Front Assist
Re: Front Assist
Mi w Golfie działa bezbłędnie - także na pieszych, a co ważniejsze na rowerzystów. Najbardziej aktywuje się np. w sytuacji gdy widzisz, że samochód przed tobą skręca, więc jedziesz za nim i nie zwalniasz, a system o skręcie nie wie, więc uznaje że się zaraz mu w bagażnik wkomponujesz - już dwa razy mi sam zahamował w takiej sytuacji
- Blazio1946
- Posting Freak
Mi w takiej sytuacji j/w tylko piszczał i na wyświetlaczu czerwona ikona się pojawiła.
Mi też, tylko piszczy i czerwony komunikat.
W instrukcji coś było wspomniane, że hamuje dopiero po zignorowaniu ostrzeżenia "dzięki zredukowaniu prędkości można zminimalizować skutki wypadku" - patrz jak sam zacznie hamować to może być już za późno
W Toyocie Rav 4 działa identycznie... najpierw czerwony napis Brake i pikanie a dopiero hamowanie.
WV ARTEON R-LINE 190 TSI 2018
- Blazio1946
- Posting Freak
Mi nie przyhamował w dokładnie takiej samej sytuacji jak tu opisana za skrecajacym przede mną samochodem. Może zdaniem komputera było jeszcze sporo miejsca i czasu . Raczej nie wypróbuję sam czy oby na pewno by hamował.
Czasami zdarza mi się przy wyprzedzaniu jak szybko i blisko dojeżdżam do innego auta i w ostatniej chwili dam kierunek do wyprzedzania to też piszczy.
Czasami zdarza mi się przy wyprzedzaniu jak szybko i blisko dojeżdżam do innego auta i w ostatniej chwili dam kierunek do wyprzedzania to też piszczy.
- Blazio1946
- Posting Freak
Przez 2 dni próbowałem wymusić zadziałanie systemu bez skutku. Może mam słabe nerwy i za szybko sam hamowałem , najpierw podczas sygnału dźwiękowego potem ok 1,5 może 2 sekundy po ostrzeżeniu dźwiękiem. Wszystko w mieście przy prędkościach ok 50km/h
Zauważyłem taką zależność, że jadąc za dostawczym (większym , wyższym samochodem ) ostrzeżenie dźwiękowe pojawia się wcześniej niż w przypadku osobówki.
Tu podczas testu golf nie zatrzymał się https://www.youtube.com/watch?v=YmEicmdvA_Q
Takich filmów na youtubie jest sporo ale są też takie gdzie samochód piszczy i szarpie hamulcami bez żadnego powodu.
Może w weekend sam spróbuje z dużym kartonem albo z jakąś płachtą bo w ruchu miejskim raczej nie dam rady.
Zauważyłem taką zależność, że jadąc za dostawczym (większym , wyższym samochodem ) ostrzeżenie dźwiękowe pojawia się wcześniej niż w przypadku osobówki.
Tu podczas testu golf nie zatrzymał się https://www.youtube.com/watch?v=YmEicmdvA_Q
Takich filmów na youtubie jest sporo ale są też takie gdzie samochód piszczy i szarpie hamulcami bez żadnego powodu.
Może w weekend sam spróbuje z dużym kartonem albo z jakąś płachtą bo w ruchu miejskim raczej nie dam rady.
No właśnie u mnie podobnie. Czasami sobie "z czapy" zaalarmuje i to wszystko. Może faktycznie przy tych miejskich prędkościach ciężko odtworzyć bo człowiek za wcześnie reaguje
Wg mnie ten system musi być bardziej inteligentny i reagować na coś co wygląda jak samochód, rower czy pieszy. W przeciwnym przypadku mógłby reagować praktycznie na wszystkie rzeczy, które są bardzo blisko drogi bo, a nóż to pieszy wchodzi na ulicę. Także (jak na filmikach z YT) wjeżdżając w kartony to można sobie tylko lakier porysować.Blazio1946 pisze: ↑20.07.2018, 18:36Może w weekend sam spróbuje z dużym kartonem albo z jakąś płachtą bo w ruchu miejskim raczej nie dam rady.
- Blazio1946
- Posting Freak
System z tego co widać na różnych filmach nie reaguje na nieruchome przedmioty. Inni użytkownicy na drodze są w ruchu.
Wczoraj piszczał mi na rowerzystę jadącego dosyć szeroko, pewnie dlatego że szybko się do niego zbliżałem.
Trzeba by wykonać test dla ruchomych przedmiotów tak jak na tym filmie.
https://m.youtube.com/watch?v=FTKxCE5qmQM
W ruchu ulicznym nikt nie będzie tego testował bo jak nie zahamuje to będzie źle.
Wczoraj piszczał mi na rowerzystę jadącego dosyć szeroko, pewnie dlatego że szybko się do niego zbliżałem.
Trzeba by wykonać test dla ruchomych przedmiotów tak jak na tym filmie.
https://m.youtube.com/watch?v=FTKxCE5qmQM
W ruchu ulicznym nikt nie będzie tego testował bo jak nie zahamuje to będzie źle.
Mnie wczoraj "awaryjnie" zatrzymała cienka gałązka malin... Omało zębów na kierownicy nie zostawiłem...