mr.lynx pisze: ↑20.04.2023, 10:52
2.0 tsi 190km od nowości u mnie obecnie 81k przebiegu
ja teraz będę zgłaszał bo coś nie tak:
- słyszalny stuk z 2 na 3 bieg
- czasami jadąc rano uliczką z domu robi żabkę
miał ktoś problemy ?
Ja mam taka zabke czasami jak jade na 2 biegu cos kolo 20km/h na strefach. Jak dodam gazu a pozniej puszcze pedal gazu i trafie w przedzial konkretnych obrotow to wtedy mam wlasnie taka "zabke". Gdzies czytalem, ale na innej stronie, ze to raczej wina silnika, a raczej "ten typ tak ma", i ze wystepuje nawet w jednostce 1.5TSI gdzie samochody maja 5-st manual. Miedzy 2 a 3 czasami mam taki lekki stuk, ale musze wszystko wylaczyc, zeby to uslyszec, np. radio czy klime, ale jestem przekonany, ze to nie jest przy zmianie biegow tylko w tzw. preselekcji, czyli w momencie, w ktorym skrzynia decyduje, ze za chwile ma przelaczyc bieg. To nie zawsze sie dzieje, obojetnie, czy dopiero ruszylem czy juz mam za soba kilkadziesiat km. Przebieg to aktualnie 83tys.
----------------
w ogole to mam takie pytanie, czy to normalne, ze jak puszcze pedal gazu to obroty od razu spadaja o 200-300 (tak na oko) a pozniej delikatnie leca w dol? Nie pamietam, czy tak zawsze bylo dopoki nie zaczalem zwracac uwagi na szczegoly... Moze ktos cos wiecej o tym powiedziec? To zjawisko to chyba tez bardziej silnik niz skrzynia? Pozdr.