2.0 TSI 190KM 230KKM - Awarie osprzętu

Shaazami
Junior Member

2.0 TSI 190KM 230KKM - Awarie osprzętu

Post autor: Shaazami » 08.09.2026, 09:55

Hej :)

Kupiłem mojego artka od pierwszego właściciela przez certyfikowany program das auto z ASO. Artek ma historię serwisowania oleju co 10kkm i oleju DSG co 45KKM. Artek ma zrobioną akcje serwisową na sterownik silnika od paru miesięcy.

Moje problemy:
- Zanikiwanie na pare sekund funkcjonalności SoS
- Zatrzymywanie auta jest loterią, czasem zatrzyma się ono bardzo miękko, czasem czuje jakby silnik walczył ze mną i trochę "chrobocze"?
- Miałem 30KKM temu wymienianą pompę wody na gwarancji dealerskiej i od tamtej pory mam rdzawy kolor paska osprzętu
- Okular i pokrywy elektrozaworów wariatora zmiennych faz rozrządu sa bardzo spocone
- Wczoraj bez wyraźnego dźwięku wyskoczył mi migający check engine na 5 sekund ale dopiero po głębszym wglądzie była to usterka start-stop, która po wyczyszczeniu DTC razem z missfire na cylindze 2 i 3 zniknęły i nie pojawiły się ponownie
- Szarpanie DSG między 2 i 3 czasem pojawia się czasem znika, wykonywałem już adaptację i trochę pomogło
- 4 razy auto "wrzuciło mi luz" przy włączaniu się do ruchu ze stacji/z lidla i obroty rosły zanim załączył trójkę wyglądało jakby brak dwójki. Przy ostatnim dostałem error brak ACC na zegarze ale zniknął i auto jechało dalej normalnie.

Czy mógłbym poprosić trochę pomocy od osób, które zmagały się z takimi usterkami? Zgłaszałem problemy ze skrzynią i zanikiem biegu na gwarancji dealerskiej i mam podejrzenia, że wiedzieli dokładnie co jest grane ale zostało mi 2kkm gwarancji i liczyli, że mnie przeciągną :/ Nie dostałem diagnozy i dostałem powszechne "u nas działa". Z góry dziękuje za pomoc!

ODPOWIEDZ