Arteon vs Passat - zakup, pytania

sajmon33
Junior Member

Arteon vs Passat - zakup, pytania

Post autor: sajmon33 » 14.04.2026, 08:42

Dzień dobry.
Szukam auta do zakupu i po wielu porównaniach wyszło mi, że najrozsądniej celować w grupę VW: Arteon, Passat, ewentualnie Superb. Najbardziej interesuje mnie benzyna 2.0 TSI 190 KM, choć diesla 190 KM też całkowicie nie wykluczam.

Punktem odniesienia jest moje obecne auto: Renault Laguna 3 Initiale Paris 2.0T automat. Nie szukam auta sportowego, tylko wyraźnego skoku jakościowego w kluczowych dla mnie aspektach: światła, wyciszenie, komfort foteli, multimedia/asystenci i ogólna wygoda w trasie. Jeżdżę raczej spokojnie, autostradowo zwykle do 130 km/h, więc zależy mi głównie na value for money.

I teraz kilka pytań do doświadczonych użytkowników:

1. Światła przednie: Arteon przed liftem z Top LED/Active Lighting System vs Passat po lifcie z IQ.Light - czy różnica na korzyść nowszego rozwiązania jest duża w praktyce? Interesuje mnie głównie jakość wiązki, jasność, zasięg i ogólny komfort nocnej jazdy.

2. Wyciszenie: czy Arteon przed liftem bez szyb akustycznych jest wyraźnie głośniejszy od Passata po lifcie przy 100–130 km/h?

3. Fotele: czy jest odczuwalna różnica w komforcie między Arteonem a Passatem? Czy ktoś używa wersji z masażem i może opisać, czy to realnie pomaga w dłuższej trasie? Po około 2 godzinach jazdy miewam ból pleców, więc to dla mnie ważne. Czy wentylacja też jest warta poszukiwania?

4. Multimedia i asystenci: czy Passat po lifcie z Travel Assist ma faktycznie dużą przewagę w działaniu nad Arteonem z 2019 roku z Lane Assist + ACC? Autostrada, miasto.

5. Czy Arteon przed liftem z Active Lighting System daje już wyraźny skok względem starszego auta klasy średniej, czy dopiero Passat FL robi naprawdę efekt "wow”?

Gdybyście dziś mieli wybierać: lepiej brać dobrze wyposażonego Arteona przed liftem, czy dopłacić 10-15 tyś zł do nowszego Passata FL?

Dzięki

Eskel
Junior Member

Re: Arteon vs Passat - zakup, pytania

Post autor: Eskel » 15.04.2026, 14:21

Ja jeżdże przedliftem MY2019, niestety nie mam bezposredniego porównania do B8FL ale jeśli chodzi o hałas to różnica od B7 nie jest jakaś gigantyczna, wiadomo, że bezramkowe szyby zawsze będą głośniejsze.
Fotele- IMO skóra jest wygodniejsza niż alcantara, a miedzy arteonem a passatem raczej nie będzie różnicy. Sam jestem świeżo po wymianie na wentylowane i zdecydowanie polecam!
Masaż w każdej wersji jest taki sam- podparcie lędźwiowe przesuwa się w różnych rytmach.
Multimedia- słyszałem, że wiele osób miało problemy z infotainmentem po lifcie, a asystenci- u mnie na autostradzie jedzie niemal jak autopilot, w mieście też daje rade, zwłaszcza w korkach.
Światła- ja na arteona przesiadłem się z C klasy, efekt wow był i nadal jest jak czasami przejadę się jakimś, nawet nowszym, aute

ODPOWIEDZ