Siadłem dzisiaj w R-Line Edition (ach ten Mondstein ) na fotelach z wajhotronikiem i miałem jeszcze dość spory zapas miejsca nad głową. Do modelu z oknem dachowym i pełną elektryką foteli nawet nie podchodziłem.Osfald pisze: ↑24.04.2020, 15:06Odniosę się tylko do tego punktu... mam 201cm/120kg. Z przodu w Arteonie jest tak OK dla dwumetrowca o ile masz fotel półelektryczny. Fotel z kompletną elektryką i wentylacją (a takie mamy w Elegance) powoduje, że pasujesz do wnętrza (podsufitki) bez luzów Z tyłu natomiast 2m nie ma prawa bytu. Nawet jeśli zsuniesz się (bo przed kolanami miejsce jest) to długo tak nie pojedziesz. No i oczywiście raczej zapomnij o szyberdachu.
W salonie VW nie mieli akurat Arteona TSI190, tak że w salonie Skody obok wziąłem na przejażdżkę Superba L&K TSI190 i muszę przyznać, że do mojego stylu jazdy tyle kunia stanowczo wystarczy, szczególnie w połączeniu z DSG7 gdzie sobie szybko zredukuje i wyskoczy do przodu. W przyszłym tygodniu postaram się przejechać już jakąkolwiek wersją Arteona żeby zobaczyć różnicę między nim a Skodą o której była mowa wcześniej w temacie.
Pytanie bardziej w kwestii doboru opcji foteli niż wersji silnikowych:
Jadąc dzisiaj superbem włączyłem na full (3/3) nawiew foteli i klimę na 20st. Było ~24 stopni na zewnątrz i piękne słońce, ja ubrany w lekkie jeansy, softshella i za chiny ludowe nie poczułem tej wentylacji foteli.
1 - Czy w arteonie jest jakaś lepsza ta wentylacja foteli i faktycznie działa?
2 - Czy da się z niej korzystać na długiej trasie czy odmrozi 4litery i trzeba co chwilę wyłączać?
3 - Czy może w ogóle jak ktoś nie lubi za bardzo klimy (ja klima tylko lekko i z nawiewem tylko na 1 bo inaczej z miejsca przeziębienie) to wentyl mu też nie podejdzie - i w takim wypadku lepiej nie pakować się w ogóle w skórę, tylko wziąć fotele alcantara + wajohotronik + masaż po stronie kierowcy?
4 - Tak btw te opcjonalne fotele w Arteonie są wentylowane (wieje powietrzem z kabiny po tyłku i pleckach) czy klimatyzowane (wieje chłodem z czeluści i powoduje reumatyzm i wszystkie inne zło świata)?
5 - Jest jakaś wartość dodana pełnej elektryki foteli dla kogoś kto to raz ustawi i zapomni? Nie wiem, na przykład więcej płaszczyzn ustawień czy coś w tym stylu...
Ewentualną zaletą rezygnacji ze skóry i wentyla jest oczywiście możliwość przejścia na R-Line lub nawet R-Line Edition.
Macie jakieś przemyślenia w tym względzie?