Wyświetlacz Head Up

RoganJin
Junior Member

Wyświetlacz Head Up

Post autor: RoganJin » 07.02.2025, 19:02

Witam szanownych kolegów jestem tu całkowicie nowy po sześcioletniej wędrówce z Focusem przerzuciłem się właśnie na arteona 2 l diesel napęd na 4 200 koni rocznik 2021. Mam to auto od dwóch tygodni i wszystkiego się uczę. Mam parę pytań i jeśli szanowni koledzy będą tak mieli żeby odpowiedzieć to bardzo dziękuję i z góry przepraszam jeśli popełniłem jakiś błąd przy zakładaniu nowego tematu proszę mi wybaczyć błędy dziecięce.
Otóż mam dwa pytania a w zasadzie trzy pierwsze nie wiem czy to normalne wydaje mi się że tak ale wolę się upewnić dziś przyjrzałem się nieco na sposób działania wyświetlacza head-up. Zauważyłem że treści wyświetlane na tym wyświetlaczu mimo ustawienia maksymalnej jasności rozjaśniają się i ściemniają jadąc autostradą kiedy mijały mnie samochody widziałem że wyświetlacz raz jest jaśniejszy raz jest ciemniejszy. W mieście wyglądało to podobnie kiedy mijały mnie auta a droga w mieście nie była oświetlona lampami wyświetlacz również się rozjaśniał i ściemniał tak samo przy lampach oświetleniowych na parkingu kiedy byłem poza jakimś źródłem światła wyświetlacz zdecydowanie był ciemniejszy po czym gdy podjeżdżałem pod lampę parkingową wyświetlacz się rozjaśnił i teraz pytanie czy to miganie wyświetlacza head-up jest normalne czy jest to jakiś błąd lub usterka.

Pytanie numer 2 dotyczy działania fotela kierowcy a konkretnie komfortowego wsiadania i wysiadania. Otóż zauważyłem że czasem kiedy wejdę do auta i je odpalam to fotel automatycznie nie ustawia się do pozycji zadanej i kiedy gasze auto to również fotel nie wraca do pozycji komfortowego wysiadania dzieje się tak czasem nie zawsze ale parę razy mi się zdarzyło i znów pytanie czemu się tak dzieje i czy to jest jakaś usterka.

Pytanie numer 3 to oczywiście pytanie o kierownicę kupując auto miałem informację że została w nim wymieniona przy przebiegu 26 000 kierownica ze względu na wiadomość sytuację. Auto kupiłem z przebiegiem 60 000 i dosłownie wracając godzinę po jego zakupie do domu na autostradzie z Wrocławia do Szczecina wyświetlił mi się komunikat o niedostępnym line assist oraz aktywnym tempomacie. Potem przez dwa tygodnie był spokój a dziś przykładowo jadąc do przedszkola z córką wyświetlił mi się ten komunikat po czym samoczynnie to dosłownie 5 sekundach zgasł i już znowu mogłem korzystać dla nas jest i aktywnego tempomatu wcześniej kiedy się to pojawiło na autostradzie musiałem zgasić auto i odpalić aby znów wszystko wróciło do normy.

Będę wdzięczny jeśli ktoś z was pomoże mi i udzieli odpowiedzi na moje trzy pytania bardzo mocno się zastanawiam czy nie wtopiłem 160 000 No i czy te rzeczy o których tutaj wspomniałem to typowe wady lub charakterystyka tego pojazdu czy jednak jest coś na rzeczy

Zbigniewa
Senior Member

Re: Wyświetlacz Head Up

Post autor: Zbigniewa » 08.02.2025, 11:14

RoganJin pisze:
07.02.2025, 19:02
Witam szanownych kolegów jestem tu całkowicie nowy po sześcioletniej wędrówce z Focusem przerzuciłem się właśnie na arteona 2 l diesel napęd na 4 200 koni rocznik 2021. Mam to auto od dwóch tygodni i wszystkiego się uczę. Mam parę pytań i jeśli szanowni koledzy będą tak mieli żeby odpowiedzieć to bardzo dziękuję i z góry przepraszam jeśli popełniłem jakiś błąd przy zakładaniu nowego tematu proszę mi wybaczyć błędy dziecięce.
Otóż mam dwa pytania a w zasadzie trzy pierwsze nie wiem czy to normalne wydaje mi się że tak ale wolę się upewnić dziś przyjrzałem się nieco na sposób działania wyświetlacza head-up. Zauważyłem że treści wyświetlane na tym wyświetlaczu mimo ustawienia maksymalnej jasności rozjaśniają się i ściemniają jadąc autostradą kiedy mijały mnie samochody widziałem że wyświetlacz raz jest jaśniejszy raz jest ciemniejszy. W mieście wyglądało to podobnie kiedy mijały mnie auta a droga w mieście nie była oświetlona lampami wyświetlacz również się rozjaśniał i ściemniał tak samo przy lampach oświetleniowych na parkingu kiedy byłem poza jakimś źródłem światła wyświetlacz zdecydowanie był ciemniejszy po czym gdy podjeżdżałem pod lampę parkingową wyświetlacz się rozjaśnił i teraz pytanie czy to miganie wyświetlacza head-up jest normalne czy jest to jakiś błąd lub usterka.

Pytanie numer 2 dotyczy działania fotela kierowcy a konkretnie komfortowego wsiadania i wysiadania. Otóż zauważyłem że czasem kiedy wejdę do auta i je odpalam to fotel automatycznie nie ustawia się do pozycji zadanej i kiedy gasze auto to również fotel nie wraca do pozycji komfortowego wysiadania dzieje się tak czasem nie zawsze ale parę razy mi się zdarzyło i znów pytanie czemu się tak dzieje i czy to jest jakaś usterka.

Pytanie numer 3 to oczywiście pytanie o kierownicę kupując auto miałem informację że została w nim wymieniona przy przebiegu 26 000 kierownica ze względu na wiadomość sytuację. Auto kupiłem z przebiegiem 60 000 i dosłownie wracając godzinę po jego zakupie do domu na autostradzie z Wrocławia do Szczecina wyświetlił mi się komunikat o niedostępnym line assist oraz aktywnym tempomacie. Potem przez dwa tygodnie był spokój a dziś przykładowo jadąc do przedszkola z córką wyświetlił mi się ten komunikat po czym samoczynnie to dosłownie 5 sekundach zgasł i już znowu mogłem korzystać dla nas jest i aktywnego tempomatu wcześniej kiedy się to pojawiło na autostradzie musiałem zgasić auto i odpalić aby znów wszystko wróciło do normy.

Będę wdzięczny jeśli ktoś z was pomoże mi i udzieli odpowiedzi na moje trzy pytania bardzo mocno się zastanawiam czy nie wtopiłem 160 000 No i czy te rzeczy o których tutaj wspomniałem to typowe wady lub charakterystyka tego pojazdu czy jednak jest coś na rzeczy
Wyświetlacz HUB - zapewne masz włączoną opcję Auto w nawigacji zatem, system reaguje na natężenie światła w otoczeniu. Jednak przyznam, że u siebie nie zauważyłem zmian jasności wyświetlania HUB podczas jazdy na drodze.
Fotel kierowcy - być może, układ posiada w pamięci ostatnie ustawienia poprzedniego właściciela lub współużytkownika. Spróbuj od początku przeprowadzić procedurę ustawień fotela i ponownie zapisać je w pamięci.
Kierownica - w moim samochodzie dwukrotnie wymieniano kierownicę. Objawy które opisujesz jednoznacznie wskazują, że czeka Cię jej wymiana.
Na początku ukazują się komunikaty "Travel Assist obecnie niedostępny", po czym system powraca do sprawności. Takie sytuacje będą coraz częstsze, łącznie z alarmami "Przejmij kierowanie" i dłuższymi przerwami w działaniu asystenta. Jest to niezależne od temperatury czy wilgotności powietrza. Przyczyną jest jakaś wada konstrukcyjna związana z czujnikami pojemnościowymi, a jedynym lekarstwem jest nowy układ elektroniczny kierownicy. Koszt wymiany to ok. 4500 zł. Oczywiście, można eksploatować samochód pomimo tych niedogodności ale wiem, że jest to wkurzające.
Ave Arteon
Obyś Żył Wiecznie!

Pozdrawiam.
MY 2021 R-Line TSI 190 kM

RoganJin
Junior Member

Post autor: RoganJin » 08.02.2025, 12:19

Dziękuję za odpowiedź. Możesz mi jeszcze raz dokładnie wytłumaczyć gdzie i jak i za co odpowiada ta funkcja auto w nawigacji o której wspomniałeś gdzie ją wyszukać za co odpowiada i co powoduje jej włączenie lub wyłączenie?

Zbigniewa
Senior Member

Post autor: Zbigniewa » 08.02.2025, 12:34

RoganJin pisze:
08.02.2025, 12:19
Dziękuję za odpowiedź. Możesz mi jeszcze raz dokładnie wytłumaczyć gdzie i jak i za co odpowiada ta funkcja auto w nawigacji o której wspomniałeś gdzie ją wyszukać za co odpowiada i co powoduje jej włączenie lub wyłączenie?
Funkcję tę znajdziesz na wyświetlaczu Infotainment po przywołaniu map i kliknięciu w Ustawienia. Ukaże się "Tryb dzienny" "Tryb nony" i "Auto". Jak łatwo się domyślić, ustawienia te odpowiadają za bardziej lub mniej kontrastowe wyświetlanie obrazu map.Tryb auto samoczynnie przełącza te opcje w zależności od stopnia naświetlenia (dzień lub noc albo po wjeździe do tunelu).
Ave Arteon
Obyś Żył Wiecznie!

Pozdrawiam.

RoganJin
Junior Member

Post autor: RoganJin » 08.02.2025, 12:44

I jeszcze gdybyś mógł mi wytłumaczyć jak wykonać procedurę ponownego ustawiania pozycji i zapisywania jego ustawień pamięci fotela

Zbigniewa
Senior Member

Post autor: Zbigniewa » 08.02.2025, 13:11

RoganJin pisze:
08.02.2025, 12:44
I jeszcze gdybyś mógł mi wytłumaczyć jak wykonać procedurę ponownego ustawiania pozycji i zapisywania jego ustawień pamięci fotela
Z lewej strony w obramowaniu siedziska fotela znajdziesz przyciski oznakowane "1", "2" i "Set" Po wejściu do auta i załączeniu zapłonu (niekoniecznie silnika), manetkami umiejscowionymi z lewej strony ustawiasz odsunięcie fotela od kierownicy, pochylenie oparcia, wysunięcie części lędźwiowej oraz wysokość siedziska. Wciskasz "Set" i w następnej kolejności "1". Prawidłowe zaprogramowanie powinno być potwierdzone sygnałem akustycznym. Przycisk "2" służy do oddzielnego zaprogramowania ustawień dla współużytkownika. I jeszcze jedno - gdy po zaprogramowaniu fotel będzie odsunięty od kierownicy do maksimum, to po wejściu/wyjściu do/z samochodu, fotel pozostanie w tej samej pozycji, nie będzie się przesuwać (bo nie ma już miejsca na prowadnicy).
Ave Arteon
Obyś Żył Wiecznie!

Pozdrawiam.

chester
Junior Member

Post autor: chester » 08.02.2025, 23:02

Co do pytania nr 3 to nie trzeba wymieniać całej kierownicy za 4500 czy 5tyś. Wystarczy wymienić moduł w kierownicy ktory znajduje sie pod poduszką powietrzną i odpowiednio zakodować. Robią to koledzy z forum już np kolego turzol, albo sprobuj znaleźć w okolicy jakis warsztat który zajmuje sie kodowaniem itp. Ja w Poznaniu za taka usługe zapłaciłem 1200 zl. U mnie nie działały żadne systemy wspomagania kierowcy.

RoganJin
Junior Member

Post autor: RoganJin » 09.02.2025, 10:19

Ja jestem ze Szczecina. Masz może namiary na jakąś firmę która zajmuje się takimi rzeczami w okolicy lub jakiegoś speca? Nie mógłbyś ewentualnie podesłać model lub dane tego czujnika który jest do wymiany?

chester
Junior Member

Post autor: chester » 09.02.2025, 11:43

RoganJin pisze:
09.02.2025, 10:19
Ja jestem ze Szczecina. Masz może namiary na jakąś firmę która zajmuje się takimi rzeczami w okolicy lub jakiegoś speca? Nie mógłbyś ewentualnie podesłać model lub dane tego czujnika który jest do wymiany?
Nie znam nikogo z twoich okolic. Musisz poszukać w necie albo tak jak pisałem odezwij sie na priv do kolegi turzol. On jest ze śląska co prawda, ale możliwe że kogoś Ci poleci z twojej okolicy bo jest mocno ogarniety w tych tematach.
A chodzi o moduł klr który powinieneś mieć o nr 5H0.959.542.N lub z końcówką M. Powinien mieć conajmniej oznaczenie SW:0023. Ty pewnie masz u siebie SW: 0022 lub nizej. Jak wpiszesz w necie po nr to bedziesz wiedział o co chodzi. Problem tylko w tym że osobno same moduły ciężko znaleźć w Polsce na aukcjach. Można je kupić razem z kierownicami i to nie musi być kierownicy strikte od arteona. Na allego jeat od wyboru do koloru kierownic z modułami już od około 350 zł. Sam moduł można natomiast bez problemu kupić na aliexpres i ponoć też działają ale to już musiałbyś ustalić z osobą która będzie Tobie to programować bo może on sam sobie to ogarnie jak bedzie w temacie.

RoganJin
Junior Member

Post autor: RoganJin » 10.02.2025, 14:29

Właśnie jestem w Volkswagenie na akcji serwisowej ze swoim arteonem i przy okazji zorientowałem się w temacie tej kierownicy. Oczywiście kierownica jest do wymiany ponieważ ta która została wymieniona za pierwszym razem była kierownicą starego typu nie pozbawioną wady fabrycznej. Nie wiem skąd są brane te ceny po 3,5 /4 a nawet więcej tysięcy za wymianę takiej kierownicy. Aktualnie serwis złożył mi ofertę na wymianę nowej kierownicy wraz z robocizną na 1400-1500 zł brutto za nową oryginalną kierownicę już z poprawionym modułem odpowiadającym za te usterki.

ODPOWIEDZ