Spalanie
Re: Spalanie
Myślałem, że tylko ja mam ten problem z DSG. Mając porównanie do Audi a6c7 ojca to arteon zachowuje się czasami jakby był wyposażony w skrzynie hydrauliczna. Czasami mam ochotę wrócić do manuala, przynajmniej wiem jak zachowa się auto.
U siebie zauważyłem, że akurat ruszam z jedynki i bardzo szybko wrzuca 2. Tak sam włączając się do ruchu nie wrzuci 1, tylko ciągnie od dołu na 2.drzewko pisze: ↑18.10.2018, 22:45Nie wiem czy inni też tak mają ale skrzynia się gubi przy agresywnej jeździe na 1 biegu potrafi wystrzelić jak z procy po czym trzyma do odcinki przez 2 sekundy i włącza 2 bieg brzy takim strzale jakby sprzęgło się miało zaraz zerwać. przy wyższych biegach też się to zdarza. Zwłaszcza gdy jedziemy np 100km/h gwałtownie hamujemy do 50 i gaz w podłogę.
Ja to omijam manetkami, generalnie używam ich jak się spieszę. Wtedy ciężko o laga jak z wyprzedzeniem redukuje się bieg.
To skrzynia ręczna, nie należy o tym zapominać, a właściwie 2 skrzynie. I są zapięte do góry, czyli jak masz 1 to masz już przygotowane 2.
Jak 3 to 4, a nie jak 3 to 2. I stąd lag w sytuacji redukcji, kickdown'a, czy włączania się do ruchu.
Argument to spalanie, jest genialnie niskie jak na automat, moc, masę. I same koszty napraw też porażające nie są.
Do 1000 regeneracja mechatroniki czy 4000 komplet sprzęgieł. Naprawdę rozważam użytkowanie tego auta do 200-250 kkm.
Nawet po gwarancji i końcu leasingu.Właśnie przez te koszty.
Automatem klasycznym bym się nie zdecydował chyba właśnie przez "losowość" uszkodzeń i kosztów.
Bo ten samochód ma parę minusów jak każdy, ale jest wielki, wygodny, z wielkim bagażnikiem, zap...la i dość skutecznie hamuje bez modyfikacji.
Arteon 2.0 TSI 280 KM Silver Pyrit
Trasa 400 km, z czego 50 km ruch miejski. Średnia prędkość 80 km/h (poza miastem przez większość czasu tempomat na +/- 100 km/h). Średnie spalanie 6,5 l/100 km. Silnik 2.0 benzyna, 190 kucy.
-
- Senior Member
Trasa Łódź-Kraków. Predkosc do 130km/h. Spalanie 4,4. Wynik dobry ale jazda bez przyjemnosci. Realnje przy jezdzie bardziej normalnie i dynamicznie czyli czesciej 140 musze liczyc 5.1L. Dynamiczna jazda 160km/h - 170 to juz spalanie 6.7. TDI 190. P.s. jest spadwk spalania przy przebiegu pow. 15 tys km
Coraz bardziej zaskakuje mnie moje BiTdi... a przed wjazdem do miasta miałem 4,7!
- Blazio1946
- Posting Freak
@Marcin24a
Jaką prędkością jechałeś poza miastem?
190TSi spali niewiele więcej.
Jaką prędkością jechałeś poza miastem?
190TSi spali niewiele więcej.
- Blazio1946
- Posting Freak
Ja mam dopiero co 800km przebiegu i trasy mam w zasadzie ciągle 6.4 tryb mieszany a jak po trójmieście to zazwyczaj litr więcej ale po "dotarciu" pewnie trochę spadnie albo moja noga widocznie za ciężka, silnik tdi190 napęd fwd
przykładowa trasa pół autostrada a pół drogi lokalne:
przykładowa trasa pół autostrada a pół drogi lokalne:
2.0tdi 190 fwd
-
- Senior Member
Heh. Tryb normal trasa rzeszow krakow do 130km h.... diesel zawsze mniej i check engine zgasł