Taaaa. Jak już tak polecamy, dla leniwych: turtle ice wax. Trwałość do miesiąca za to aplikacja mega łatwa i przyjemna, bez oczekiwania na schniecie.
Powłoka ceramiczna / Wosk / Folia
Re: Powłoka ceramiczna / Wosk / Folia
A co drodzy użyszkodnicy powiecie o wosku Carnouba ? Ktoś może używał? Poleca/odradza?
- Blazio1946
- Posting Freak
Będąc na wakacjach poznałem gościa co ma studio detalingowe i szczerze pogadaliśmy o powłokach ceramicznych. Potwierdził moje negatywne nastawienie do ceramiki.
Każdą powłokę trzeba odnawiać, myć detalingowo, odpychac itd.
Sam przyznał, że jest nic innego jak przywiązywanie klienta do siebie i swoich usług.
My jak duże dzieci dbamy i pucujemy swoją zabawkę a oni robią na tym kasę.
Krótkotrwały efekt np hydrofobowy i głębię koloru można uzyskać stosując jakiś quick detailer po myciu.
Jednym słowem powłoki to pic na wodę.
Każdą powłokę trzeba odnawiać, myć detalingowo, odpychac itd.
Sam przyznał, że jest nic innego jak przywiązywanie klienta do siebie i swoich usług.
My jak duże dzieci dbamy i pucujemy swoją zabawkę a oni robią na tym kasę.
Krótkotrwały efekt np hydrofobowy i głębię koloru można uzyskać stosując jakiś quick detailer po myciu.
Jednym słowem powłoki to pic na wodę.
Święta racja, ale tak jak pisałem gdzieś w innym poście. Powłoka ma tą jedną zaletę utwardzenia lakieru. Pozostałe jej cechy o ktorych mozna usłyszeć to pic i efekt dobrego wosku na powłoce plus dojenie klienta. Ja mialem do szczęście w nieszczęściu, ze dealer w BB do odbioru umył auto szmatą do podłog i lakier byl w tragicznym stanie więc dostałem polerke lakieru plus powłokę za dobra kase. W innym wypadku szkoda kasy.
-
- Senior Member
Uzyskanie ceramicznej powierzchni zawsze wiazac sie musi z wygrzewaniem w wysokiej temperaturze. Tzw ceramika ktora proponują detailerzy to pic na wode. Ten sam efekt co nalozyc sobie wosk. Tylko za 2tys nikt nie kupi woskowania samochodu a "nakladanie ceramiki" to juz inaczej brzmi...
- Blazio1946
- Posting Freak
Niby wygrzewaja te powłoki po nałożeniu, mają lampy i inne powierzchniowe ogrzewacze ale to nic nie zmienia.
Będzie trochę bardziej śliski (p r zez jakiś czas) ale w przypadku rys, odpryskow innych uszkodzeń niczego nie daje.
Tylko folia (nie zawsze) albo w garażu pod kocem trzymac
Będzie trochę bardziej śliski (p r zez jakiś czas) ale w przypadku rys, odpryskow innych uszkodzeń niczego nie daje.
Tylko folia (nie zawsze) albo w garażu pod kocem trzymac
-
- Member
Znawcy umiłowani , powloki wygrzewa sie promiennikami aby nie czekac kilku godzin na pełne utwardzenie. Nie ma to wplywu na trwalosc. Co do powłok to sie zgadzami z przedmowcami. Pisałem juz wcześniej, ze jak nie myje sie auta osobiscie, nie zna się dobrej myjni recznej to ceramika nie ma sensu i lepiej aplikować woski. Aktualnie testuje najnowsza powloke CC36 od SONAX Profiline (nie mylić z SONAXEM z marketu, bo to zupelnie inna linia). Po przebiegu 6 tys. km jestem pod wrazeniem. Auto ma 1,5 miesiaca ale to przebieg ma wieksze znaczenie. Od tego czasu był myty (osobiście) dwa razy, wyglada całkiem niezle i nikt mi nie wierzy ze ostatnio myłem auto ponad 2000 km temu. Raz umył sie troche na autostradzie w deszczu. Zobaczymy jak dlugo sie utrzyma i jestem naprawde pod wrażeniem. Przerabialem juz różne powłoki, nie bede pisal nazw, nie chce robic anty reklam, bo wspolpracuje importerami. Zdradzę, ze to znani i cenieni producenci.. Jutro moge zdjecia wrzucić.
VW Arteon R-Line 2.0 TDI 190 4MOTION
Cześć. Jak się sprawuje ta powłoka po dłuższym czasie?MaciekFLEX pisze: ↑01.09.2018, 00:37Znawcy umiłowani , powloki wygrzewa sie promiennikami aby nie czekac kilku godzin na pełne utwardzenie. Nie ma to wplywu na trwalosc. Co do powłok to sie zgadzami z przedmowcami. Pisałem juz wcześniej, ze jak nie myje sie auta osobiscie, nie zna się dobrej myjni recznej to ceramika nie ma sensu i lepiej aplikować woski. Aktualnie testuje najnowsza powloke CC36 od SONAX Profiline (nie mylić z SONAXEM z marketu, bo to zupelnie inna linia). Po przebiegu 6 tys. km jestem pod wrazeniem. Auto ma 1,5 miesiaca ale to przebieg ma wieksze znaczenie. Od tego czasu był myty (osobiście) dwa razy, wyglada całkiem niezle i nikt mi nie wierzy ze ostatnio myłem auto ponad 2000 km temu. Raz umył sie troche na autostradzie w deszczu. Zobaczymy jak dlugo sie utrzyma i jestem naprawde pod wrażeniem. Przerabialem juz różne powłoki, nie bede pisal nazw, nie chce robic anty reklam, bo wspolpracuje importerami. Zdradzę, ze to znani i cenieni producenci.. Jutro moge zdjecia wrzucić.
Na zime zaaplikowac tluściocha collinite 476, a na lato kupić quick detailera od prostaffa „gold cc”, raz na jakiś czas przetrzeć auto a efekt przyćmi nie jedną powłokę, dodatkowo szybko z lakieru nie ucieka.
-
- Junior Member
Możecie kogos polecić od nakładania wosku albo ceramiki we Wrocławiu lub okolicach.
Dla mnie folia tez jest za dużym kosztem, min 5-6 tys, w tej cenie można robić ceramikę co roku a wosk 2 razy w roku, przez 3-4 kolejne lata.
Dla mnie folia tez jest za dużym kosztem, min 5-6 tys, w tej cenie można robić ceramikę co roku a wosk 2 razy w roku, przez 3-4 kolejne lata.
R-Line 2.0 TDi 4x4