Regulacja DSG i podniesienie mocy

Jelon
Junior Member

Regulacja DSG i podniesienie mocy

Post autor: Jelon » 07.12.2024, 07:25

Witam
Zastanawiam się nad regulacją skrzyni DSG i podniesie mocy do około 245KM (obecnie silnik benzyna 2.0 190KM). Wiem, że temat był poruszany już, ale mam pytanie do osób które wykonały taką usługę - jak taka modyfikacja wpływa na spalanie oraz żywotność samej skrzyni. Na wybrzeżu jest warsztat z super opiniami - VAG Performance Pomorze w Redzie. Dowiadywałem się, że koszt takiej usługi to 2300 zł. Właściciel zapewnia że przeskok zarówno w mocy i samej skrzyni będzie znaczący. Trochę obawiam się czy regulacja skrzyni poprzez regulację obrotów nie będzie uciążliwa przy jeździe w korku. 80% mojej jazdy to jazda w korkach niestety. Za wszelkie info od osób które wykonały te modyfikację będę wdzięczny.
Temat nr 2 - przy okazji modyfikacji można wymienić olej w skrzyni, obecnie mam 51 tys przebiegu, ale w firmie wymienionej powyżej długo się czeka więc bym miał w okolicy 55tys. Koszt wymiany w tej firmie to 1950 brutto podobno z filtrem itp. Dzwoniłem wczoraj do ASO i przy moich zniżkach powiedzieli 1340 zł, ale bez filtra. Mistrz serwisu powiedział, że w moim aucie filtra się nie wymienia - jedynie przy remoncie/wymianie skrzyni. Czy mieliście podobne informacje i jak w rzeczywistości jest i komu tu można wierzyć :) ? Mam wersję polift z końca 2020.

Marcino
Member

Re: Regulacja DSG i podniesienie mocy

Post autor: Marcino » 07.12.2024, 22:25

Ad1. Chyba znam warsztat. Naprawiał mi mechatronikę mojej dsg dq381. O ile z naprawy byłem zadowolony to z podniesienia obrotów właśnie nie do konca. Tak jak mówisz w korkach często samochód jechał na zbyt wysokich obrotach przy minimum wciśnięcia gazu. Miałem to poprawić wg moich wskazówek ale samochód mi ukradli. Teraz mam Arteona z taką samą skrzynią ale nie wiem jak długo będę jeździć więc narazie nie ruszam
Ad2. Faktycznie jest filtr w skrzyni i nie wiem dlaczego serwis nie chce wymienić. U niego za filtr i ori olej i korki dałem coś pod 900zl wiec trochę ceni za usługę zalania 6l oleju. A robota prosta jak nic. Szukaj innego miejsca.

Marcino
Member

Post autor: Marcino » 07.12.2024, 22:25

Ad1. Chyba znam warsztat. Naprawiał mi mechatronikę mojej dsg dq381. O ile z naprawy byłem zadowolony to z podniesienia obrotów właśnie nie do konca. Tak jak mówisz w korkach często samochód jechał na zbyt wysokich obrotach przy minimum wciśnięcia gazu. Miałem to poprawić wg moich wskazówek ale samochód mi ukradli. Teraz mam Arteona z taką samą skrzynią ale nie wiem jak długo będę jeździć więc narazie nie ruszam
Ad2. Faktycznie jest filtr w skrzyni i nie wiem dlaczego serwis nie chce wymienić. U niego za filtr i ori olej i korki dałem coś pod 900zl wiec trochę ceni za usługę zalania 6l oleju. A robota prosta jak nic. Szukaj innego miejsca.

Marcino
Member

Post autor: Marcino » 07.12.2024, 22:26

Aha wymianę oleju i wymontowanie mechatroniki na wymianę czujnika ciśnienia robiłem sam.

Jelon
Junior Member

Post autor: Jelon » 09.12.2024, 06:49

Dzięki za informację - tego się właśnie obawiałem jeśli chodzi o podwyższone obroty. Wydaje mi się, że ta regulacja jest pomocna jak ktoś jeździ większość czasu w trasie. Zastanawiam się czy same podniesienie mocy do tych "bezpiecznych" 245KM będzie miało wpływ na skrzynie i dwumasę jak nie będzie regulacji skrzyni i czy samo podniesienie mocy ma wtedy sens

Marcino
Member

Post autor: Marcino » 09.12.2024, 09:11

Skrzynia przezyje, ale ta podniesiona moc musi być dostarczana równo a nie strzał od samego dołu. Co do skrzyni i obrotów niech ci podeśle propozycje jak chce to zrobić, Ja tutaj juz wklejałem jak miałem a jak bym chciał, to jak już chcesz trzeba zrobić progresywnie po trochę w górę w zależności od %pedału gazu i predkości pojazdu a nie tylko sama prędkość pojazdu. Triochę siedze w temacie ale skrzuń dla pojazdów ciężarowch.

Marcino
Member

Post autor: Marcino » 09.12.2024, 09:18

Ostanie zdjęcie to była moja propozycja, powiedział mi ze to prawie jak oryginał - a ja mówie ze tak ale jest wystopniowane, Nie miałem okazji tego sprawdzić niestety.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
has context menu

ODPOWIEDZ