Cześć,
Jestem nowo upieczonym posiadaczem Arteona i jestem "zaskoczony" jak działa Auto Hold, w porównaniu do innych aut z grupy VAG.
Tzn. kiedy hamuje, jak tylko koła się zatrzymają Auto Hold od razu się uaktywnia. Jeździłem kilkoma modelami VW i Audi i tam Auto Hold działał ciut inaczej, bo jeśli zatrzymałem auto, ale trzymałem lekko wciśnięty hamulec, to AH nie aktywował się od razu, przez co mogłem puścić hamulec i samochód ruszał. Mega ułatwiało to manewrowanie, kiedy trzeba było gdzieś wycofać, czy poprawić podjazd. Dopiero mocniejsze wciśnięcie na hamulec powodowało aktywacje AH.
W moim Arteonie tego nie ma i trochę się zawiodłem, bo tamten sposób działa Auto Hold bardzo mi się podobał.
Da się to jakoś zmienić? Wydaje mi się, że przejechałem wszystkie ustawienia w komputerze, ale nie widziałem żadnej opcji, która mogłaby za to odpowiadać...
Auto Hold łapie od razu, czy da się to zmienić?
Re: Auto Hold łapie od razu, czy da się to zmienić?
Faktycznie gdyby działał, tak jak to opisujesz, miało miejsce w poprzednich samochodach, to byłoby super. Ale na tą chwilę wrzucam to do worka najmniej użytecznych opcji razem z rozpoznawaniem mowy. Nie da się z tym manewrować w spokoju. W opcjach nie widziałem możliwości dostosowania tego, może przez OBD?
Arteon Elegance 2.0 TSI 190KM (MY2018)
- Osfald
- Senior Member
Na parkingu, manewrując po prostu wyłączam AH. Natomiast nie pamiętam czy przez OBD11 było jakieś kodowanie możliwe... sprawdzę.
Arteon 2.0 TSI i cztery dwudziestki nadal pracują w firmie. Sobie sprawiłem 3L kota V6 z kompresorem
Skoro inne auta z grupy VAG mają (albo miały) tak działający AutoHold, to dziwnym by było gdyby Arteon był wyjątkiem i miałby tą funkcję usuniętą/zablokowaną. Pewnie OBD11 prawdę powie
Ja tego nie posiadam, więc nie mam jak zweryfikować.
Ja tego nie posiadam, więc nie mam jak zweryfikować.