Traffic Jam Assist
Traffic Jam Assist
Jak u Was z funkcjonowaniem asystenta Traffic Jam? W korku samochód sam ruszy za poprzedzającym samochodem? Bo u mnie niezależni od różnych ustawień ACC, start-stop, lane assist i.in., po całkowitym wyhamowaniu w korku, samochód wymaga lekkiego depnięcia w pedał gazu, żeby ruszył. Albo nie wszystkie ustawienia sprawdziłem.
-
- Member
Re: Traffic Jam Assist
To zamierzone zachowanie. Tak to ma działać, jeśli zatrzymanie trwa więcej niż kilka sekund. Wtedy należy dotknąć pedał gazu lub przycisk RES na kierownicy.
Zgadza sie... u mnie też tak dziala,jak dla mnie fantastyczny system.pixeldepth pisze: ↑23.05.2018, 22:01To zamierzone zachowanie. Tak to ma działać, jeśli zatrzymanie trwa więcej niż kilka sekund. Wtedy należy dotknąć pedał gazu lub przycisk RES na kierownicy.
2.0 TSI 190 KM
U mnie mam wrażenie że wystarczy sekunda zatrzymania i już trzeba ręcznie/nożnie. Gdzieś słyszałem, że powinno samo ruszać (chyba nawet u Dealera). No bo w końcu jest nazwa Traffic Jam Assist. Z pedałem/RES to tylko ACC, plus ew. Lane Assist. Albo to taki chwyt marketingowy:)pixeldepth pisze: ↑23.05.2018, 22:01To zamierzone zachowanie. Tak to ma działać, jeśli zatrzymanie trwa więcej niż kilka sekund. Wtedy należy dotknąć pedał gazu lub przycisk RES na kierownicy.
-
- Member
Samochód nie może ruszyć sam za poprzedzającym pojazdem, ponieważ nie uwzględnia innych czynników tak jak np. czerwone światło (gdzie poprzedni pojazd zdąży jeszcze ruszyć, a my nie), konieczność ustąpienia pierwszeństwa pojazdowi pieszemu itp.
Do puki samochody nie będą mogły analizować otoczenia taka funkcjonalność nie zostanie wprowadzona.
Do puki samochody nie będą mogły analizować otoczenia taka funkcjonalność nie zostanie wprowadzona.
U mnie rusza bez problemu nawet po zatrzymaniu,trudno mi powiedzieć ile sekund musi minąć żeby trzeba było naciskać guzik/pedal gazu
2.0 TSI 190 KM
- pablo_bios
- Member
- Kontakt:
Z tego co pamiętam, to jeśli jest więcej niż 3 sekundy postoju, to trzeba lekko dotknąć gazu/wcisnąć RES na kierownicy
www.instagram.com/pablobios
www.project-car.pl
Profesjonalne doradztwo przy zakupie samochodu.
tel. 725 081 724
Profesjonalne doradztwo przy zakupie samochodu.
tel. 725 081 724
- Junior Member
Według instrukcji (poprawcie mnie jeśli się mylę) to samochód sam nie ruszy dopiero wtedy, kiedy stoi za poprzedzającym autem aż 3 minuty. Nie mam teraz otwartej instrukcji, ale kiedy ją czytałem to kojarzę 3 minuty, nie sekundy. U mnie też auto tak naprawdę czeka zaledwie jakąś sekundę i nie reaguje. Przez tą jedną sekundę na ekranie za kierownicą przez chwilkę jest napis "ACC aktywny" (czy jakoś tak) i znika. Nie reaguje nawet na wciśnięcie przycisku RES. Pojazd poprzedzający oddalił się na jakieś 10 metrów, a mimo wciśnięcia RES ten dalej stał. Dopiero zareagował na wciśnięcie gazu i powoli podjechał bliżej poprzedzającego pojazdu po czym zatrzymał się. U Was na RES reaguje? Według instrukcji powinien, ale u mnie nie reaguje.
Czy to nie było tak, że po 3 minutach postoju ACC dezaktywuje się całkowicie i nawet dotknięcie pedału gazu nie przywróci go?
-
- Junior Member
Barszcz masz racje. Teraz mogłem wziąć instrukcję i jeszcze raz przeczytać. ACC po 3 minutach postoju dezaktywuje się. Ale w dalszym ciągu nie rozumiem dlaczego przycisk RES u mnie nie powoduje ruszenia pojazdu, gdzie instrukcja mówi, że można użyć RES lub wcisnąć pedał gazu. U Was na RES reaguje?