Discover Pro vs Discover Media
Discover Pro vs Discover Media
Jakie są różnice pomiędzy Discover Pro i Discover Media? Poza oczywistymi, czyli:
- DP jest w pełni dotykowy, gdzie DM ma mechaniczne pokrętła + przyciski wywoływania poszczególnych obszarów
- dopłata do DP 3390 PLN w pakiecie premium
- DP ma ekran 9'2, DM 8'
Co jeszcze?
- DP ma sterowanie gestami (raczej gestem)
- DP ma dysk twardy 32 GB, DM nie ma
- DP odtwarza DVD, DM nie
- z tego co wiem, DM może wyświetlać jeden obszar, gdzie w DP ekran można podzielić na dwie funkcje, np. navi oraz małe okno z radiem
W kwestii nawigacji DP oferuje ponad DM następujące opcje:
- wizualizacje 3D
- TMC Pro, w DM jest zwykła TMC
- Extended lane guidance, czyli animowana (?) wizualizacja rozjazdów, zjazdów itd
- one shot destination - wybieranie głosowe celu (u mnie w DP nigdy mi się nie udało wybrać adresu, zawsze wybierał inne ulice)
W DM dostajemy "Guide & Inform Basic", gdzie w DP "Guide & Inform Plus" + App connect. Wszak App connect można dokupić do DM w cenie 870 PLN, o tyle G&I Plus najwidoczniej nie. Czym się różni?
W DP w stosunku do DM dochodzi opcja wyszukiwanie głosowe celów specjalnych online (świetna sprawa, korzystam regularnie). Dodatkowo, zgodnie zinformacją na stronie VW jest opcja aktualizacji map online oraz online gracenote
Coś jeszcze? będę wdzięczny za każdy niuans.
Czy w DM jest sterowanie głosowe?
----
uzupełnię trochę, informacje czerpałem z niemieckiej strony VW.
Trochę porównań:
nowe Discover Pr vs nowe Discover Media
porównanie nowe Discover Pro vs Discover Pro z passata
porównanie nowe Discover Media vs Discover Media z passata
porównanie nowe Discover Media vs stare Discover Pro z passata - do dla tych, co się przesiadają z innych VW i się zastanawiają, czy również brać DP, czy tym razem DM. Pokrótce - wyświetlacz w nowym DM w Arteonie jest tej samej wielkości, co stare DP w passacie.
uwaga, w konfiguratorach jest błędnie podana wielkość wyświetlacza w nowym DP
- DP jest w pełni dotykowy, gdzie DM ma mechaniczne pokrętła + przyciski wywoływania poszczególnych obszarów
- dopłata do DP 3390 PLN w pakiecie premium
- DP ma ekran 9'2, DM 8'
Co jeszcze?
- DP ma sterowanie gestami (raczej gestem)
- DP ma dysk twardy 32 GB, DM nie ma
- DP odtwarza DVD, DM nie
- z tego co wiem, DM może wyświetlać jeden obszar, gdzie w DP ekran można podzielić na dwie funkcje, np. navi oraz małe okno z radiem
W kwestii nawigacji DP oferuje ponad DM następujące opcje:
- wizualizacje 3D
- TMC Pro, w DM jest zwykła TMC
- Extended lane guidance, czyli animowana (?) wizualizacja rozjazdów, zjazdów itd
- one shot destination - wybieranie głosowe celu (u mnie w DP nigdy mi się nie udało wybrać adresu, zawsze wybierał inne ulice)
W DM dostajemy "Guide & Inform Basic", gdzie w DP "Guide & Inform Plus" + App connect. Wszak App connect można dokupić do DM w cenie 870 PLN, o tyle G&I Plus najwidoczniej nie. Czym się różni?
W DP w stosunku do DM dochodzi opcja wyszukiwanie głosowe celów specjalnych online (świetna sprawa, korzystam regularnie). Dodatkowo, zgodnie zinformacją na stronie VW jest opcja aktualizacji map online oraz online gracenote
Coś jeszcze? będę wdzięczny za każdy niuans.
Czy w DM jest sterowanie głosowe?
----
uzupełnię trochę, informacje czerpałem z niemieckiej strony VW.
Trochę porównań:
nowe Discover Pr vs nowe Discover Media
porównanie nowe Discover Pro vs Discover Pro z passata
porównanie nowe Discover Media vs Discover Media z passata
porównanie nowe Discover Media vs stare Discover Pro z passata - do dla tych, co się przesiadają z innych VW i się zastanawiają, czy również brać DP, czy tym razem DM. Pokrótce - wyświetlacz w nowym DM w Arteonie jest tej samej wielkości, co stare DP w passacie.
uwaga, w konfiguratorach jest błędnie podana wielkość wyświetlacza w nowym DP
Ostatnio zmieniony 31.08.2017, 10:55 przez kubelt, łącznie zmieniany 1 raz.
RE: Discover Pro vs Discover Media
DM ma tylko jedno USB a DP ma dwa USB w standardzie. Ponadto w DP jest możliwość podpięcia smartfona i wyświetlenie go na ekranie. Z tym aby mieć dokładnie to samo co na ekranie telefonu serwis musi zdjąć blokadę ( bezpieczeństwo : )
jedno USB pod podłokietnikiem, a drugie gdzie?drzewko pisze:DM ma tylko jedno USB a DP ma dwa USB w standardzie
W DM też to jest, jednak za dopłatą z tego co rozumiem - App connect, 870 PLN zgodnie z konfiguratorem.drzewko pisze: Ponadto w DP jest możliwość podpięcia smartfona i wyświetlenie go na ekranie.
Podczas jazdy. Domniemam, że autoryzowany serwis takich usług nie praktykujedrzewko pisze: Z tym aby mieć dokładnie to samo co na ekranie telefonu serwis musi zdjąć blokadę ( bezpieczeństwo : )
Ostatnio zmieniony 31.08.2017, 16:56 przez kubelt, łącznie zmieniany 1 raz.
Ponoć nie ma drugiego w przypadku DM chyba że dobierzemy jakiś tam dodatek który daje 2 wejścia USB pakiet zimowy czy cuś takiego.
sorry, źle się wyraziłem, chodziło mi o DP. Gdzie się mieści drugie USB w przypadku DP?
To ja przepraszam teraz sobie przypomniałem że czytanie ze zrozumieniem było w 1 klasie podstawówki . Drugie znajduje się przy biegach w tej mini skrytce.kubelt pisze: sorry, źle się wyraziłem, chodziło mi o DP. Gdzie się mieści drugie USB w przypadku DP?
a to nie jest dostępne tylko wtedy, gdy wybierzesz instalacje telefoniczną comfort?
Przed chwilą rzuciłem okiem na moje zamówienie i tam jest wyraźnie napisane "z dwoma portami USB" a żadnej instalacji telefonicznej nie wybierałem.
ja mam co prawda w golfie DM i mam 2 x USB - jedno w podłokietniku jedno w mini-schowku właśnie (jak na zdjęciu u kolegi); to w mini-schowku ma małe napięcie i służy głównie do odczytu mediów z telefonu, ja jednak ładuję z niego telefon podczas jazdy.
Z tego co się orientuje to nowe nawigacje mają dużo lepszą rozdzielczość w starych widać piksele jak sie człowiek przyjży a w tych obraz czysty jak niemalże hd