Arteon vs Passat - zakup, pytania

sajmon33
Junior Member

Arteon vs Passat - zakup, pytania

Post autor: sajmon33 » 14.04.2026, 08:42

Dzień dobry.
Szukam auta do zakupu i po wielu porównaniach wyszło mi, że najrozsądniej celować w grupę VW: Arteon, Passat, ewentualnie Superb. Najbardziej interesuje mnie benzyna 2.0 TSI 190 KM, choć diesla 190 KM też całkowicie nie wykluczam.

Punktem odniesienia jest moje obecne auto: Renault Laguna 3 Initiale Paris 2.0T automat. Nie szukam auta sportowego, tylko wyraźnego skoku jakościowego w kluczowych dla mnie aspektach: światła, wyciszenie, komfort foteli, multimedia/asystenci i ogólna wygoda w trasie. Jeżdżę raczej spokojnie, autostradowo zwykle do 130 km/h, więc zależy mi głównie na value for money.

I teraz kilka pytań do doświadczonych użytkowników:

1. Światła przednie: Arteon przed liftem z Top LED/Active Lighting System vs Passat po lifcie z IQ.Light - czy różnica na korzyść nowszego rozwiązania jest duża w praktyce? Interesuje mnie głównie jakość wiązki, jasność, zasięg i ogólny komfort nocnej jazdy.

2. Wyciszenie: czy Arteon przed liftem bez szyb akustycznych jest wyraźnie głośniejszy od Passata po lifcie przy 100–130 km/h?

3. Fotele: czy jest odczuwalna różnica w komforcie między Arteonem a Passatem? Czy ktoś używa wersji z masażem i może opisać, czy to realnie pomaga w dłuższej trasie? Po około 2 godzinach jazdy miewam ból pleców, więc to dla mnie ważne. Czy wentylacja też jest warta poszukiwania?

4. Multimedia i asystenci: czy Passat po lifcie z Travel Assist ma faktycznie dużą przewagę w działaniu nad Arteonem z 2019 roku z Lane Assist + ACC? Autostrada, miasto.

5. Czy Arteon przed liftem z Active Lighting System daje już wyraźny skok względem starszego auta klasy średniej, czy dopiero Passat FL robi naprawdę efekt "wow”?

Gdybyście dziś mieli wybierać: lepiej brać dobrze wyposażonego Arteona przed liftem, czy dopłacić 10-15 tyś zł do nowszego Passata FL?

Dzięki

Eskel
Junior Member

Re: Arteon vs Passat - zakup, pytania

Post autor: Eskel » 15.04.2026, 14:21

Ja jeżdże przedliftem MY2019, niestety nie mam bezposredniego porównania do B8FL ale jeśli chodzi o hałas to różnica od B7 nie jest jakaś gigantyczna, wiadomo, że bezramkowe szyby zawsze będą głośniejsze.
Fotele- IMO skóra jest wygodniejsza niż alcantara, a miedzy arteonem a passatem raczej nie będzie różnicy. Sam jestem świeżo po wymianie na wentylowane i zdecydowanie polecam!
Masaż w każdej wersji jest taki sam- podparcie lędźwiowe przesuwa się w różnych rytmach.
Multimedia- słyszałem, że wiele osób miało problemy z infotainmentem po lifcie, a asystenci- u mnie na autostradzie jedzie niemal jak autopilot, w mieście też daje rade, zwłaszcza w korkach.
Światła- ja na arteona przesiadłem się z C klasy, efekt wow był i nadal jest jak czasami przejadę się jakimś, nawet nowszym, aute

Yan
Member

Post autor: Yan » 17.04.2026, 13:02

sajmon33 pisze:
14.04.2026, 08:42
3. Fotele: czy jest odczuwalna różnica w komforcie między Arteonem a Passatem? Czy ktoś używa wersji z masażem i może opisać, czy to realnie pomaga w dłuższej trasie? Po około 2 godzinach jazdy miewam ból pleców, więc to dla mnie ważne. Czy wentylacja też jest warta poszukiwania?
Masaż w Arteonie to zwykły marketingowy bełkot - to po prostu działa.
sajmon33 pisze:
4. Multimedia i asystenci: czy Passat po lifcie z Travel Assist ma faktycznie dużą przewagę w działaniu nad Arteonem z 2019 roku z Lane Assist + ACC? Autostrada, miasto.
Nie wiem jak w działaniu, ale w niedziałaniu patrzac na forum to systemy po FL w Arteonie i Passacie częsciej nie działają z powodu zmiany kierownicy na inną :)
sajmon33 pisze:
5. Czy Arteon przed liftem z Active Lighting System daje już wyraźny skok względem starszego auta klasy średniej, czy dopiero Passat FL robi naprawdę efekt "wow”?
Mimo, że nie sa to matryce to ja te światła bardzo lubię. Przesiadałęm się w 2020 z insigni z matrycami (32 segmenty wtedy były) i uważam, że w Arteonie te światła są lepsze. Matryce, owszem, potrafią wyciąć osobno auto jadące z parzeciwka i to jadące przed tobą (puszczajac jeszcze wiązkę między nie) czego nie ma w systemie przesłon, ale to nie jest żaden killer fature.
Oczywiście, to co ze światłami w wyższych wersjach robi Audi czy Mercedes to inna liga, ale nie o tym tu mówimy.
sajmon33 pisze:
Gdybyście dziś mieli wybierać: lepiej brać dobrze wyposażonego Arteona przed liftem, czy dopłacić 10-15 tyś zł do nowszego Passata FL?
Ja od 3 lat się zastanawiam, czy zmienić Arteona na Audi A7 (teraz już co najwyżej używkę), czy naprawdę poczułbym zmianę wartą 2 krotności ceny. I nadal jeżdze Arteonem :)

Awatar użytkownika
x4er0
Junior Member

Post autor: x4er0 » 20.04.2026, 14:50

Ja powiem tak, Miałem Passata B8 (przed liftem), teraz mam Arteona, jeśli miałbym te dwa auta porównywać, to nie widzę kompletnie różnic po za dwoma rzeczami - oczywiście mówimy o zwykłej, daily jeździe, nie żadnej sportowej, moim zdaniem Arteon jest dużo ładniejszy od Passata i tutaj jego przewaga się kończy. Passat jest dużo, dużo, dużo cichszym samochodoem... Arteon jest głośny ze względu na swoje bezramkowe szyby (Nie wierz w belkot że są wersje z podwójnymi szybami, to nic nie daje. Cała reszta to jest to samo.
Arteon 2.0 TSI 190HP R-Line

ODPOWIEDZ