Arteon - hamulce
Re: Arteon - hamulce
Po odwołaniu nadal stoją za odmowa... Teraz pytanie bo nie zamierzam wywalać 3k do aso na te gówna tylko kupić coś lepszego ale co wtedy z gwara na auto jak zrobię to na zamiennikach
Passat B8 2018 1.8TSI Manual
Nie no proszę Cię i co jeszcze może nie używać autoholda i trzymać nogę na pedale na światłach. Po to jest postojowy żeby z niego korzystać i jakoś lepiej się czuję jak auto stoi na zaciągniętym ręcznym.michnik pisze: ↑28.03.2019, 13:10LUDZIE !
Pisałem już o tym.
NA WSZELKĄ CENĘ nie włączać hamulca postojowego !!!!!!!
Jeżeli jest równo należy korzystać TYLKO z pozycji P skrzyni.
Zostawienie klocków na tarczach, szczególnie po deszczu, soli czy myjni na noc powoduje, że przylegają do tarczy z dużą siłą.
Reakcje chemiczne jak tam zachodzą powodują korozję i zmiany powierzchni klocka i tarczy w miejscu styku.
A rano jak próbujecie ruszyć to dochodzi jeszcze brutalne oderwanie klocków od tarczy.
Uszkadza to dodatkowo powierzchnię klocka który nierównomiernie trze tarczę.
NIE UŻYWAĆ POSTOJOWEGO !!!!
Niszczą się klocki i tarcza.
No właśnie, kierownica tez jest po to żeby nią skręcać, a może też jej mamy nie ruszać ?!
Lukee, wydałem trzy tysie na nowe hamulce - przód ATE + klocki ATE oraz tył, tarcze ATE + Ferodo
Po zmianie na nowe wszystko było tak samo, hurgot przy hamowaniu jakby klocki się skończyły. Moim zdaniem to nie jest kwestia tarcz i klocków tylko wadliwych zacisków.
Jak dla mnie nie możliwe jest żeby po zmianie na taki nowy zestaw nic się nie zmieniło.
Po zmianie na nowe wszystko było tak samo, hurgot przy hamowaniu jakby klocki się skończyły. Moim zdaniem to nie jest kwestia tarcz i klocków tylko wadliwych zacisków.
Jak dla mnie nie możliwe jest żeby po zmianie na taki nowy zestaw nic się nie zmieniło.
Radzę czytać ze zrozumieniem!
Oczywiście jeżdżę cały dzień na Auto Hold.
Dopiero przy parkowaniu na noc wyłączam postojowy i dźwignia na P
Ale jak ktoś jest uparty i chce zmieniać klocki i tarcze co 10 tys. Proszę bardzo.
Jeszcze raz radzę czytać to co jest napisane a nie co komu się wydaje.
.
A nie uważasz, że mimo wszystko to słabe wydając 200 tys na auto, że na noc nie włączyć auto hold, bo hamulce się popsują? A jak ktoś ma parking z lekką górką co wtedy? Przebudowa?
-
- Senior Member
Komentarz:michnik pisze: ↑28.03.2019, 13:10LUDZIE !
Pisałem już o tym.
Zostawienie klocków na tarczach, szczególnie po deszczu, soli czy myjni na noc powoduje, że przylegają do tarczy z dużą siłą.
Reakcje chemiczne jak tam zachodzą powodują korozję i zmiany powierzchni klocka i tarczy w miejscu styku.
A rano jak próbujecie ruszyć to dochodzi jeszcze brutalne oderwanie klocków od tarczy.
Jezdzilem 3 lata cc, zawsze na autohold- nigdy nie bylo problemu z przywieraniem klockow. W moom arteonie nie ma probkemu z hamulcami ale.....w zastepczym ktorym jezdze serwis przy 8k wymienial caly komplet.
Przejeździłem Fiatem 8 lat i ZAWSZE używałem ham ręczny i ZAWSZE rano odpuszczał. Auto po 8 latach sprzedałem na ori tarczach i ori klockach. Poza tym Arteon sam 'zaciąga' reczny po otwarciu drzwi wiec producent tak chciał.michnik pisze: ↑28.03.2019, 13:10LUDZIE !
Pisałem już o tym.
jutro mam wizytę w Aso wrocław odnośnie hamulców. Od jakiegoś czasu mi co raz głośniej tył pracował, ale dziś wjeżdżając do Pozniania nie wiedziałem czy wrócę do domu. Taki szum/obcieranie jakbym urwał coś a nie hamulce. Wskoczyłem do Aso w poznaniu i mistrz na słuch i dotyk [ nie było opcji podnieść auta ] stwierdził, że tarcza do wymiany. Mam zrobione 27k. Zarzyczyli sobie za komplet - tarcza / klocki 1500 zl.
Wrociłem do Wrocławia, jutro wizyta. Zobaczymy co się okaze
Wrociłem do Wrocławia, jutro wizyta. Zobaczymy co się okaze
Podzew zbiorowyMaciekFLEX pisze: ↑28.03.2019, 12:34Podłączam się do tematu, bo to jakaś masakra z tymi hamulcami. Myślę, że zebranie wszystkich w jednym miejscu będzie niemożliwe i nie opłacalne (czas, paliwo itp.). Każdy niech bierze pismo ze swojego ASO n/t odrzuconych roszczeń, wyznaczyć datę do kiedy zbieramy papiery i trzeba wziąć jednego wspólnego prawnika. Może ktoś z grupy jest prawnikiem albo ma kogoś takiego? Dodatkowo jeszcze chromy bym tak ogarnął.