Pytam bo przymierzam się do zakupu używanego Arteona i będę go gazował

Po pierwsze odpowiedz sobie ile robisz km rocznie, za instalacje zapłacisz między 6 a 8 tys zł. Mój Arteon 190 2.0 TSI w trasie pali 5.8 - 6l Chcesz wymienić Passata TDI na arteona i zagazować, gdzie jak miałem passata B8 TDI, spalanie w trasie jest w okolicach 4.5-4.8l, gdzie tu sens i logika, jeżeli lpg spali Ci przynajmniej z 7-8l + część paliwa. Koszt 100km na gazie masz 21zł(+benzyna), w TDI 34zl, to masz 13zł różnicy - czesciowe spalanie benzyny to z 10-11zl, nie uważam aby ta gra była warta świeczki, bo musisz mieć też świadomość, że nie ma za wiele egzemplarzy zagazowanych i nie wiadomo jak silnik się zachowa po 50, 100, 150, 200 tys km. Dodatkowo benzyna już pozostanie na podobnych cenach, LPG pewno jeszcze pójdzie w górę.Adamzzz pisze: ↑31.07.2022, 18:59witam wszystkich, jestem tutaj nowy. Interesuje się arteonem z LPG i wedlug mnie są ludzie co mają tylko się boją przyznać. Nikt nie chce być zwyzywany od biedaków i głupków bo chce mądrze wydawać pieniądze. Ja sam zastanawiam się czy passata TDI nie zamienić na arteona. Ale coś co mnie usatysfakcjonuje czyli 280 koni. Nigdy nie miałem nic przeciwko LPG, miałem 4 auta z i nigdy najmniejszych problemów. I mimo TSI chciałbym gaz zamontować bo koszt jazdy jednak znacząco spadnie i myślę że zrówna się z TDI. Niestety społeczeństwo internetowych nowobogackich mamy takie że każdy kto powie że do takiego auta LPG chce zamontować zostaje zrównany z ziemią
i to powoduje że opinii w necie jest niewiele.
Nie do końca tak jest - jeśli główny powodem przesiadania się na benzynę to jest niechęć do jeżdżenia klekotem to jakby nie ma co z tym dyskutować. Chcesz i tyle.