Opony letnie - Co polecacie?
- Blazio1946
- Posting Freak
Re: Opony letnie - Co polecacie?
He he no właśnie Rline, trzeba znaleźć kogoś z Elegance najlepiej 19" bez DCC i porównać. Ewentualnie jazda próbna w AJ
Arteon R-line 2.0 TDI 190 KM
Ja mam 190 tsi, bez dcc i opony Pirelli pzero. 19 felgi chennai i na nierównościach jest dość twardo:)
Black Elegance 190 km TSI
- Blazio1946
- Posting Freak
Czy na 20" felgi mogę założyć opony 245/40/20 zamiast
245/35/20? O 2cm koło będzie większe, zmieści się w nadkolu?
245/35/20? O 2cm koło będzie większe, zmieści się w nadkolu?
Arteon R-line 190 TSI
- Osfald
- Senior Member
Nawet jeśli się zmieści to jest szereg innych konsekwencji wynikających z kół o niewłaściwej średnicy.
Arteon 2.0 TSI i cztery dwudziestki nadal pracują w firmie. Sobie sprawiłem 3L kota V6 z kompresorem
Proponuję sprawdzić jeszcze takie opony jak np Goodyear Efficientgrip Performance. Bardzo dobrej jakości opony, marki premium.
Dobrze sprawdzają się w praktyce.
Dobrze zachowują się zarówno na suchej jak i mokrej nawierzchni. Są przy tym względnie ciche (tak przynajmniej wynika z karty charakterystyki).
Artykuł ekspercki w sprawie opon i podstawowych info na temat ich doboru: http://puzioskyfighters.pl/typy-opon/dl ... rformance/
Dobrze sprawdzają się w praktyce.
Dobrze zachowują się zarówno na suchej jak i mokrej nawierzchni. Są przy tym względnie ciche (tak przynajmniej wynika z karty charakterystyki).
Artykuł ekspercki w sprawie opon i podstawowych info na temat ich doboru: http://puzioskyfighters.pl/typy-opon/dl ... rformance/
Co sądzicie o oponach Firestone Roadhawk? Ktoś jeździł na nich?
Obawiam się tylko ,że nie ma ich we wszystkich rozmiarach. To jednak opony "eco".
Wcześniej jeździłem różnymi Volvo i zawsze najlepszy komfort dawał Continentale, jednak szybko się zużywały i były podatne na uszkodzenia. Ostanie dwa sezony przejechałem na Dunlopach SP Sport Maxx - te były rewelacyjne - wystarczająco komfortowe, a jednocześnie wytrzymałe i przyczepne.
W artku mam na lato standardowe Pirelli i na razie nie zamieniłbym ich na inne. Przy 20" z DCC nie ma problemu z komfortem, choć w porównaniu do zimowych 19" czuć dziury i łaty na drodze - taki urok profilu 245/35 ;-) Jednak trzymają się drogi, felgi są beż śladów gumy (dziury jednak przejmują gównie opony, czego nie mogę powiedzieć o zimowych Continentalach - tu felgi noszą ślady zimowej udręki).
Co do postu powyżej, to wydaje mi się, że wszystko zależy od rozmiaru opony - jeżeli masz mniejszą (lżejszą) felgę, to można bawić się w marki typu Firestone itp. Jeżeli masz koła 19 czy 20 cali o szerokości 245, to szukałbym marek premium. Dopuszczalne przez producenta odchyłki, czy późniejsze ząbkowania itp. doprowadzić mogą do szału.
nie wiem jaki wy macie problem z tymi oponami , bierzesz w rękę najbardziej aktualny test i wybierasz z pierwszej trójki ...
- Michelin Pilot Sport 4
- Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5
- Continental PremiumContact 6
no chyba , że się kupiło auto za 200 tyś i teraz żal tysiaka i się zaczyna oglądać nokiany , fuldy i inne g...
- Michelin Pilot Sport 4
no chyba , że się kupiło auto za 200 tyś i teraz żal tysiaka i się zaczyna oglądać nokiany , fuldy i inne g...
Zgadzam się z twoim podejściem, ale przy feldze 20" komplet opon premium to już ponad 5k PLNów... No ale każdy rozsądny przy zakupie nie patrzy tylko na to, ile samochód kosztuje, ale też jakie są potencjalne koszty utrzymania.wmr pisze: ↑28.01.2021, 15:00nie wiem jaki wy macie problem z tymi oponami , bierzesz w rękę najbardziej aktualny test i wybierasz z pierwszej trójki ...
- Michelin Pilot Sport 4