Dziwne odgłosy dobiegające z zawieszenia

RoganJin
Member

Re: Dziwne odgłosy dobiegające z zawieszenia

Post autor: RoganJin » 14.03.2025, 15:53

Wracam z tematem. Dziś postawiłem auto na wymianę tej gumowej podpory wału czy jak to się tam nazywa i poprosiłem przy okazji żeby przesmarowali tylne tuleje przednich wahaczy oraz przednie tuleje i póki co jadąc tą drogą gdzie zazwyczaj były słyszalne te dziwne skrzypnięcia muszę przyznać że na ten moment nie słyszę nic. Prosiłem żeby również przesmarowali sworznie wahaczy ale gościu zaproponował że jeżeli to jest to to spróbujmy przesmarować najpierw tuleje żeby ewentualnie wyeliminować przyczynę bo jeśli przesmarują tuleje i dalej będzie skrzypić to wtedy przesmarowaliby sworznie ale widzę że samo przesmarowanie tulei dało efekt nie wiem na jak długo ale już wiem że jeżeli to faktycznie pomoże i przez kilka najbliższych dni i przede wszystkim po nocy nie będzie ten dźwięk słyszalny to znaczy że przyczyną były na 100% tuleje i wymienię je na pełne

RoganJin
Member

Post autor: RoganJin » 18.03.2025, 18:31

Koledzy wracam. Po przesmarowaniu skrzypienie ustalo ale po 2 dniach pojawilo sie stukanie, tluczenie przy niskich predkosciach. Nie wiem czy to w dalszym ciagu kwestia tych tylnych tulej czy cos innego ale jak przez 2 dni nic tak na nierownych drogach pojawil jak jakis dziwny stukot z prawej strony. Dodam ze Panowie niby stwierdzili ze prowadnice zaciskow mialy luz wiec je wymienili i wtedy tez poprosilem o przesmarowanie tulej tylnych na wahaczach i te skrzypienie ustalo ale po kilku przejazdach pojawil sie wlasnie stukt. Ma ktos pomysl? Amory sprawdzane i zadnych wyciekow

RoganJin
Member

Post autor: RoganJin » 18.03.2025, 18:48

Dodam, ze teraz jak jade po nierownosciach i otworze okno to teraz mega slychac jakies "terkotanie" zupelnie jakby cos luzne bylo... :/

RoganJin
Member

Post autor: RoganJin » 25.03.2025, 20:12

Koledzy, porusze jeden watek o ktorym wspomnial inny kolega w swiezym temacie na forum, chodzi o czujniki poziomowwnia swiatel na wahaczach. Za dwa dni bede wymienial przednie i tylne tuleje w raz ze sworzniami oraz gorne mocowania amorow. I teraz pytanie. Chodzi o to ze koledze zaczely wariowac swiatla po wymianie wahaczy i wlasnie do tego pytania zmierzam. Czy po wymianie tulei na wahaczach u mnie rowniez sie to pojawi? Jest jakis problem po takiej akcji ze swiatlami? Swiatla w opcji max z wycinaniem stref

RoganJin
Member

Post autor: RoganJin » 25.03.2025, 20:14

Przepraszm, to nie wynikalo z wymiany wahaczy, ale i tak zapytam czy po wymianie wszystkich tylej moze pojawic sie ten problem?

ODPOWIEDZ