Spalanie
Re: Spalanie
Coś nam wątek spalania arteonów przeszedł na ogólne spalanie samochodów, zaraz nam dojdzie polityka i wszyscy się na siebie poobrażają hahaha
2.0tdi 190 fwd
Spokojnie, doczytałem do "głupoty" i dalej sobie odpuściłem wywód bo stwierdzenie że nerwica jest niszczenie własnego zdrowia za głupotę innych jest aż nadto prawdziwe.
Arteon 2.0 TSI 280 KM Silver Pyrit
"A ja uznałem że im mniej śmierdzieli z lejącymi wtryskami i chmurą dymu za tylnym zderzakiem tym lepiej. I nie będę przykładał do tego ręki wprowadzając kolejny egzemplarz na rynek wtórny. Diesle powinny mieć obligatoryjną wymianę wtrysków po 200 kkm. Nakazaną urzędowo. Nie ważne w jakim są stanie żeby nie było niedomówień. Wtedy można uznać że będą bezpieczne dla społeczeństwa i skończy się ich pseudo oszczędność z użytkowania. "
Bo to jest opowiadanie głupot i tyle.
Nakazy urzędnicze itp chyba nie żyłeś w komunizmie ale UE już zadba żebyś poczuł smak komunizmu.
Ciekawe co byś zrobił z benzynami które maja niesprawny układ zapłonowy albo łykają olej zostawiając za sobą niebieski śmierdzący dym?
I jeszcze jedno zanim coś napiszesz czy kupisz to sprawdź dokładnie w katalogu emisje Co2 i żebyś nie zdziwił bo emituje więcej do atmosfery TSI czy TDI, bo wychodzi na to że jeździsz śmierdzącą benzyna!
"Silniki.
Pod maską Arteona znajdziesz całą gamę silników i wariantów przeniesienia napędu, które gwarantują maksymalną dynamikę. Na przykład Arteon Elegance oraz R-Line są dostępne z silnikiem biturbo o mocy 176 KW (240 KM). (Zużycie paliwa, l/100 km: cykl miejski 7,1 / cykl pozamiejski 5,1 / cykl mieszany 5,9; emisja CO₂ cykl mieszany, g/km: 152; klasa efektywności: B*). To jeden z najmocniejszych silników diesla aktualnie dostępnych na rynku. Jeszcze większe wrażenie robi jednak fakt, że w tym wariancie standardem jest również napęd na cztery koła 4MOTION, elektroniczna blokada mechanizmu różnicowego XDS oraz zawieszenie z adaptacyjną regulacją DCC. Te same elementy wyposażenia występują w przypadku topowego silnika benzynowego, który osiąga imponującą moc 206 KW (280 KM) i również jest dostępny wyłącznie w wersjach Elegance oraz R-Line. (Zużycie paliwa, l/100 km: cykl miejski 9,2 / cykl pozamiejski 6,1 / cykl mieszany 7,3; emisja CO₂ cykl mieszany, g/km: 164; klasa efektywności: C*). W kolejnych miesiącach w ofercie pojawią się kolejne wersje i nowe warianty silników. W sumie paleta silników benzynowych i diesla będzie obejmować trzy klasy efektywności. "
Ty znowu swoje pierdoły. Ja o dymie i sadzy (CO) a ty o CO2, a wcześniej o elektrykach. Ja mogę się tylko domyślać że czytanie ze zrozumieniem boli, ale żeby był zalążek jakiejkolwiek merytorycznej dyskusji jest to niezbędne.. Bez odbioru.
A CO2 to taki wytrych ekologów terrorystów - mnie umoralniasz a sam łykasz ich propagandę. Litości...
A CO2 to taki wytrych ekologów terrorystów - mnie umoralniasz a sam łykasz ich propagandę. Litości...
-
- Senior Member
Rlarcz- kolega Marcin24 chyba przede wszystkim mial na myśli spalanie oleju silnikowego w benzynie. To występuje faktycznie częściej jak w dieslach. Ps. Bez sensu kierunek dyskusji a ja sie przyczyniłem do tego
"a mogę się tylko domyślać że czytanie ze zrozumieniem boli, ale żeby był zalążek jakiejkolwiek merytorycznej dyskusji jest to niezbędne.. Bez odbioru."Rkarcz pisze: ↑04.11.2018, 22:41Ty znowu swoje pierdoły. Ja o dymie i sadzy (CO) a ty o CO2, a wcześniej o elektrykach. Ja mogę się tylko domyślać że czytanie ze zrozumieniem boli, ale żeby był zalążek jakiejkolwiek merytorycznej dyskusji jest to niezbędne.. Bez odbioru.
A w którym miejscu pisałeś ? Rozumiem że to było porównanie starego Jelcza do dzisiejszego diesla.
A ty jesteś przykładem człowieka, których chyba chciałby mieć urząd na urzędzie i urzędników jak psów wszędzie.
Ciekawe czy tak chętnie byś ich utrzymywał ze swoich pieniędzy? Chyba nie wiesz jakie głupoty opowiadasz o przymusowych wymianach i nie masz pojęcia jakby na to rynek zareagował i o ile podrożało by wtryski, i ich wymiana.
Rozumiem że huty też byś pozamykał? Tylko skąd karoseria na auto?
Sadza, sadza? Sadza w aucie z Dpf i adblue? W jakich ilościach? Wiesz chociaż znajdź dane a potem dyskutuj.
Jak tak kochasz ekologie to zmień to śmierdząca benzynę na diesla.
-
- Senior Member
Nie ma ekologia znaczenia przy wyborze samochodu. Gdybybtak bylo to proponuje wybrac vw polo z silnikiem 1.0 benzin a nie auta co maja ponad 150KM i ponad 1.5tony.
Jacekpolok - mi jak zapierdalam spala tego oleju pół miarki na 15 kkm. Pół miarki to ile tego jest? Pół litra oleju? A w dieslu tego nie zauważysz i nie wiesz ile ci tego oleju spali bo przy wypalaniu DPFa rozrzedza ci olej i poziom raczej się podnosi a nie obniża, więc to żaden argument przeciw benzynie. A wypalając tego DPFa wywala się tą sadzę gdzie indziej, ale się wywala. Przecież nie znika jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki tylko się dopala i dalej fruwa a jadący za takim wypalającym się dieslem to wdycha.
Ma wielkie znaczenie, bo te wszystkie stare diesle które obecnie trują przez wycięte DPFy i lejące wtryski będą zastąpione przez kolejne. A, że Niemcy mają złomować swoje stare śmierdziele i nie sprzedawać ich do krajów 3 świata takich jak Polska - to im mniej ich jest nowych tym mniej będzie starych za 5-10 lat.
Ma wielkie znaczenie, bo te wszystkie stare diesle które obecnie trują przez wycięte DPFy i lejące wtryski będą zastąpione przez kolejne. A, że Niemcy mają złomować swoje stare śmierdziele i nie sprzedawać ich do krajów 3 świata takich jak Polska - to im mniej ich jest nowych tym mniej będzie starych za 5-10 lat.
-
- Senior Member
Rkarcz nie ma sensu o tym dyskutowac. Wybrales auto 280km prawie 2 tony- nie jest ekologiczne. 50 naszych arteonow to jak jeden DAF z przebuegiem 1mln km. Zamiast kupowac auto za 200k lepiej docieplic dom i zainstalkwqc pompe ciepla. Dlatego bez sensu watek i ekologia nie ma znaczenia przy wyborze silnikow w naszych autach.
Nie ma sensu bo kolega oczywiscie poszedl tokiem ze najlepiej poleciec po kieszeni Kowalskiego ( ktory i tak juz placi w cholere podatkow drogowych, akcyz w paliwie itp) a emituje 0,0000000000000000001% niz wielka firme ktore emituje milon razy wiecej zanieczyszczen.
Oczywiscie nie patrzy tez na to ze moze np ten Kowalski jest np niepelnosprawy jezdzi starym dieselm zarabia 2 tys ale dla niego to sens zycia ta praca.
A kolega wezmie i jedna ustawa mu wszystko zabierze i wysle na socjal.
Ciekaw jestem co bys zrobil jakby Ci sie cos w zyciu sie nie ulozylo i nie bylo Cie stac na nowego arteona. Czy tez ekologia bys sie tak bardzo przejmowal.
Oczywiscie nie patrzy tez na to ze moze np ten Kowalski jest np niepelnosprawy jezdzi starym dieselm zarabia 2 tys ale dla niego to sens zycia ta praca.
A kolega wezmie i jedna ustawa mu wszystko zabierze i wysle na socjal.
Ciekaw jestem co bys zrobil jakby Ci sie cos w zyciu sie nie ulozylo i nie bylo Cie stac na nowego arteona. Czy tez ekologia bys sie tak bardzo przejmowal.