Arteon - hamulce
Re: Arteon - hamulce
Mam pytanie może bardziej do użytkowników z 4motion. Odebrałem mojego nowego Arteona bitdi z 4motion i pierwsze co mnie zdziwiło to że na prostej drodze przy ok 90 chociaż to bez znaczenia jak puszczę gaz autko samo jak by lekko hamuje ( jak by ręczny zaciągnięty na 2 ząbki z 5). Dodam leciutko gazu i nieczuć tego. Pytanie czy to wina napędu na 4 koła czy coś się blokuje? Żona się śmieje że to KERS ale mi do śmiechu nie jest jak to coś z hamulcami. Po 20km nie czuć by były gorące.
- Osfald
- Senior Member
Akurat żona ma rację. Arteon rekuperuje energię ale podczas hamowania. Nie wiem czy dzieje się to po puszczeniu pedału gazu czy dopiero przy naciśnięciu hamulca ale się dzieje Odpowiada za to system START-STOP.
Jeśli jedziesz w ECO to chyba włączy się w takiej sytuacji tryb żeglowania... jeśli mnie pamięć nie myli...
Jeśli jedziesz w ECO to chyba włączy się w takiej sytuacji tryb żeglowania... jeśli mnie pamięć nie myli...
Arteon 2.0 TSI i cztery dwudziestki nadal pracują w firmie. Sobie sprawiłem 3L kota V6 z kompresorem
Hmmm dostałem książkę obsługi samochodu grubą jak nie wiem co i chyba przyjdzie mi do niej zajrzeć.
Wczoraj założyłem nowy komplet.
Na przód poleciały Klocki DBA Extreme Performance + Zimmerman SportCoat
Tył Klocki Galfer Sport FDHP + Zimmerman SportCoat
Jestem bardzo ciekawy jak się będzie sprawował ten zestaw
Na przód poleciały Klocki DBA Extreme Performance + Zimmerman SportCoat
Tył Klocki Galfer Sport FDHP + Zimmerman SportCoat
Jestem bardzo ciekawy jak się będzie sprawował ten zestaw
Wiercone tarcze na tyl nic nie daja oprocz zmiany wizualnej, tak informacyjnie. Przerabialem to w BMW i skutecznosc wrecz spadla o czym wczesniej uprzedzal mnie mechanik-ale jak to mowia trzeba sie bylo przekonac na wlasnej skorze.
Daj znac jak sie sprawdzaja klocki DBA, bo wrzucilem ich tarcze na przod z Ferodo DS2500 i jakos to dziala na ten moment.
Daj znac jak sie sprawdzaja klocki DBA, bo wrzucilem ich tarcze na przod z Ferodo DS2500 i jakos to dziala na ten moment.
eRlinia 2.0 teesi + blisko 600 Nm w ośce
Wiercone tarcze dają więcej hałasu + 5km do lansuArt e on pisze: ↑23.07.2020, 14:58Wiercone tarcze na tyl nic nie daja oprocz zmiany wizualnej, tak informacyjnie. Przerabialem to w BMW i skutecznosc wrecz spadla o czym wczesniej uprzedzal mnie mechanik-ale jak to mowia trzeba sie bylo przekonac na wlasnej skorze.
johnyPL
Arteon R-Line TSI 190KM JB4 241/385
Arteon R-Line TSI 190KM JB4 241/385
Hahahhaa, dokladnie.johnyPL pisze: ↑23.07.2020, 18:07Wiercone tarcze dają więcej hałasu + 5km do lansuArt e on pisze: ↑23.07.2020, 14:58Wiercone tarcze na tyl nic nie daja oprocz zmiany wizualnej, tak informacyjnie. Przerabialem to w BMW i skutecznosc wrecz spadla o czym wczesniej uprzedzal mnie mechanik-ale jak to mowia trzeba sie bylo przekonac na wlasnej skorze.
Jeszcze nie do końca siedzę w temacie wady hamulców dodam, że odbierając auto w Niemczech (miało 25kkm) i wymienione klocki i tarcze przód (raczej VW brało koszty na siebie) tu często są takie akcje i dodam, że w Seacie leonie, Cupra miała problem z pompą wody i wszystko zależało jak dane ASO się postarało taką później klient dostawał odpowiedź, a były one różne, 100% kosztów, albo np. tylko części pokrywał producent( często wtedy robociznę brało na siebie aso, albo dawali rabat). Także polecam walczyć i nawet w mediach społecznościowych opisać, nic nie kosztuje, a często da się coś ugrać. Pozdrawiam
Nic to nie da-masz gwaranta, on cie olewa i tyle (tak, tak mozesz sie odwolywac, pisac etc. - powodzenia ). Sady zapchane, wiec zanim doszloby do sprawy i wyroku zdazysz zajezdzic kolejny komplet tarcze+klocki, tak wiec jak chcesz jezdzic wymieniasz sam na to co dziala, a "rewanz" za obsluge nadejdzie przy kolejnym leasingu auta - to Klient wybiera, a na dzis (i pewnie jeszcze dlugo) bedzie rynek Klienta
Sądy może i zapchane, ale kolega maszu pisał o mediach społecznościowych A w dzisiejszych czasach one bywają mocnym argumentem, żeby sprawę szybko, polubownie i bez rozgłosu załatwić. Choć akurat w temacie hamulców VW nabrał wody w usta i idzie w zaparte do końca.
Arteon Elegance 2.0 TSI 190KM (MY2018)