednego kliknięcia i niestety sobie kliknolem ale dziwne ze się pogorszyło chyba coś w niej musi byc uszkodzonego tak jakby na zimnym oleju skrzynia buduje sobie zaduze ciśnienie.

Ukasz
Junior Member

Post autor: Ukasz » 28.11.2025, 19:35

Ukasz pisze:
28.11.2025, 19:32
Marcino pisze:
21.11.2025, 14:59
Ukasz pisze:
Marcino pisze:
Cześć chyba za późno zrobiłem reset skrzyni i bardzo mocno się pogorszyło. Robiłem nastawy obd11 tam jest taka opcja jednego kliknięcia i niestety sobie kliknolem ale dziwne ze się pogorszyło chyba coś w niej musi byc uszkodzonego tak jakby na zimnym oleju skrzynia buduje sobie zaduze ciśnienie.
A jeszcze jedno wiecie może czy da się to jakoś odkrecic😅

ODPOWIEDZ