Docieranie nowego silnika czy praktykujecie ?
- guttentager
- Member
RE: Docieranie nowego silnika czy praktykujecie ?
Akurat razem z kolegą odbierałem ok.pół roku temu focusa (1,5 benzyna, nie pytajcie mnie o szczegóły, bo nie jestem "fordowcem").
Sprzedawca z opolskiego salonu powiedział podobnie jak kolega drzewko:
oczywiście nie ma obowiązku wymiany oleju po dotarciu, ale zalecają taki proceder właśnie po 1,5-2tys.
Myślę, że każdy powinien sam sobie odpowiedzieć, jak długo pojazd ma służyć.
Sprzedawca z opolskiego salonu powiedział podobnie jak kolega drzewko:
oczywiście nie ma obowiązku wymiany oleju po dotarciu, ale zalecają taki proceder właśnie po 1,5-2tys.
Myślę, że każdy powinien sam sobie odpowiedzieć, jak długo pojazd ma służyć.
Swoją drogą jeśli już ktoś z Was się zdecyduję na wymianę oleju po ok 2 000 km - jakiej firmy olej byłby najlepszy wg Was ( Millers, Liqui Moly, Motul )? ( Zamiast fabrycznego Castrola )
PS: Fabrycznie jest Castrol 5W 30 ?
[quote="ksibart" pid='1105' dateline='1509104993']
Swoją drogą jeśli już ktoś z Was się zdecyduję na wymianę oleju po ok 2 000 km - jakiej firmy olej byłby najlepszy wg Was ( Millers, Liqui Moly, Motul )? ( Zamiast fabrycznego Castrola )
[/quote]
Wszystkie trzy są na wysokim poziomie, byleby wybrać coś spośród tych wymienionych. Ja aktualnie leje liquimolly.
[/quote]
Wszystkie trzy są na wysokim poziomie, byleby wybrać coś spośród tych wymienionych. Ja aktualnie leje liquimolly.
Ostatnio zmieniony 27.10.2017, 14:31 przez Serax, łącznie zmieniany 1 raz.
Ale to jak wtedy z wymianą tego oleju - u Pana Kazia czy do ASO wcześniej niż wskazania kompa za pełną odpłatnością za usługę, tak?
- guttentager
- Member
jako laik myślałem, że castrol nie ma się czego wstydzić.
Z Waszych postów wyczytuję coś innego....
Serax, w takim razie przeglądy gwarancyjne robisz poza ASO? Bo domniemam, że tam poza Castrolem nie znajdziesz nic.
Serax, w takim razie przeglądy gwarancyjne robisz poza ASO? Bo domniemam, że tam poza Castrolem nie znajdziesz nic.
Jedziesz do ASO ze swoim olejem, jak nie bedą chcieli wymienić to zacznij sie kłócić, znam przypadki gdzie przelewali do puszki po castrolu inny olej i wiezli do ASO. Co do castrolu wpisz w google castrol 2.0 tsi i będzie mnóstwo tematów na temat tego jaki jest g*wniany. Słyszałem plotke, że Porsche ma z niego zrezygnować i przejść na jeden z wymienionych wyżej, ale nie jest to potwierdzone.guttentager pisze: jako laik myślałem, że castrol nie ma się czego wstydzić.
Nawiasem mowiąc jak wymieniasz klocki i tarcze to kupujesz te od ASO? Ja zawsze jade ze swoimi cześciami z prostego powodu, nawet przy duzych zniżkach w serwisie za części place 1000% ceny w porównaniu do części kupionych w normalnym sklepie. Od razu powiem, że te kupione poza aso niczym się nie rożnią, tak samo w przypadku oleju, filtrów itp. Zabieram swoje części i daje do montażu, w książce mam wpisane „montaż w ASO”, wiec samochód jest serwisowany w ASO.
Ostatnio zmieniony 27.10.2017, 15:30 przez Serax, łącznie zmieniany 1 raz.
- guttentager
- Member
Warto spróbować. Sam jestem ciekaw jakie zużycie oleju będzie w TDI. Octiavia pierwszą dolewkę upomniała się po 18tyś.
Na każde 30tysi potrzebowała litra.
Jak jeszcze lałem castrol, zanim dowiedziałem się o jego właściwościach i ogólnej wiedzy na temat Tsi to bez litra w bagażniku ani rusz. Puszka starczała na max 10k i to myśle, że mniej. Teraz po zmianie jakoś sie uspokoiło, ale przyznam ze tsi lubi se chlapnąć castrola.guttentager pisze: Warto spróbować. Sam jestem ciekaw jakie zużycie oleju będzie w TDI. Octiavia pierwszą dolewkę upomniała się po 18tyś.
Liquimolly 5W30 (Top Tec 4200)?Serax pisze:Jak jeszcze lałem castrol, zanim dowiedziałem się o jego właściwościach i ogólnej wiedzy na temat Tsi to bez litra w bagażniku ani rusz. Puszka starczała na max 10k i to myśle, że mniej. Teraz po zmianie jakoś sie uspokoiło, ale przyznam ze tsi lubi se chlapnąć castrola.guttentager pisze: Warto spróbować. Sam jestem ciekaw jakie zużycie oleju będzie w TDI. Octiavia pierwszą dolewkę upomniała się po 18tyś.
VW Arteon R-Line 2.0 TSI 190
Dokładnie, chociaż słyszałem, że 4600 wcale nie odbiega. Na forum Audi użytkownicy zazwyczaj wybierają albo Millers Oils XF Longlife 5w30 albo Motul X-clean + 5W30ksibart pisze:Liquimolly 5W30 (Top Tec 4200)?Serax pisze:Jak jeszcze lałem castrol, zanim dowiedziałem się o jego właściwościach i ogólnej wiedzy na temat Tsi to bez litra w bagażniku ani rusz. Puszka starczała na max 10k i to myśle, że mniej. Teraz po zmianie jakoś sie uspokoiło, ale przyznam ze tsi lubi se chlapnąć castrola.guttentager pisze: Warto spróbować. Sam jestem ciekaw jakie zużycie oleju będzie w TDI. Octiavia pierwszą dolewkę upomniała się po 18tyś.
Ostatnio zmieniony 27.10.2017, 16:07 przez Serax, łącznie zmieniany 1 raz.