Wymiana kierownicy VW Arteon facelift 2021

RoganJin
Member

Wymiana kierownicy VW Arteon facelift 2021

Post autor: RoganJin » 21.02.2025, 17:23

Witam szanownych kolegów!

Dziś w moim arteonie została wymieniona kierownica w związku ze znajomą nam wszystkim przyczyną. Kierownica została wymieniona w tym egzemplarzu już drugi raz pierwszy raz przy 29 000 i teraz przy 69. Generalnie wszystko jest w porządku ale wolę dopytać osoby które miały już do czynienia z tego typu akcją. Nie wiem czy dobrze mi się wydaje czy nie ale mam jakieś takie wrażenie że po wymianie kierownicy włączając travel assist auto jakby trochę gorzej manewruje po swoim pasie ruchu. Przyznam szczerze że wcześniej travel assista używałem tylko i wyłącznie na ekspresówkach lub autostradach i generalnie delikatne łuki czy pilnowanie pasów wyglądało mega dobrze A dziś użyłem tego w mieście i pewnie to jest przyczyną ale wolę dopytać bo miałem wrażenie używając w mieście travel assista że auto jakby nieco gorzej reaguje na pilnowanie swoich pasów czy manewrowania po zakrętach. Zadzwoniłem z powrotem do serwisu żeby zapytać czy nie powinni robić jakiejś kalibracji albo kamer albo radaru ale pan powiedział że taka wymiana kierownicy nie ma tutaj nic wspólnego z kalibracją radaru dodam tylko że wcześniej wyglądało to jakby sprawniej ale tak jak mówiłem korzystałem z tego tylko na ekspresówce natomiast w mieście bywały miejsca gdzie z jednej strony był pas a z drugiej strony krawężnik i właśnie z tej strony auto radziło sobie gorzej No wręcz miałem wrażenie że za chwilę wjadę na ten krawężnik przy 60 na godzinę. Pan powiedział że wymiana kierownicy z usterką fabryczną to jest akcja 0 1 i to jest tylko wymontowanie airbaga wymontowanie ramy kierownicy wmontowanie ramy kierownicy i zamontowanie airbaga niczego więcej się nie robi i niczego więcej to nie dotyczy A to nie ma teoretycznie nic wspólnego z kierownicą i chciałem zapytać czy faktycznie tak jest czy radar bądź kamery nie wymagają żadnej kalibracji po wymianie takiej kierownicy i czy to normalne że auto trochę inaczej pilnuje tych pasów w mieście niż na trasie

sql
Junior Member

Re: Wymiana kierownicy VW Arteon facelift 2021

Post autor: sql » 22.02.2025, 06:32

Ja mam świeżego Arteona (2024) i według mnie ten IQ Drive działa fatalnie - nawet na ekspresówkach. Samochodu nie rozbije, ale telepie się pomiędzy liniami - mało to przyjemne jest - już wolę na samym tempomacie jeździć, ale kierunku pilnować samemu. Niestety, jeszcze nie ten poziom.
Ale wracając do kierownic - zainspirowaliście mnie, bo kilka razy zdarzyło mi się, że wariowały kontrolki - właśnie niedostępne trzymanie pasa i awaryjne hamowanie. Myślałem, że to przez warunki atmosferyczne (w końcu były takie sobie), ale trafiłem na tę dyskusję.
Zadzwoniłem do ASO i nakreśliłem sprawę. Pan zapytał o VIN i powiedział że dla tego pojazdu nie ma przewidzianych żadnych akcji serwisowych.
Czy kojarzycie może, czy te wymiany kierownicy były w ramach akcji serwisowych po VIN, czy też ad-hoc (przyjeżdżało się, opowiadało, podpinali jakąś diagnostykę i zapadała decyzja o wymianie)?

rbul
Member

Post autor: rbul » 22.02.2025, 09:12

sql pisze:
22.02.2025, 06:32
...
Zadzwoniłem do ASO i nakreśliłem sprawę. Pan zapytał o VIN i powiedział że dla tego pojazdu nie ma przewidzianych żadnych akcji serwisowych.
Czy kojarzycie może, czy te wymiany kierownicy były w ramach akcji serwisowych po VIN, czy też ad-hoc (przyjeżdżało się, opowiadało, podpinali jakąś diagnostykę i zapadała decyzja o wymianie)?
Nie bylo akcji serwisowej. Wymiany jak klient ma problem, potwierdzone ilością wystepowania błędów zapisanych w komputerze. Nie wiem czy tutaj ale ktoś pisał albo obiło mi się o uszy, że tych błędów musi być conajmniej 6 i to konkretnych o danym numerze. Nie mogą to być błędy "poboczne".
Na ostatnim serwisie mi powiedział "sieje błędami ale to nie te aby kwalifikowały kierownice do wymiany"

mariusz123a
Senior Member

Post autor: mariusz123a » 22.02.2025, 14:28

sql pisze:
Ja mam świeżego Arteona (2024) i według mnie ten IQ Drive działa fatalnie - nawet na ekspresówkach. Samochodu nie rozbije, ale telepie się pomiędzy liniami - mało to przyjemne jest - już wolę na samym tempomacie jeździć, ale kierunku pilnować samemu. Niestety, jeszcze nie ten poziom.
Poszukaj w ustawieniach, bo w moim Arteonie z 2019, wystarczyło coś kliknąć w ustawieniach i już się nie odbijał tylko trzymał się środka pasa. Wedlug mnie w Arteonie systemy działają bardzo dobrze i przyjemnie się jeździ po ekspresówkach.

olek
Senior Member

Post autor: olek » 22.02.2025, 14:39

sql pisze:
viewtopic.php?f=2&t=1325&p=24159&hilit= ... NII#p24159
MY 2022 R-Line TSI 190 kM

RoganJin
Member

Post autor: RoganJin » 24.02.2025, 16:33

Koledzy. Wracam z tematem. Tak jak pisalem jestem po wymianie kierownicy. Brak bledow czy komunikatow o niedostepnym travel assist czy line assist, ale jest inny problem... Po akcji zrobilem jazde testowa w miescie i mialem wrazenie, ze jest lipa z trzymaniem sie srodka pasa. Wczesn8ej auto zachowywalo sie super. Srodek pasa, delikatne luki na autostradzie tez srodkiem, wszystko fajnie. Teraz auto po wlaczeniu ta lata od pasa do pasa az zaczyna piszec o tym ze mam jechac srodkiem pasa a po chwili komunikat na czerwono ze mam przejac kondrole nad kierownica i wylacza ta. Na moje oko wymagana jest jakas kalibracja kamer czy radaru i kamer ewentualnie jakas aktualizacja sterownika kamer. Jutro ma dzwonic gosc z vw ktory sie opiekowal ta akcja i musze z nim to jakos przegadac a jak w piatek dzwonilem jak juz widzialem ze coa jest nie tak a on mowi ze to nie ma nic wspolnego z wymiana kierownicy. Koledzy pomozcie co moze byc

RoganJin
Member

Post autor: RoganJin » 27.02.2025, 11:12

Koledzy wracam z tematem. Jestem niecały tydzień po odpłatnej wymianie kierownicy na nową w związku z usterką line assist obecnie niedostępny. Minęło zaledwie 6 dni i właśnie po wejściu do auta i jego uruchomieniu moim oczom ukazał się komunikat line assist obecnie niedostępny wcześniej do tego jeszcze był komunikat przy starej kierownicy oprócz line assist że aktywny tempomat obecnie niedostępny A teraz oprócz lineasist pojawił się komunikat usterka rozpoznawania znaków drogowych i moje pytanie brzmi tak czy kierownica jest felerna czy należy wykonać jakąś inną akcję typu aktualizacja sterownika jeśli tak to ewentualnie jakiego lub oprogramowania żebym wiedział o czym mam rozmawiać ewentualnie czy system rozpoznawania znaków drogowych który również się wyświetlił jako niedziałający ma związek z tą właśnie kierownicą?

ODPOWIEDZ